Kultúra, oktatásPárizs volt a játékos úticél

2014. március 23., vasárnap
 

Minden évben mintegy 120 diák vág neki képzeletben a gallok földjének a Magyar- Francia Baráti Társaság által szervezett Ismerd meg Franciaországot vetélkedőn.

 

 

Fotók: Damó Adrienn ( VH© )

 


Volt már Antoine de Saint Exupéry, vagy éppen Verne a téma. 2011-ben Elzász-Lotharingiát és a közvetlen szomszédtartományt, a pezsgő szülőföldjét, Champagne-t, tavalyelőtt pedig a déli országrész városait vették górcső alá a Vásárhely iskoláiból érkezett csapatok.

Tavaly a zsűri egyik állandó tagja, Eric Blin, azt javasolta hogy ne az anyaország, hanem Franciaország tengerentúli megyéi, szigetei legyenek a téma.

 

Ebben az évben viszont sokkal egyszerűbb dolga volt az 5 fős csapatoknak, ugyanis a fővárosról, a nem kevésbé izgalmas Párizsról kellett „mindent tudni.” A nyolc részből álló vetélkedőben a Szajna-parti város története, villámkérdések, totó, sőt jelenet is szerepelt.

Persze nem lehet vetélkedő a híres francia konyha elmaradhatatlan kulináris gyöngyszemei nélkül. Mint képeinken is látható, idén is franciás finomságok fogadták a Fekete Sas földszinti éttermében összegyűlteket

Március 22-én, a legendásan színvonalas és jó hangulatú vetélkedőn délelőtt 10 órától, a hódmezővásárhelyi általános iskolák 7 csapata, míg délután a középiskolások 14 csapata mérte össze tudását. A zsűrit ebben az évben is Eric Blin erősítette, aki a Szegedi Tudományegyetem vendégtanára, nem utolsó sorban a Francia Köztársaság tiszteletbeli konzulja Szegeden.

Dr Radicsné Dr. Ruzsa Ilona a Francia-Magyar Baráti Társaság vezetője a vetélkedők fáradhatatlan szervezője a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a vetélkedőn nincs szükség a francianyelv tudásra azért, hogy azok az iskolák sem maradjanak ki, amelyekben nem oktatják ezt a nyelvet. Bár szeretné ha a vetélkedő ennek a szép, dallamos nyelvnek az elsajátítására inspiráló lenne.

 

Eredmények:

 

Általános iskolák:

 

1. helyezett  Varga Tamás Általános Iskola : Bozsogi Henriett,Sallai Mirandella,Szabó Anna,Farkas Brendon (7.osztály) – felkészítő tanár:Bárány Marianne

 

2. helyezett holtversenyben:

 - Bethlen Gábor Református Gimnázium: Áncsán Fanni,Kovács Ákos,Halasi Vanda,Nagy Krisztina,Várkonyi Kamilla (8.osztály)- felkészítő tanár: Szilágyi Kata

- Bethlen Gábor Református Gimnázium: Sporny Armand, Búzás Krisztián, Bereczki Péter,Gulyás Róbert, Nagygéczi Gergő (6.osztály)- felkészítő tanár: Kisné Kun Márta

 

3. helyezett Klauzál Gábor Általános Iskola: Bali Benjámin, Bubbla Beatrix, Hajdú Zsombor, Paplukács Gréta, Sándor Boglárka (7.osztály)- felkészítő tanár: Gabnai Jánosné

 

Középiskolák:

 

1. helyezett Bethlen Gábor Református Gimnázium: Ludescher Maya, Várkonyi Zsófia,Sipos Fanni,Bihacsy Balázs, Szabó Mira (12.osztály) – felkészítő tanár: Szilágyi Kata

 

2. helyezett Bethlen Gábor Református Gimnázium: Kis Viktória,Horváth Blanka, Woldman Ildikó, Vaga-Tóth Petra, Molnár Viktória (11.osztály) – felkészítő tanár: Kisné Kun Márta

 

3. helyezett Holtversenyben:

 -Bethlen Gábor református Gimnázium: Farkas Réka, Fehérvári Vivien,Nagy
 Fruzsina,Hajdú Orsolya, Kiss Laura (10.osztály) – felkészítő tanár: Szilágyi Kata

-Bethlen Gábor Református Gimnázium: Becsei Dalma,Kalla Gyöngyi, Kis Cintia, Bánfi Blanka (12.osztály) – felkészítő tanár: Kisné Kun Márta

 

4. helyezett Németh László Gimnázium: Forrai Dorottya, Rózsa Renáta, Nagyari Dalma, Fürdök Fruzsina,Keresztes Dániel (11.osztály)- felkészítő tanár:Kovács Tünde és Borbásné Sajti Emese

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Francia nyelvű versmondó verseny volt Hódmezővásárhelyen

Francia nyelvű versmondó verseny volt Hódmezővásárhelyen

Az országos versenyt a hódmezővásárhelyi Magyar-Francia Baráti Társaság szervezte március 17-én, általános és középiskolai tanulók négy kategóriájában. Eredményekkel!
Szépség show vásárhelyi sikerekkel

Szépség show vásárhelyi sikerekkel

A nagy hagyományú és az szakmai szempontból is az egyik legmérvadóbb Kézműves Kupára a Kalmár Zsigmond Szakképző tanulói is neveztek és dobogós, illetve előkelő helyezésekkel tértek haza. Képekkel!
Javult Vásárhely és térségének belvízi biztonsága

Javult Vásárhely és térségének belvízi biztonsága

A hódmezővásárhelyi laktanya és a Békéscsaba-Szeged vasútvonal szomszédságában tízhektáros területen 6 milliárd forintos projekt készült el.
Ismét jegyzőt keres Hódmezővásárhely

Ismét jegyzőt keres Hódmezővásárhely

Karsai Éva a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal szerdai összapparátusi értekezleten jelentette be a döntését. Nyolc hónapja nevezték ki.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.