
Az I. Butellás Pálinka-mustrára összesen 41 minta érkezett. A gyümölcspárlatokat háromtagú zsűri értékelte, Láda Lajos, a Csongrád Megyei Pálinka Lovagrend tagjának elnökletével, valamint dr. Mucsi Imre és Benkő László alapító tagokkal.
A legjobb pálinkákat három kategóriában díjazták és a Bálint Kerámia által készített butellákkal illetve Benkő László könyvével jutalmazták. Aranyminősítésből 17, ezüstből 14, bronzból 6, míg emléklapból 4 talált gazdára.
Az arany kategória kiemeltjei:
A legtöbb pontszámot Farkas Imre vegyes pálinkája, és eperhordóban érlelt kökénypálinkája érte el. Török Ernő sárgabarack pálinkája kiemelt díjas lett. A zsűri különdíját Herédi Mihály diópálinkája érdemelte ki, az arany kategóriát pedig Asztalos Sándorné hozta el, aki vegyes pálinkájával mérettette meg magát.
Arany oklevélben részesültek:
Kővágó Zsolt: sárgabarack pálinka
Kristó Imre: sárgabarack pálinka
Lukács Lajos: sárgabarack pálinka
Szögi Tibor: sárgabarack pálinka
Farkas Imre: sárgabarack és őszibarack pálinkák
Kovács Ernő: vegyes pálinka
Farkas Imre: őszibarack pálinka, eperfahordóban érlelve
Herczeg László: körtepálinka
Lukács Lajos: szőlőpálinka
Farkas Imre: birspálinka
Bayer László: birspálinka
Az ezüst kategória kiemeltjei:
Földesi Gábor: körtepálinka
Sötét Zsolt: ribizlipálinka
A zsűri különdíját Csikós Sándor kapta, szőlőpálinkájáért.
Ezüst oklevélben részesültek:
Bihacsy László: sárgabarack pálinka
Kristó Imre: almapálinka
Kovács László: szilvapálinka
Földesi Gábor: szilvapálinka
Gy. Szabó Gábor: szilvapálinka
Látos József: körtepálinka
Herédi Mihály: birspálinka
Földesi Mihály: sárgabarack pálinka
Látos József: sárgabarack pálinka
Égető Gábor: vegyes pálinka
Látos József: almapálinka
Bronz oklevélben részesültek:
Hajdú Oszkár: sárgabarack pálinka
Herédi Mihály: sárgabarack pálinka
Asztalos Csaba: almapálinka
Asztalos Csaba: körtepálinka
Herczeg László: vegyes pálinka
Herédi Mihály: ágyas málnapálinka
Emléklapot kaptak:
Lucz Mihály: sárgabarack pálinka
Herczeg László: szilvapálinka
Sötét Zsolt: banánpálinka
Sötét: gyömbér-narancs pálinka
Érdekességek:
Farkas Imre hat mintával vett részt a versenyen és valamennyi aranyminősítést kapott. Asztalos Sándorné lekörözte a fiát, ugyanis vegyes pálinkája aranyat ért. Földesi Gábor beadott kóstolóival ezüstminősítéseket szerzett, ahogyan Látos József mintái is ezüstöt érdemeltek ki. Bár Sötét Zsolt pálinka különlegességeit nem értékelte a zsűri, viszont ribizlipálinkájával ezüstminősítést ért el. Bayer László élete első pálinkáját főzte és egyből a legmagasabb minősítést kapta meg.
Alapanyag szempontjából a legtöbben a sárgabarackot választották, pedig a szakemberek szerint nem is volt igazán jónak mondható az idei baracktermés, ráadásul a barack cefréje igényli a legnagyobb hozzáértést. A hagyomány úgy tartja, hogy szilvából sokkal könnyebb jó pálinkát készteni, ebből a gyümölcsből mégsem született aranyminősítésű.