Kultúra, oktatásNyitott Templomok Napja Vásárhelyen

2019. szeptember 12., csütörtök
 
Nyitott Templomok Napja Vásárhelyen

Zenei műsorok, gyerekfoglalkozások, az iskolakezdés nehézségeiről szóló beszélgetés és toronymászás is várja az érdeklődőket szeptember 14-én a nyitott templomok napján Hódmezővásárhelyen, a Református Ótemplomban.

 

 

 

 

 

 

 

Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján a történelmi egyházak megnyitják  templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket.

A főtéri istenháza kapuit szombaton délután három órákor nyitják meg a betérők előtt, a Szentháromság Templom este hat órától szervez programok.

 

A Hódmezővásárhely - Ótemplomi Református Egyházközség évről-évre csatlakozik az Ars Sacra Fesztivál – Nyitott Templomok Napja országos programsorozathoz: szeptember közepén, egy délutánon a gyülekezet iskolái, pedagógusai és diákjai mutatkoznak be – a „Legyenek mindnyájan egyek” (Jn 17,21) vezérgondolat jegyében ‑ nemcsak a szülőknek, hanem a város kultúra iránt nyitott érdeklődőinek. A most szombati rendezvény egy zenés áhítattal kezdődik, melyen a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola és a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulói szolgálnak és a fenti mottó alapján hirdet igét a gyerekek által megfogalmazott gondolatokból Szabó Ákos intézményi lelkész.

A két iskola jelenlegi és volt diákjainak koncertjén hegedűszó, orgonamuzsika, klarinét és szaxofon is felhangzik, majd 4 órától érdekes feladványokkal, kézműves programmal várják a kisebbeket a templomkertben. Izgalmas szelfipont nyílik az Ótemplom tövében: nemcsak a város legrégebbi épületét lehet háttérképnek megörökíteni, hanem 3D óriáspuzzle-ból fel is lehet építeni a háromszáz éves templomot és a rendezvény Facebook eseményéhez kérik a szerevezők a fotókat feltölteni.

Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola tanárai egy kötetlen beszélgetésre várják a szülőket, melynek témája az iskolakezdés lesz. Minden alkalommal nagy érdeklődés övezi a toronymászást: az idén délután öt órától lehet fellépcsőzni és gyönyörködni a kora esti, őszi panorámában.

 

Az ótemplom mellett a belvárosi katolikus, Szentháromság Templom is szervez programokat e különleges szombati nap jegyében: a hat órai misét követően gregorián énekek csendülnek fel, valamint kiállítás és vetített képes előadás is várja a betérőket.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egy lépéssel előrébb

Egy lépéssel előrébb

Mintegy 250 köbméter földet mozgatnak meg a Bethlen Gábor Református Gimnázium tervezett új épületeinek a helyén. Azonban ez a kapavágás még nem 'az' a kapavágás.
A Hódtói Pihenőpark elnevezés a nyerő

A Hódtói Pihenőpark elnevezés a nyerő

Igazi piknik hangulat volt szeptember 8-án a május elsején felavatott vásárhelyi szabadidő parkban. Elfogadható árakkal az új büfé is várja a vendégeket.
Új fegyverek a Helyőrségnél

Új fegyverek a Helyőrségnél

A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
Helyzetkomikumok sora a színpadon

Helyzetkomikumok sora a színpadon

Akár a tévedések vígjátéka is lehetett volna a BFMK színpadán az előadás, csak Shakespeara helyett az olaszok kedvelt vígjátékírójának, Camolettinek a tollát dícsérte.
 

És ezt már olvasta?

Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.
 
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai Nagysikerű könyvbemutatót és konferenciát rendeztek a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. Világ- és Európa-bajnok sportolók voltak a vendégek.
 
Ahol szárnyalhat a fantázia
Ahol szárnyalhat a fantázia A Budapest Arénában 11. Konyhakiállításon olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhat, melyekkel korábban még soha!
 
Elhunyt Tanács Lajos professzor
Elhunyt Tanács Lajos professzor Életének 75. évében hosszú betegség után február 14-én elhunyt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egy kivételes oktató-kutató egyénisége.
 
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása A hazai és nemzetközi szinten is jegyzett fotográfusnak eddig negyven országban több, mint kétezer kiállítása volt a csoportos tárlatokat is számba véve.
 
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése Tavaly a 37 indulóból egy, idén a 30 tanulóból szintén csak egy jutott túl a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén. 
 
Idén is van országos döntős
Idén is van országos döntős Az elődöntő kiértékelését követően a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző 5 tanulója bejutott az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjébe.