Kultúra, oktatásMúzeumok Éjszakája 2021

2021. június 24., csütörtök
 
Múzeumok Éjszakája 2021

Érdekfeszítő és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája vásárhelyi rendezvényein: a vendégek próbaásatáson vehetnek részt, megismerkedhetnek az elmúlt száz év viselettörténetével, és megszólal egy gramofon is.

 

 

 

 


 

Szombat délután a családok a Tornyai János Múzeum Szegfű utcai udvarán fémkeresős érmevadászaton, "próbaásatáson" vehetnek részt, de képzőművészeti "észpörgető" és malomjáték is várja a vállalkozó kedvűeket. Ezalatt a múzeum előcsarnokában fél évszázadnyi hallgatást követően újra megszólal az a gramofon, amelyet a közelmúltban ajánlott fel egy vásárhelyi család a közgyűjteménynek, és a szakszerű restaurálás eredményeképpen ismét újszerű, impozáns állapotban tekinthető meg. A manuális lemezjátszón óránként egy-egy korabeli táncslágert indítanak el.

 

Nagy Gábor fotográfus kiállításán Terendi Viktória vezeti a múlt és jelen határán élő pásztorokról készült felvételek között a látogatókat, majd a múzeum néprajzkutatója a női ruhatár változásáról is előadást tart az est folyamán A rokolyától a biciklisnadrágig címmel.

 

Nagy érdeklődés övezi a múzeum közösségi oldalán posztolt archív felvételeket, ezért Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum helytörténésze a fotótár érdekességeit tárja az érdeklődők elé vetített képes bemutatóján, de a betérők megismerhetik a múzeumi könyvtár különleges köteteit is.

 

A közelmúlt hódmezővásárhelyi történelmét feldolgozó Emlékpontban az ötvenes évek terrorját tárják a látogatók elé, az Alföldi Galériában pedig Zoltai Attila festőművész mutatja be az Őszi Tárlat anyagát.

 

A Múzeumok Éjszakáján a belépés valamennyi hódmezővásárhelyi muzeális intézménybe díjtalan,

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A betárazott pisztolyt rászegezte a postás hölgyre - Hat évet kapott

A betárazott pisztolyt rászegezte a postás hölgyre - Hat évet kapott

A hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban a lakás- és helyiséggazdálkodási csoportot vezette. A férfit most többek között fegyveresen elkövetett rablásért ítélték el.
Ötletek az otthon védelmére nyaralás idején

Ötletek az otthon védelmére nyaralás idején

Az országban havonta átlagosan körülbelül 2 ezer betörést regisztrálnak a hatóságok. A vagyon elleni bűncselekmények elkövetőit csak ritkán kerítik kézre. 10 fontos szabály!

Már három alpolgármestere van Vásárhelynek

Már három alpolgármestere van Vásárhelynek

Új főállású alpolgármestert választott június 22-én a hódmezővásárhelyi közgyűlés, Szabó János közgyűlésen kívüli tagként látja el feladatát.
Ennivaló receptjeink - Sárgabarack torta citromos túrókrémmel

Ennivaló receptjeink - Sárgabarack torta citromos túrókrémmel

Hamarosan itt a sárgebarack szezon. Angéla: "Amit most hozok, tök egyszerű, helyettünk készíti el szinte magát, nem sütjük, és igazán könnyű darab egy nehéz ebéd után."
 

És ezt már olvasta?

Menza kóstoló
Menza kóstoló Vihart kavart Hódmezővásárhelyen a közétkeztetés januári szolgáltató váltása. Cikkek, facebookos beírások, fotók és kommentcunami.
 
Kiegészítő támogatást kapott Vásárhely
Kiegészítő támogatást kapott Vásárhely A kormánytól Szeged után Hódmezővásárhely önkormányzata kapta Csongrád Csanád megye települései közül a legnagyobb kiegészítő támogatást.
 
A szezon eddigi legjobb támadójátéka volt
A szezon eddigi legjobb támadójátéka volt A tabellára nézve csalóka mérkőzést játszott egymással péntek este a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli és az ELITE Basket.
 
Munkaerőhiány a régióban
Munkaerőhiány a régióban A dél-alföldi régió munkaerőpiacán a betöltetlen pozíciók száma a végzettséget nem igénylő betanított fizikai munkakörökben a legmagasabb.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.2.hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.2.hét Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Ezúttal nem körforgalomban történt baleset
Ezúttal nem körforgalomban történt baleset Szemtanúk szerint a tram-train az autót 10-15 méteren tolhatta maga előtt. Az autó vezetője megsérült, mentők szállították el.
 
Vásárhelyi unokázós csalót fogtak el
Vásárhelyi unokázós csalót fogtak el A vásárhelyi nyomozók Budapesten elfogtak egy 22 éves férfit, aki pénzt csalt ki idős emberektől. Többek között 4 milliót csalt ki egy vásárhelyi nőtől