
Meg fog döbbenni, ha végignézi a listát! Megjelent egy lista az OÉTI által a transz-zsírsav-tartalmat vizsgált élelmiszerekről, melyek közül nem egy mutatott kiugróan magas értéket.
Az OÉTI listája a lap alján!
Az élelmiszerek feldolgozása során a folyékony növényi olajok részleges hidrogénezésével előállított félkemény vagy szilárd növényi zsírok (pl. margarinok) mesterséges transz-zsírsavakat tartalmaznak.
A transz-zsírsavak fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, kedveznek egyes gyulladások, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának is, így a transzzsírsav fogyasztásból eredő egészségügyi kockázat mértékének csökkentése, illetve az élelmiszerek transz-zsírsav mennyiségének kontrollja prevenciós feladat.
A listában különböző termékek szerepelnek a müzlitől az édességekig, de tejtermékek, gyorséttermi ételek és margarinok is helyet kaptak.
A Vásárhelyi Hírek által átnézett listában van néhány, amely már 2009 óta nem kapható élelmiszer, de a 71 oldalas listán szereplők napjainkban is a boltok polcain találhatók. Több gyártó és kereskedelmi cég a sajtón keresztül üzent az OÉTI-nak, a tájékoztatásuk nélkül nyilvánosságra hozott lista rossz kommunkációs üzenetére, hibás mérésre, forgalomból kivonásra hivatkozik.
Az OÉTI több mint 500 élelmiszer transz-zsírsav tartalmát vizsgálta meg 2009 és 2012 között. A termékek között szerepeltek gyorséttermi ételek, margarinok, lisztek, pékáruk, kekszek, csokik, szaloncukrok, sütemények, chipsek, tejtermékek, salátaöntetek, majonézek is. Az eredmények megdöbbentőek: a 100 grammra még megengedhető 2 gramm helyett még egészségesnek minősülő ételekben is előfordulhat ennek az értéknek akár a tizenötszöröse is.
A listán nem csak a hagyományosan egészségtelennek gondolt termékek szerepeltek, hanem müzliszeletek, margarin, kávéfehérítő is.
Miért is kéne óvakodni a transzzsírsavtól? Azért, mert ezek a növényi olajok hidrogénezése folytán keletkező vegyületek súlyosan károsítják az egészséget, persze az elfogyasztott mennyiségtől függően.
A tanszzsírsavból már elég egy nap 5 grammot elfogyasztani, hogy 23 százalékkal emelkedjen meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ezen túl egyes daganatos betegségekkel, a hasi elhízással, cukorbetegséggel és az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozható.
Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) napi 2 grammban határozta meg a maximális bevitelt, ami még nem jelent veszélyt az egészségre. Nehezíti a helyzetet, hogy nem kötelező feltüntetni a csomagoláson, hogy a termék transzzsírsavat tartalmaz, úgyhogy erre csak következtetni lehet az összetevők listájából. Ha a termékben előkelő helyen szerepel a hidrogénezett növényi zsiradék, vagy részben hidrogénezett növényi zsiradék, akkor nagy valószínűséggel tartalmaz transzzsírsavat. Európában néhány ország rögzíti rendeletben a maximális szintet, ilyen Dánia, Ausztria, de Svájc, Izland és Svédország is a szabályozást vezetett be. Az összes országban csökkent a szív- és érrendszeri halálozások aránya a bevezetés után.
Nézze meg listát ITT ! A lista jobb szélén látható pirossal írt szám adhat okot aggodalomra!