
A fiatal egri borász, aki pincéjét egy sziklafalban alakította ki, Bolyki János nedűire épülnek a Ginkgo Sas Hotelben május 17 megrendezésre kerülő borvacsorájának fogásai. A borok között Sauvignon Blanc, Rosé, Cabernet Franc, Merlot szerepelnek.
A 2012-ben az év gasztroborászaként kitüntetett Bolyki János, az egri Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok tulajdonosa előadásában élvezhetnek.
Menüsor:
Hideg előétel: Zöldalmás csibemáj zserbó avokádós mangósalátával
Leves: Füstölt halgombócok derített francia hallevesben, házi gyufatésztával
Meleg előétel: Pulyka toros kicsit másképp citromos grillkolbásszal
Főétel: Kakaóvajban sült malackaraj ribizlis-csokoládés mártással, fűszeres burgonyával
Desszert: Túrós pite erdei gyümölcszselével, diókrémmel és menta pesto-val
A különleges menüsorhoz, különleges borsor dukál, íme néhány szakértői vélemény, amelyért érdemes megkóstolni az Egri Borvidék nedűit:
Sauvignon Blanc - 2012: Intenzív, tiszta, tetszetős füves és egres aromái egyszerre utalnak régi- és újvilági sauvignon blancra. Szájban érett, szomjoltó, tömérdek zöldalmával és citrusfélékkel, sima, édeskés lecsengéssel.
Bolyki Rosé - 2012: Teltebb, gazdagabb, élénk lazacszínű kékfrankos rosé. Illatában és ízében intenzív eper, málna és cukrozott piros gyümölcs. Kerek, telt, érett korty egyedi vörösboros jelleggel.
Cabernet Franc - 2009: Kádban és tartályban, spontán erjedt, majd 18 hónapon át 500 literes hordóban érett, gazdag, zamatos cabernet meleg évjáratból. Nagyon hosszú, finoman száraz, a nagyhordós érlelés jegyeivel. Gyümölcsök, fűszerek, gazdagon.ű
Bolyki Merlot - 2009: Mély lila szín, csokoládés, feketeribizlis, gyógynövényes illat. Selymes tanninok, szép, élénk savak egy ilyen érett, koncentrált borhoz. Szájban lédús fekete gyümölcs. Egy igazi ízbomba.
Bolyki és Bolyki - 2009: Előkelő, koncentrált cabernet franc, merlot házasítás. Mély lilás rubin szín, összetett hűvös menta és cassis illat. Lédús erdei gyümölcsös, intenzív fűszeres, kerek íz. Szép fahasználat, élénk savak.