A Kansas Állami Egyetemen elvégzett legfrissebb kutatások meglepő eredményekkel zárultak: kiderült ugyanis, hogy a feldolgozott húsok kevesebb karcinogén anyagot tartalmaznak, mint a sült vagy főzött húsételek. Ez pedig azt jelenti, hogy egy hotdog elfogyasztása kevésbé kockázatos, mint egy grillcsirkéé.
A szakértők a vizsgálatok során a húskészítményekben és a húsételekben a heterociklikus aminok (HCA) szintjét mérték, amelyek olyan rákkeltő anyagok, amelyek a sült, grillezett vagy magas hőmérsékleten főzött húsokban találhatóak meg. Akiknek a szervezetébe ugyanis sok jut be ezekből az anyagokból, annak jelentősen megnő az esélye arra, hogy gyomor-, vastagbél- vagy emlőrák alakuljon ki náluk - írja a Medical News TODAY.
A szakértők összesen nyolcféle feldolgozott húsételt vizsgáltak, többek között virslit, sonkát és szalámikat is. Kiderült, hogy ezekben a készítményekben jóval alacsonyabb a HCA szintje, mint például a sülthúsokban, mivel ezeket a vásárlás után már nem kell magas hőfokon kezelni.
A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy a grillezett és sült húsok esetében a legtöbb karcinogén anyag az ételek külső rétegében - leggyakrabban az állat bőrében - van. Így úgy gondolják, hogy a HCA fogyasztás jelentősen lecsökkenthető, ha az emberek nem eszik meg a sült vagy főtt bőrt.