MozaikMely húsok tartalmazzák a legkevesebb rákkeltő anyagot?

2011. március 23., szerda
 
Mely húsok tartalmazzák a legkevesebb rákkeltő anyagot?

A Kansas Állami Egyetemen elvégzett legfrissebb kutatások meglepő eredményekkel zárultak: kiderült ugyanis, hogy a feldolgozott húsok kevesebb karcinogén anyagot tartalmaznak, mint a sült vagy főzött húsételek. Ez pedig azt jelenti, hogy egy hotdog elfogyasztása kevésbé kockázatos, mint egy grillcsirkéé.

 

 

 

 

 

A szakértők a vizsgálatok során a húskészítményekben és a húsételekben a heterociklikus aminok (HCA) szintjét mérték, amelyek olyan rákkeltő anyagok, amelyek a sült, grillezett vagy magas hőmérsékleten főzött húsokban találhatóak meg. Akiknek a szervezetébe ugyanis sok jut be ezekből az anyagokból, annak jelentősen megnő az esélye arra, hogy gyomor-, vastagbél- vagy emlőrák alakuljon ki náluk - írja a Medical News TODAY.

A szakértők összesen nyolcféle feldolgozott húsételt vizsgáltak, többek között virslit, sonkát és szalámikat is. Kiderült, hogy ezekben a készítményekben jóval alacsonyabb a HCA szintje, mint például a sülthúsokban, mivel ezeket a vásárlás után már nem kell magas hőfokon kezelni.

A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy a grillezett és sült húsok esetében a legtöbb karcinogén anyag az ételek külső rétegében - leggyakrabban az állat bőrében - van. Így úgy gondolják, hogy a HCA fogyasztás jelentősen lecsökkenthető, ha az emberek nem eszik meg a sült vagy főtt bőrt.

 

Olvassa el ezt is!

Kitüntették Eifert Jánost

Kitüntették Eifert Jánost

Balogh Rudolf - díjban részesült a most 78 éves vásárhelyi származású fotóművész.
14 érmes helyezés

14 érmes helyezés

A Máté Taekwondo & Hapkido SE online poomsae és gyorsrúgó versenyen vett részt nagy sikerrel.
Megérkezett a 002-es is

Megérkezett a 002-es is

Megérkezett Szentesre a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő második vasút-villamos. A harmadik tram-train érkezése tavasszal várható.
Ilyen a luxus a sportban és a sportfogadásban

Ilyen a luxus a sportban és a sportfogadásban

Fényűző villák, drága autók, menő órák. Ez a sztársportolók és a profi sportfogadók világa. De hogyan is lehet ezt elérni? Ennek jártunk kicsit utána.
 

És ezt már olvasta?

Szabó (Nikolin) Évára emlékezünk
Szabó (Nikolin) Évára emlékezünk Mindenki ismerte a hangját ebben az országban. Mindig tudta úgy fordítani a szót, hogy a feloldás, a harmónia az öröm felé menjen, az élet felé, afelé, ahogy érdemes.
 
Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2021
Hódmezővásárhelyi Sportdíjak 2021 Ebben az évben is kitüntették azokat, akik tavaly bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. A díjazottak névsora.
 
Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022
Hivatalos tanévi menetrend 2021-2022 A hamarosan kezdődő iskolai nyári vakációra készülés mellett is érdemes megnézni, hogyan alakul a 2021 szeptembertől kezdődő tanév. Fontos dátumok!
 
Ó!divat - Öltözködés a 20. században
Ó!divat - Öltözködés a 20. században A kiállításon az érdeklődők megismerhetik, miként változott a divat az elmúlt száz esztendőben, és ez hogyan jelent meg a mindennapi viseletben.
 
A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra
A szúnyogcsípés veszélyei emberre, állatra A június 7-vel kezdődő héten az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Csongrád-Csanád megyében egyelőre csak a vízközeli területen és az agglomerációban végez légi szúnyogírtást.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 22. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 22. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jó tanulók és remek sportolók
Jó tanulók és remek sportolók Idén két vásárhelyi sportoló kapott 'Magyarország jó tanulója, jó sportolója' címet. Azok a diákok nyerhetik el, akik az előző tanévben kimagasló tanulmányi és sportteljesítményt nyújtottak.