MozaikMely húsok tartalmazzák a legkevesebb rákkeltő anyagot?

2011. március 23., szerda
 
Mely húsok tartalmazzák a legkevesebb rákkeltő anyagot?

A Kansas Állami Egyetemen elvégzett legfrissebb kutatások meglepő eredményekkel zárultak: kiderült ugyanis, hogy a feldolgozott húsok kevesebb karcinogén anyagot tartalmaznak, mint a sült vagy főzött húsételek. Ez pedig azt jelenti, hogy egy hotdog elfogyasztása kevésbé kockázatos, mint egy grillcsirkéé.

 

 

 

 

 

A szakértők a vizsgálatok során a húskészítményekben és a húsételekben a heterociklikus aminok (HCA) szintjét mérték, amelyek olyan rákkeltő anyagok, amelyek a sült, grillezett vagy magas hőmérsékleten főzött húsokban találhatóak meg. Akiknek a szervezetébe ugyanis sok jut be ezekből az anyagokból, annak jelentősen megnő az esélye arra, hogy gyomor-, vastagbél- vagy emlőrák alakuljon ki náluk - írja a Medical News TODAY.

A szakértők összesen nyolcféle feldolgozott húsételt vizsgáltak, többek között virslit, sonkát és szalámikat is. Kiderült, hogy ezekben a készítményekben jóval alacsonyabb a HCA szintje, mint például a sülthúsokban, mivel ezeket a vásárlás után már nem kell magas hőfokon kezelni.

A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy a grillezett és sült húsok esetében a legtöbb karcinogén anyag az ételek külső rétegében - leggyakrabban az állat bőrében - van. Így úgy gondolják, hogy a HCA fogyasztás jelentősen lecsökkenthető, ha az emberek nem eszik meg a sült vagy főtt bőrt.

 

Olvassa el ezt is!

Kitüntették Eifert Jánost

Kitüntették Eifert Jánost

Balogh Rudolf - díjban részesült a most 78 éves vásárhelyi származású fotóművész.
14 érmes helyezés

14 érmes helyezés

A Máté Taekwondo & Hapkido SE online poomsae és gyorsrúgó versenyen vett részt nagy sikerrel.
Megérkezett a 002-es is

Megérkezett a 002-es is

Megérkezett Szentesre a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő második vasút-villamos. A harmadik tram-train érkezése tavasszal várható.
Ilyen a luxus a sportban és a sportfogadásban

Ilyen a luxus a sportban és a sportfogadásban

Fényűző villák, drága autók, menő órák. Ez a sztársportolók és a profi sportfogadók világa. De hogyan is lehet ezt elérni? Ennek jártunk kicsit utána.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 15. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház
Korszerű diagnosztikai rendszert kap a vásárhelyi kórház A hódmezővásárhelyi kórház is bekapcsolódik a honvédség egészségügyi ellátásába. A 2018 óta érlelődő döntés most lendületet vett.
 
Kétszeresen nehéz meccs volt
Kétszeresen nehéz meccs volt Lejátszotta a Kosársuli a vásárhelyi kosárlabda történetének egyik legnehezebb meccsét. Elhunyt az egyesület alapítója és elnöke: dr. Elek András.
 
Öt gólos siker a Körösladány ellen
Öt gólos siker a Körösladány ellen Hétközi bajnokit játszott a Hódmezővásárhelyi FC, a csapat zsinórban harmadik győzelmét szerezte meg.
 
470 vásárhelyi mártír
470 vásárhelyi mártír Április 16-a a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja. Azokra emlékezünk ezen a napon, akiket a nácizmus zászlaja alatt 77 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól.
 
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC
Ismét nyerni tudott a Hódmezővásárhelyi FC Habár a HFC-nek kevesebb lehetősége volt, de a csapat szíve a helyén volt és sikerült itthon tartani a három pontot.
 
A hallás öröme
A hallás öröme Rendszeresen visszakérdez? Az átlagosnál hangosabban beszél, sokszor kiabál? Akkor lehet, hogy Ön is halláscsökkenéssel, ismertebb nevén nagyothallással küzd.