Kultúra, oktatásMegújult a Téglagyári Kubikok tanösvénye

2014. szeptember 19., péntek
 
Megújult a Téglagyári Kubikok tanösvénye

A Rárósi úton a várostábla után jobbra, néhány perc alatt elérhető Hódmezővásárhely egyik természeti ékköve, a téglagyári kubikok mentén kialakított tanösvény, mely most teljesen megújult. Szeptember 20-án félnapos programmal avatják újra.

 

 


 

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával, 2012 novemberében, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület közreműködésével, pályázatot írtak ki a vidéki örökség megőrzése tárgyában.

 

Összesen hat hódmezővásárhelyi civil szervezet közel 249 millió forint 100 %-os támogatást nyert, a város külterületén található, a helyi vidéki örökséget képviselő, helyi vagy országos védettségű hat ingatlan fejlesztésére. Az egyik nyertes a Szent István Alapítvány, amely Téglagyári tanösvény fejlesztésére 36.439.179 Ft-ot nyert. Ebből, több tó mentén rendbe hozták a tanösvény állomásait, felújították a kilátót és a játszóteret, új kemencéket és esőbeállókat építettek.  A most felújított mintegy 20 hektár kiterjedésű természetes élőhelyet 2,4 kilométer hosszú tanösvény ismerteti meg, amelyet a látogatók 1,5 -2 óra alatt járhatnak be.

 

Szeptember 20-án Kukoricázzunk a kubikoknál…! címmel a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola szervezésében délelőtt 10 órától programok sokaságával jelképes újraavatásra várják a természetet kedvelő vásárhelyieket.

 

Program:


10.00 Ünnepélyes megnyitó

 

„A malomban…” (Kemencék-kerekól)

   •Gabona ABC, gabonaőrlés, cipósütés, kemencében sült kukoricás ételek, vetélkedő

(A Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Corvin Mátyás Tagintézmény közreműködésével)

 

„Vásártér” (Táltos fa körül)

   •Táncház (Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola tanulói)

   •Ismerkedés a rovásírás „titkaival”

   •Füveskert – gyógyító növényeink

 

„Dédi portája” (Szabadtéri tanterem)

   •Kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak

 

„Mesterek sétánya” Bodzavirág sétány

   •Régi mesterségek bemutatkozása és kirakodó vására

 

„Játékok udvara” (Mezítlábas tornapálya)

   •Népi játszótér, népi játékok minden korosztálynak

   •Asztali játékok: malom, dobókocka, rongylabda

 

„Szabadtéri kiskonyha” (Újkőkori ház)

   •Mit főztünk? ételkóstolás és ismerkedés ősi hangszereink dallamával

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Örökségnapok és nyitott templomok

Örökségnapok és nyitott templomok

A hétvégén ismert hódmezővásárhelyi műemlékek kevéssé ismert részletei és történetei elevenednek meg a látogatók előtt a Kulturális Örökség Napjain.

Ide öröm járni

Ide öröm járni

A munkákkal a tanévkezdésre elkészültek, ma délben pedig jelképesen felavatták a kicsit még mindig festékszagú, gondosan felújított iskolát. Képekkel!
Elmélkedés a Magyar Kultúra Napján

Elmélkedés a Magyar Kultúra Napján

Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. (Kosztolányi Dezső)
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 2. hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 2. hét

"Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 

És ezt már olvasta?

Téli Mártély - fotókba örökítve
Téli Mártély - fotókba örökítve Az elmúlt napokban volt egy kis tél, Varga András fotós, aki - mint köztudott - Mártély szerelmese, évek óta fotókba örökíti a táj apró rezdüléseit is. Galéria.
 
Gázolás a zebrán
Gázolás a zebrán Az úttestre lelépve a neki balról érkező személyautó vezetője későn észlelte és a zebra felénél elütötte a férfit.
 
Vasút-villamos - ami összeköt
Vasút-villamos - ami összeköt A január 20-án Szentesen tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a szeptemberi iskolakezdésre forgalomba állhat az első 6-8 jármű, amennyiben a járványhelyzet nem romlik.
 
Elbúcsúzott a Hepp Kupától a Kosársuli
Elbúcsúzott a Hepp Kupától a Kosársuli Egy félidőt tudtak az Újpest ritmusában játszani. Várható volt, hogy a végére bedarálja a vásárhelyieket a fizikálisabb hazai társaság, de küzdöttek az utolsó percig,
 
Csapatban sokkal erősebbek
Csapatban sokkal erősebbek Hódmezővásárhelyen a rászorulók megsegítésében több szervezetre is lehet számítani. Mint bárhol az országban, Vásárhelyen is szükség van rájuk.
 
Új beruházás munkahely megőrzéssel
Új beruházás munkahely megőrzéssel A vásárhelyi Villeroy & Boch 810 milliós beruházásba kezdett, amelynek 35%-át átvállalta a magyar álam, a Koronavírus Okozta Károk Kompenzálására Kiírt Program keretében.
 
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza A magyar történelem legtöbb áldozatott követelő vereségének részleteit mind a háború alatt, mind az azt követő kommunista diktatúra alatt el elhallgatták.