Kultúra, oktatásMegújult a Téglagyári Kubikok tanösvénye

2014. szeptember 19., péntek
 
Megújult a Téglagyári Kubikok tanösvénye

A Rárósi úton a várostábla után jobbra, néhány perc alatt elérhető Hódmezővásárhely egyik természeti ékköve, a téglagyári kubikok mentén kialakított tanösvény, mely most teljesen megújult. Szeptember 20-án félnapos programmal avatják újra.

 

 


 

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával, 2012 novemberében, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület közreműködésével, pályázatot írtak ki a vidéki örökség megőrzése tárgyában.

 

Összesen hat hódmezővásárhelyi civil szervezet közel 249 millió forint 100 %-os támogatást nyert, a város külterületén található, a helyi vidéki örökséget képviselő, helyi vagy országos védettségű hat ingatlan fejlesztésére. Az egyik nyertes a Szent István Alapítvány, amely Téglagyári tanösvény fejlesztésére 36.439.179 Ft-ot nyert. Ebből, több tó mentén rendbe hozták a tanösvény állomásait, felújították a kilátót és a játszóteret, új kemencéket és esőbeállókat építettek.  A most felújított mintegy 20 hektár kiterjedésű természetes élőhelyet 2,4 kilométer hosszú tanösvény ismerteti meg, amelyet a látogatók 1,5 -2 óra alatt járhatnak be.

 

Szeptember 20-án Kukoricázzunk a kubikoknál…! címmel a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola szervezésében délelőtt 10 órától programok sokaságával jelképes újraavatásra várják a természetet kedvelő vásárhelyieket.

 

Program:


10.00 Ünnepélyes megnyitó

 

„A malomban…” (Kemencék-kerekól)

   •Gabona ABC, gabonaőrlés, cipósütés, kemencében sült kukoricás ételek, vetélkedő

(A Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Corvin Mátyás Tagintézmény közreműködésével)

 

„Vásártér” (Táltos fa körül)

   •Táncház (Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola tanulói)

   •Ismerkedés a rovásírás „titkaival”

   •Füveskert – gyógyító növényeink

 

„Dédi portája” (Szabadtéri tanterem)

   •Kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak

 

„Mesterek sétánya” Bodzavirág sétány

   •Régi mesterségek bemutatkozása és kirakodó vására

 

„Játékok udvara” (Mezítlábas tornapálya)

   •Népi játszótér, népi játékok minden korosztálynak

   •Asztali játékok: malom, dobókocka, rongylabda

 

„Szabadtéri kiskonyha” (Újkőkori ház)

   •Mit főztünk? ételkóstolás és ismerkedés ősi hangszereink dallamával

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Örökségnapok és nyitott templomok

Örökségnapok és nyitott templomok

A hétvégén ismert hódmezővásárhelyi műemlékek kevéssé ismert részletei és történetei elevenednek meg a látogatók előtt a Kulturális Örökség Napjain.

Ide öröm járni

Ide öröm járni

A munkákkal a tanévkezdésre elkészültek, ma délben pedig jelképesen felavatták a kicsit még mindig festékszagú, gondosan felújított iskolát. Képekkel!
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat

Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat

Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.
Befürödhetünk a szökőkutakkal

Befürödhetünk a szökőkutakkal

A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
 
Emlékezés a zenész fotográfusra
Emlékezés a zenész fotográfusra A Lusztig-műteremben készült családi-, portré-, csoport- és tablóképekből válogató tárlat tekinthető meg a Tornyai múzeum földszinti termeiben.
 
Megemelték a Jovány Busz szolgáltatási díját
Megemelték a Jovány Busz szolgáltatási díját Megemelték a helyi autóbuszjáratokat üzemeltető Jovány Busz Kft. szolgáltatási díját Hódmezővásárhelyen - döntött a város közgyűlése.