Kultúra, oktatásMegújult a Téglagyári Kubikok tanösvénye

2014. szeptember 19., péntek
 
Megújult a Téglagyári Kubikok tanösvénye

A Rárósi úton a várostábla után jobbra, néhány perc alatt elérhető Hódmezővásárhely egyik természeti ékköve, a téglagyári kubikok mentén kialakított tanösvény, mely most teljesen megújult. Szeptember 20-án félnapos programmal avatják újra.

 

 


 

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával, 2012 novemberében, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület közreműködésével, pályázatot írtak ki a vidéki örökség megőrzése tárgyában.

 

Összesen hat hódmezővásárhelyi civil szervezet közel 249 millió forint 100 %-os támogatást nyert, a város külterületén található, a helyi vidéki örökséget képviselő, helyi vagy országos védettségű hat ingatlan fejlesztésére. Az egyik nyertes a Szent István Alapítvány, amely Téglagyári tanösvény fejlesztésére 36.439.179 Ft-ot nyert. Ebből, több tó mentén rendbe hozták a tanösvény állomásait, felújították a kilátót és a játszóteret, új kemencéket és esőbeállókat építettek.  A most felújított mintegy 20 hektár kiterjedésű természetes élőhelyet 2,4 kilométer hosszú tanösvény ismerteti meg, amelyet a látogatók 1,5 -2 óra alatt járhatnak be.

 

Szeptember 20-án Kukoricázzunk a kubikoknál…! címmel a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola szervezésében délelőtt 10 órától programok sokaságával jelképes újraavatásra várják a természetet kedvelő vásárhelyieket.

 

Program:


10.00 Ünnepélyes megnyitó

 

„A malomban…” (Kemencék-kerekól)

   •Gabona ABC, gabonaőrlés, cipósütés, kemencében sült kukoricás ételek, vetélkedő

(A Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Corvin Mátyás Tagintézmény közreműködésével)

 

„Vásártér” (Táltos fa körül)

   •Táncház (Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola tanulói)

   •Ismerkedés a rovásírás „titkaival”

   •Füveskert – gyógyító növényeink

 

„Dédi portája” (Szabadtéri tanterem)

   •Kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak

 

„Mesterek sétánya” Bodzavirág sétány

   •Régi mesterségek bemutatkozása és kirakodó vására

 

„Játékok udvara” (Mezítlábas tornapálya)

   •Népi játszótér, népi játékok minden korosztálynak

   •Asztali játékok: malom, dobókocka, rongylabda

 

„Szabadtéri kiskonyha” (Újkőkori ház)

   •Mit főztünk? ételkóstolás és ismerkedés ősi hangszereink dallamával

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Örökségnapok és nyitott templomok

Örökségnapok és nyitott templomok

A hétvégén ismert hódmezővásárhelyi műemlékek kevéssé ismert részletei és történetei elevenednek meg a látogatók előtt a Kulturális Örökség Napjain.

Ide öröm járni

Ide öröm járni

A munkákkal a tanévkezdésre elkészültek, ma délben pedig jelképesen felavatták a kicsit még mindig festékszagú, gondosan felújított iskolát. Képekkel!
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 12. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné

Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné

A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.
 
Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat
Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat Tudományos munkássága kiemelkedő és maradandó, azonban a neve még a Vásárhelyről elszármazottak névsorában sem szerepelt.
 
A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat
A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat Míg az uniós átlag 10 százalék volt januárban, addig Magyarországon – több mint 15 százalékponttal magasabb – 25,7 százalékra tehető a pénzromlás mértéke.