Kultúra, oktatásMegújult a Téglagyári Kubikok tanösvénye

2014. szeptember 19., péntek
 
Megújult a Téglagyári Kubikok tanösvénye

A Rárósi úton a várostábla után jobbra, néhány perc alatt elérhető Hódmezővásárhely egyik természeti ékköve, a téglagyári kubikok mentén kialakított tanösvény, mely most teljesen megújult. Szeptember 20-án félnapos programmal avatják újra.

 

 


 

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával, 2012 novemberében, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesület közreműködésével, pályázatot írtak ki a vidéki örökség megőrzése tárgyában.

 

Összesen hat hódmezővásárhelyi civil szervezet közel 249 millió forint 100 %-os támogatást nyert, a város külterületén található, a helyi vidéki örökséget képviselő, helyi vagy országos védettségű hat ingatlan fejlesztésére. Az egyik nyertes a Szent István Alapítvány, amely Téglagyári tanösvény fejlesztésére 36.439.179 Ft-ot nyert. Ebből, több tó mentén rendbe hozták a tanösvény állomásait, felújították a kilátót és a játszóteret, új kemencéket és esőbeállókat építettek.  A most felújított mintegy 20 hektár kiterjedésű természetes élőhelyet 2,4 kilométer hosszú tanösvény ismerteti meg, amelyet a látogatók 1,5 -2 óra alatt járhatnak be.

 

Szeptember 20-án Kukoricázzunk a kubikoknál…! címmel a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola szervezésében délelőtt 10 órától programok sokaságával jelképes újraavatásra várják a természetet kedvelő vásárhelyieket.

 

Program:


10.00 Ünnepélyes megnyitó

 

„A malomban…” (Kemencék-kerekól)

   •Gabona ABC, gabonaőrlés, cipósütés, kemencében sült kukoricás ételek, vetélkedő

(A Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Corvin Mátyás Tagintézmény közreműködésével)

 

„Vásártér” (Táltos fa körül)

   •Táncház (Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola tanulói)

   •Ismerkedés a rovásírás „titkaival”

   •Füveskert – gyógyító növényeink

 

„Dédi portája” (Szabadtéri tanterem)

   •Kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak

 

„Mesterek sétánya” Bodzavirág sétány

   •Régi mesterségek bemutatkozása és kirakodó vására

 

„Játékok udvara” (Mezítlábas tornapálya)

   •Népi játszótér, népi játékok minden korosztálynak

   •Asztali játékok: malom, dobókocka, rongylabda

 

„Szabadtéri kiskonyha” (Újkőkori ház)

   •Mit főztünk? ételkóstolás és ismerkedés ősi hangszereink dallamával

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Örökségnapok és nyitott templomok

Örökségnapok és nyitott templomok

A hétvégén ismert hódmezővásárhelyi műemlékek kevéssé ismert részletei és történetei elevenednek meg a látogatók előtt a Kulturális Örökség Napjain.

Ide öröm járni

Ide öröm járni

A munkákkal a tanévkezdésre elkészültek, ma délben pedig jelképesen felavatták a kicsit még mindig festékszagú, gondosan felújított iskolát. Képekkel!
Már autóval is járható a Tóth malom utca

Már autóval is járható a Tóth malom utca

Több hónapos csúszással február 10-én átadták a forgalomnak a Tóth malom utca kiszélesített 388 méteres szakaszát.
Válogatás a Tornyai-múzeum gyűjteményéből

Válogatás a Tornyai-múzeum gyűjteményéből

Az idén hetvenéves Vásárhelyi Őszi Tárlat hagyományát és évtizedeken átívelő frissességét bemutató kiállítás nyílik márciusban az Alföldi Galériában.
 

És ezt már olvasta?

Bűnbandát számolt fel a rendőrség
Bűnbandát számolt fel a rendőrség Egy négytagú vásárhelyi banda éveken át kényszeríett prostitúcióra nőket. Egy kávézót is üzemeltetett. Egy idős férfit ház körüli munkákra kényszerítették.
 
Idén két újabb név került a dicsőség falra
Idén két újabb név került a dicsőség falra A sokéves hagyományt folytatva idén Czuprák László Ákos  és Enyedi Sándor neve került fel a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfalára.
 
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024
Jó tanuló - jó sportoló díjazottak 2024 Február 29-én délután a város legkiválóbb jó tanulóit, jó sportolóit díjazták, de díjazták az év csapatait, edzőjét és testnevelőjét is. A díjazottak névsorával.
 
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat
Véget ért egy nagysikerű előadássorozat A darvasszéki római kori kincsleletet ismertető előadással zárult a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek idén téli, régészeti sorozata február 28-án.
 
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik.
5 éve írtuk - ...mind hősök vagyunk, csupán a forma változik. A vásárhelyi-mártélyi Risztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, a már visszavonult sportoló most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról.
 
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik
51 éves egy világegyezmény, amely az élővilág felett őrködik A világ szinte minden országa aláírta, a március 3-án 51 éves 'Washingtoni egyezményt'. Mindenkinek érdeke a betartása.
 
Vásárhelyen is kedvelik őket
Vásárhelyen is kedvelik őket Találós kérdés: hány tonnára rúg a hazai fülesbagoly populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege? Meglepő a végeredmény.