Kultúra, oktatásMegnyílt 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat

2022. október 9., vasárnap
 
Megnyílt 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Király Gábor festőművész vehette át a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, a kiállítás történetében immár negyedik alkalommal odaítélt életműdíjat pedig Kéri László festőművész kapta vasárnap az Alföldi Galériában.

 

 

 

 


 

Király Gábor kedvenc időtöltése már gyermekként is a rajzolás volt. A jelenleg 43 éves alkotó szülővárosában, Kecskeméten művészeti szakközépiskolában, grafika szakon tanult, majd az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán és a Pécsi Tudományegyetemen szerzett diplomát. Egyedi stílusa a figuratív művészetekhez kötődik, képeit rögtön felismerhető, jellegzetes emberi vagy állati alakok népesítik be. Technikai eszköztára, csakúgy, mint az általa választott hordozók anyaga változatos: a vászon mellett fest talált fákra, lenvászonra vagy borszűrőpapírra, de készít freskókat, szekkókat is. Az elmúlt években a Vásárhelyi Őszi Tárlat rendszeres résztvevője volt, 2017-ben a MANK, majd a következő esztendőben a Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díját nyerte el.

 

A művész elmondta, fontos számára a közönség, a szakma visszajelzése, de ezek nem befolyásolják abban, milyen lesz egy kép. Műtermében körbeveszi magát hordozókkal, vásznakkal vagy ha éppen freskót készít, levakolt felületekkel, és reggel dönti el, hogy folytatja egy korábbi munkáját vagy újabba kezd. Az, hogy párhuzamosan több képen is dolgozik, segít változatosabbá tenni az alkotás folyamatát - tette hozzá.

 

Az életműdíjas Kéri László festőművész 1949-ben született Budapesten, csaknem negyven éve él és alkot Hódmezővásárhelyen, Kohán György utcai műteremlakásában. Kéri László 1976-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán Sarkantyú Simon tanítványaként, de Sváby Lajost is mesterének tartja. Vásárhelyen mutatkozott be 1977-ben. Ekkor állított ki először az Őszi Tárlaton, melynek fődíját, a Tornyai-plakettet tíz esztendővel később nyerte el. Azóta is állandó résztvevője, szervezője a legjelentősebb hazai kortárs képzőművészeti seregszemlének. Erőteljes színvilágú, zaklatott, groteszk hangulatot árasztó képeinek középpontjában mindig az ember áll.

 

A tárlat megnyitóján csaknem húsz elismerést adtak át. A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat Vető Orsolya Lia festőművész nyerte el. A Fiatal festők nívódíját Kósa Gergely festőművésznek ítélték oda. A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint a Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Papageorgiu Andrea festőművész, utóbbi nívódíjat Szkok Iván festőművész vehette át. A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Szabó Ábel festőművész részesült, a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját Németh Marcell szobrászművésznek ítélte a zsűri.

 

A december 4-ig tartó kiállításon mintegy 180 művész 214 alkotásával találkozhat a közönség az Alföldi Galériában.

 

Hagyomány, hogy a képzőművészeti seregszemle megnyitóját követően az előző Őszi Tárlat kiemelt díjazottjai önálló tárlattal mutatkoznak be. A 67. tárlat fődíjasa, Kotormán Norbert, valamint a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjas Kotormán Ábel szobrászművészek kiállítása a Tornyai-múzeumban látható.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

A vásárhelyi zeneiskola nagyszerű műsorral készült

A vásárhelyi zeneiskola nagyszerű műsorral készült

A zene világnapja alkalmából, október 5-én a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola növendéjei és a Liszt kórusa közel kétórás koncertet adott
Küzdelmes mérkőzét játszott a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli

Küzdelmes mérkőzét játszott a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli

Kikapott a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. Az ellenfelük egy nagyon tapasztalt, jól felkészült, rengeteg három pontost dobó okos gárda volt.
Családi események Hódmezővásárhelyen

Családi események Hódmezővásárhelyen

2022. 48. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Vidám színek a felújított mosdókban

Vidám színek a felújított mosdókban

Újabb mosdó alakult át a vásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvodában a Villeroy & Boch támogatásával
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett
A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
 
A miskolciak eredményesebbek voltak
A miskolciak eredményesebbek voltak Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.
 
Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban
Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban A Kecskemét otthonában folytatta az NB I/B Zöld csoportját a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. Új vezetőedzője van a csapatnak, Vuk Pavlovics személyében.