KözéletMakón a Rádió7-el újra indult a helyi rádiózás

2014. január 19., vasárnap
 
Makón a Rádió7-el újra indult a helyi rádiózás

A makói Árkádia Rádió működése alatt elért népszerűségével, és a Vásárhelyen és Makón is tisztán fogható szegedi Rádió88-al, a régió leghallgatottabb rádiójával kénytelen felvenni a versenyt a Rádió7, amely január 17-től sugároz az Árkádia frekvenciáján is.

 

 

 

 

Mint az közismert, a makói kereskedelmi rádió közszolgálati funkciót is betöltött a Maros-parti városban. Azonban a médiaszolgáltatási engedély lejártával, 2013-ban gazdasági nehézségeik miatt nem pályáztak. Így aztán, egyedüli pályázóként biztos befutó volt a Kisbíró Kft, amely Hódmezővásárhely mellett Kisteleken is sugároz Rádió7 néven.

 

Az engedély birtokában azonban nem kezdte meg működését december 20-ig, hanem kérelmezték a későbbi indulást. Ehhez a Médiatanács határozatában hozzájárult, így legkésőbb 2014. március 20. napján kellett volna megkezdenie a sugárzást. Január 17-én azonban elindult a makói adás.

 

Az utóbbi évek gazdasági nehézségei a helyi rádiózásra is rányomja a bélyegét, hiszen a statisztikák szerint Magyarországon az összes hirdetések alig 6 százalékát, míg nemzetközi viszonylatban 15-17 százalékát teszik ki a rádiós hirdetések. Ez a Dél Alföldön még inkább érezhető. Ebben talán üdítő kivétel a Rádió88, amely a térség legnépszerűbb rádiója. A megoldást, illetve sok helyi rádió esetében mentőövet, a vételkörzet önkormányzatainak közszolgálati hirdetés-megrendelései és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap pályázatai jelentik.

A Kisbíró Kft. vezetője, Égető Gyula irányítása mellett az eddig két frekvencián működő rádió, a közszolgálati műsorsávjai miatt rendszeresen részesül pályázaton elnyert támogatásban. Legutóbb 2013 őszén nyertek, a következő időszak közszolgálati sávjainak költségeire, összesen 9 millió forintot.

 

A ’90-es évek elején négy magánszemély alapította a Kisbíró Bt.-t, amely Hódmezővásárhelyen az ideiglenes engedélyek után, állandó rádióműsor sugárzásra pályázott, majd 1996 decemberében a végleges engedély birtokában az adás el is indult. Az alapítók közül rádiós tapasztalata csak egy személynek volt, aki a Magyar Rádióban 22 évig szerkesztőként dolgozott. Az alapítók közül mára - az időközben kft.-vé alakult céget egyedüliként Égető Gyula irányítja, aki 2012-től tavaly novemberig, az 52 helyi rádiót tömörítő Helyi Rádiók Országos Egyesületének elnöki tisztét látta el. 
 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tradíció színkavalkáddal

Tradíció színkavalkáddal

Idén 44 pár lépett a parkettre, hogy – mint már hosszú évek óta – Fogarassy Judit koreográfiájára elkápráztassa a szülőket és a hozzátartozókat. Sok képpel!
Lázár Roadshow

Lázár Roadshow

A Hódmezővásárhelyen tartott fórum egy nappal később, néhány órás eltéréssel két településen, Ambrózfalván és Csanádalbertiben folytatódott.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023

2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Javult Vásárhely és térségének belvízi biztonsága

Javult Vásárhely és térségének belvízi biztonsága

A hódmezővásárhelyi laktanya és a Békéscsaba-Szeged vasútvonal szomszédságában tízhektáros területen 6 milliárd forintos projekt készült el.
 

És ezt már olvasta?

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 
Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.
 
Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat
Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat Tudományos munkássága kiemelkedő és maradandó, azonban a neve még a Vásárhelyről elszármazottak névsorában sem szerepelt.