KözéletLeállt a Vásárhelyi Városi Televízió

2019. január 4., péntek
 
Leállt a Vásárhelyi Városi Televízió

A 4 éve 75 millióból felújított stúdióra egyelőre lakat kerül. Maradnak viszont a várostörténet szempontjából is nyitott kérdések.

 

 

 

 

 

 

Hónapok óta téma a Vásárhelyi Városi Televízió sorsa. Nemcsak közhely, hanem valóság, hogy a televíziózás drága műfaj. Az egyre fejlődő technika, idővel pedig a ma már elvárható digitális televíziózás húzza magával a beruházási költségeket. De maga az üzemeltetés, a berendezések napi karbantartása is jelentős összegeket emészt fel. Egy példa a 2015-ös elszámolás, amelyben hiába volt (reklámokból, pályázaton nyert kommunikációs tevékenységből) közel 40 milliós bevétel, ugyanakkor 50 milliót emésztett fel az üzemi tevékenység. A mérleg szerint mínusz 52 milliós eredmény hatására, a közgyűlés 55 millióval kipótolta a törzstőkét. Hasonló lépések jellemzik a következő éveket is.

 

Márki-Zay Péter hivatalba lépését követően, már a nyár elején jelezte mivel mintegy másfél milliárd forint hiányzik a városkasszából, ezért nem utalja át a Vásárhelyi Televízió támogatását. A közgyűlés még decemberben szavazott meg 72 millió forintot a tévének, azonban mindössze 19 millió forintot kaptak meg.

A Vásárhelyi Televíziónak 23 millió forintra lett volna szüksége 2018 év végéig. A Vásárhelyi Televízió jövőjéről a szeptemberi közgyűlésen hosszan vitáztak a képviselők. A képviselőtestület egyúttal megszavazta az ügyvezető fizetésének 60 százalékos emelését. Márki-Zay Péter anyagi okokra hivatkozva nem utalta át az önkormányzati cég működéséhez szükséges forrást.

 

Az azóta eltel időszakban nagyjából csak a Híradóba készültek anyagok. Mint arról a Vásárhelyi Hírekben írtunk a Médiatanács szeptember 18-ai döntése értelmében a Szerdahelyi József Nonprofit Kft, Városi Televízió a Publikum című kulturális magazin készítésére 1 840 000 forintot nyert. Ez azonban elenyésző összeg az üzemvitel szempontjából. Hozzá kell tenni, hogy az MTVA – val éves szerződésük alapján alkalmanként az M1 és M2 részére készítettek tudósításokat. Továbbá nem ismertek azok az összegek, amelyeket pályázaton az EU-s beruházások kötelező kommunikációs tevékenységéért kaptak.

 

A Polgármesteri Hivatal, január 4-én közleményben tudatja, hogy a VTV végleg leállt, a dolgozók egy része korábban távozott a cégtől és azóta talált is munkát, december 28-án pedig mindenki felmondott a Vásárhelyi Televíziónál. Erről Rókus Ákos ügyvezető tájékoztatta levélben a Polgármesteri Hivatalt.

Az értékes berendezéseket a város meg kívánja tartani, az esetleges későbbi működtetésre, a lakosok tájékoztatására a város vezetése költséghatékonyabb technikai megoldásokat kíván keresni. Elsődlegesen szempont egyelőre, hogy a volt dolgozók sem anyagilag, sem egzisztenciálisan ne szenvedjenek hátrányt. – írja a Hivatal közleménye.

 

Érdemes megemlíteni, hogy alig 4 éves a korszerűsített TV-s eszközpark. A régi székhelyen, az Ady Endre utcában a stúdió épületében a 2012 októberében keletkezett tűz helyrehozhatatlan kárt tett a kábelrendszerben és a stúdió egyes berendezéseiben. Ekkor ideiglenesen a Bajcsy Zsilinszky utcában kialakított – korszerűtlen - stúdióból működtek. Új stúdiót kellett építeni – az Andrássy utca 1. számú épületben az OTP felett – amelyben az is döntő tényező volt, hogy az eddig használatos technika nem volt kompatibilis a digitális sugárzással, amelyre országosan át kellett állni.

2014 áprilisában rekordidő alatt, mindössze 3 hónap leforgása alatt testre szabott, professzionális, a nemzetközi sztenderdek szerint is kiemelkedő, mégis rendkívül költséghatékony megoldásokkal újult meg Hódmezővásárhely televíziója. A teljes tervezést, kivitelezést, és az installációt és a betanítást is ellátó cég a városi televízió minden érintett munkatársával együtt gondolkodva hozta létre a végül megvalósított rendszert. Többek között stúdió és külső forgatásokra egyaránt használható kamerákat vettek, gépészetet erősáramú munkákat is magában foglaló fejlesztés televíziós technológiai részére 35 millió forint elegendőnek bizonyult. A kétszintes ultramodern szerkesztősége és stúdió kialakítása, teljes felszerelése összesen 75 millió forintba került. 14 fő készítette a műsorokat.

 

Nincs hír arról, hogy a régi – a város történetének mára képi örökségévé vált - archív felvételeknek mi lesz a sorsa, mert hiszen Hódmezővásárhely modernkori történetének, kultúrájának, a városban élő emberek életének pótolhatalan lenyomatáról van szó.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Érthetetlen rombolás

Érthetetlen rombolás

A vásárhelyi rendőrök hamar elkapták a Vásárhely belvárosában lévő szabadidőpark világító oszlopait megrongáló kis garázdákat. Mivel kiskorúak nem büntethetők.
Köszöntötték Luca anyukáját

Köszöntötték Luca anyukáját

Január 3-án a vásárhelyi kórházban a város nevében köszöntötték a január elsején született Csongrád megye idei első kisbabájának édesanyját.
Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság

Van akinek már unalmas - van akinek még újdonság

Egyik nap tükörjég, másik nap köd, a harmadik nap hó, vagy éppen eső. Az időjárásra mindig felkészültnek kell lennie autósnak, kerékpárosnak, gyalogosnak.
Vérbeli rangadón veszített a Kosársuli

Vérbeli rangadón veszített a Kosársuli

Büszkék lehetünk a tisztes helytállásra, és nagyon jó jel a bajnokság további részét, valamint akár később a rájátszást tekintve.
 

És ezt már olvasta?

Csapatban sokkal erősebbek
Csapatban sokkal erősebbek Hódmezővásárhelyen a rászorulók megsegítésében több szervezetre is lehet számítani. Mint bárhol az országban, Vásárhelyen is szükség van rájuk.
 
Új beruházás munkahely megőrzéssel
Új beruházás munkahely megőrzéssel A vásárhelyi Villeroy & Boch 810 milliós beruházásba kezdett, amelynek 35%-át átvállalta a magyar álam, a Koronavírus Okozta Károk Kompenzálására Kiírt Program keretében.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 1. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza
133 hódmezővásárhelyi soha nem tért haza A magyar történelem legtöbb áldozatott követelő vereségének részleteit mind a háború alatt, mind az azt követő kommunista diktatúra alatt el elhallgatták.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 52. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Az országos oltási terv részletei
Az országos oltási terv részletei Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye a következő időszak oltási menetrendjéről.
 
Vége és kezdete az évnek
Vége és kezdete az évnek Tiltás is kötődik január elsejéhez, a legismertebb, hogy ezen a napon semmit nem adnak ki a házból, mert akkor egész éven át minden kimegy onnan.