KözéletLeállt a Vásárhelyi Városi Televízió

2019. január 4., péntek
 
Leállt a Vásárhelyi Városi Televízió

A 4 éve 75 millióból felújított stúdióra egyelőre lakat kerül. Maradnak viszont a várostörténet szempontjából is nyitott kérdések.

 

 

 

 

 

 

Hónapok óta téma a Vásárhelyi Városi Televízió sorsa. Nemcsak közhely, hanem valóság, hogy a televíziózás drága műfaj. Az egyre fejlődő technika, idővel pedig a ma már elvárható digitális televíziózás húzza magával a beruházási költségeket. De maga az üzemeltetés, a berendezések napi karbantartása is jelentős összegeket emészt fel. Egy példa a 2015-ös elszámolás, amelyben hiába volt (reklámokból, pályázaton nyert kommunikációs tevékenységből) közel 40 milliós bevétel, ugyanakkor 50 milliót emésztett fel az üzemi tevékenység. A mérleg szerint mínusz 52 milliós eredmény hatására, a közgyűlés 55 millióval kipótolta a törzstőkét. Hasonló lépések jellemzik a következő éveket is.

 

Márki-Zay Péter hivatalba lépését követően, már a nyár elején jelezte mivel mintegy másfél milliárd forint hiányzik a városkasszából, ezért nem utalja át a Vásárhelyi Televízió támogatását. A közgyűlés még decemberben szavazott meg 72 millió forintot a tévének, azonban mindössze 19 millió forintot kaptak meg.

A Vásárhelyi Televíziónak 23 millió forintra lett volna szüksége 2018 év végéig. A Vásárhelyi Televízió jövőjéről a szeptemberi közgyűlésen hosszan vitáztak a képviselők. A képviselőtestület egyúttal megszavazta az ügyvezető fizetésének 60 százalékos emelését. Márki-Zay Péter anyagi okokra hivatkozva nem utalta át az önkormányzati cég működéséhez szükséges forrást.

 

Az azóta eltel időszakban nagyjából csak a Híradóba készültek anyagok. Mint arról a Vásárhelyi Hírekben írtunk a Médiatanács szeptember 18-ai döntése értelmében a Szerdahelyi József Nonprofit Kft, Városi Televízió a Publikum című kulturális magazin készítésére 1 840 000 forintot nyert. Ez azonban elenyésző összeg az üzemvitel szempontjából. Hozzá kell tenni, hogy az MTVA – val éves szerződésük alapján alkalmanként az M1 és M2 részére készítettek tudósításokat. Továbbá nem ismertek azok az összegek, amelyeket pályázaton az EU-s beruházások kötelező kommunikációs tevékenységéért kaptak.

 

A Polgármesteri Hivatal, január 4-én közleményben tudatja, hogy a VTV végleg leállt, a dolgozók egy része korábban távozott a cégtől és azóta talált is munkát, december 28-án pedig mindenki felmondott a Vásárhelyi Televíziónál. Erről Rókus Ákos ügyvezető tájékoztatta levélben a Polgármesteri Hivatalt.

Az értékes berendezéseket a város meg kívánja tartani, az esetleges későbbi működtetésre, a lakosok tájékoztatására a város vezetése költséghatékonyabb technikai megoldásokat kíván keresni. Elsődlegesen szempont egyelőre, hogy a volt dolgozók sem anyagilag, sem egzisztenciálisan ne szenvedjenek hátrányt. – írja a Hivatal közleménye.

 

Érdemes megemlíteni, hogy alig 4 éves a korszerűsített TV-s eszközpark. A régi székhelyen, az Ady Endre utcában a stúdió épületében a 2012 októberében keletkezett tűz helyrehozhatatlan kárt tett a kábelrendszerben és a stúdió egyes berendezéseiben. Ekkor ideiglenesen a Bajcsy Zsilinszky utcában kialakított – korszerűtlen - stúdióból működtek. Új stúdiót kellett építeni – az Andrássy utca 1. számú épületben az OTP felett – amelyben az is döntő tényező volt, hogy az eddig használatos technika nem volt kompatibilis a digitális sugárzással, amelyre országosan át kellett állni.

2014 áprilisában rekordidő alatt, mindössze 3 hónap leforgása alatt testre szabott, professzionális, a nemzetközi sztenderdek szerint is kiemelkedő, mégis rendkívül költséghatékony megoldásokkal újult meg Hódmezővásárhely televíziója. A teljes tervezést, kivitelezést, és az installációt és a betanítást is ellátó cég a városi televízió minden érintett munkatársával együtt gondolkodva hozta létre a végül megvalósított rendszert. Többek között stúdió és külső forgatásokra egyaránt használható kamerákat vettek, gépészetet erősáramú munkákat is magában foglaló fejlesztés televíziós technológiai részére 35 millió forint elegendőnek bizonyult. A kétszintes ultramodern szerkesztősége és stúdió kialakítása, teljes felszerelése összesen 75 millió forintba került. 14 fő készítette a műsorokat.

 

Nincs hír arról, hogy a régi – a város történetének mára képi örökségévé vált - archív felvételeknek mi lesz a sorsa, mert hiszen Hódmezővásárhely modernkori történetének, kultúrájának, a városban élő emberek életének pótolhatalan lenyomatáról van szó.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Érthetetlen rombolás

Érthetetlen rombolás

A vásárhelyi rendőrök hamar elkapták a Vásárhely belvárosában lévő szabadidőpark világító oszlopait megrongáló kis garázdákat. Mivel kiskorúak nem büntethetők.
Köszöntötték Luca anyukáját

Köszöntötték Luca anyukáját

Január 3-án a vásárhelyi kórházban a város nevében köszöntötték a január elsején született Csongrád megye idei első kisbabájának édesanyját.
Itt a tanév további menetrendje - fontos dátumok

Itt a tanév további menetrendje - fontos dátumok

Most jön a java! Gondolják sok családban, mert itt a második félév, lehet javítani a jegyeken, elérkezik a döntés ideje, merre tovább a 8. illetve az érettségi után.
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen

Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 

És ezt már olvasta?

Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.
 
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum
Kiállítással emlékezik Kiss Lajosra a Tornyai-múzeum A Kiss Lajos néprajzkutató munkásságát bemutató tárlatot a megnyitó előtti napon sajtóbejáráson ismerhették meg a médiumok munkatársai. Képekkel.
 
Az ezerarcú Mártély
Az ezerarcú Mártély Varga András téli mártélyi fotóit nézegetve, felsejlik a fotós jövőbeni újabb kiállítása, amelynek „anyagából” most a Vásárhelyi Hírek olvasói be/rápillantást nyerhetnek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.