
Bíbor színben pompázó erdei gyümölcsök íze és harapnivaló fiatalság. Ez jellemzi a tavaly augusztusi vásárhelyi borfesztivál díjnyertes nedűjét, Koch Csaba 2009-es évjáratú Hajós-Bajai Cabernet Sauvignonját. Azt pedig, hogy miként lehet egy ilyen fiatal bor ennyire kerek és gyümölcsös, maga a borász mondja el a Tájház március 3-án, szombaton öt órakor kezdődő Lélekmelegítő borestjén.
Képünk a "Vásárhely Bora" cím átadásán készült
Az érdeklődők a 2011-es év Vásárhely Bora címmel kitüntettet vörösbor mellett a Koch Borászat közkedvelt fehérborait, rozéit és a pincészet méltán híres vöröseit is végigkóstolhatják az alföldi borokat népszerűsítő rendezvényen.
A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ télen indult borest-sorozatának nem titkolt szándéka, hogy közelebb hozza a helyiekhez az Alföld szőlő és borkultúráját. A köztudatban még mindig csak Eger, Tokaj és Villány szerepel a bortérképen, szűkebb-tágabb régiónk borai alig-alig ismertek - mondta el a borestek háziasszonya, Sonkoly Ágnes. A nyári
vásárhelyi borfesztiválon is túlsúlyban képviseltetik magukat a történelmi borvidékek, a borversenyen viszont az alföldiek vitték a prímet. A tavaly augusztus 20-án, első ízben megrendezett "Vásárhely Bora" megmérettetésen Koch Csaba 2009-es Cabernet Sauvignonját ítélte legjobbnak a kilenctagú szakmai és társadalmi zsűri. A hajós-bajai pincészet mindhárom kategóriában (fehérbor, rozé, vörösbor) szépen szerepelt, ezért nem véletlen, hogy a Lélekmelegítő borestek e havi meghívott vendége a Koch borászat vezetője.
Koch Csaba egy tizenhárom generációs (!) borászfamília tagja. Őse, az 1742-ben Hajósra érkezett, Koch József kezdett a családban először szőlőtermesztésbe és borászkodásba. Azóta e hagyomány és mesterség apáról fiúra szállt - meséli el honlapján a bács-kiskun megyei Borota községben székelő borászat vezetője. A szőlészet és borkészítés csínját-bínját nagyapjától tanulta el Koch, aki 60 hektárnyi saját szőlőültetvényéről és megbízható kistermelőktől biztosítja a kiváló alapanyagot Hajós-Bajai boraihoz. A borotai pincészet körül saját telepítésű fiatal ültetvényeken minőségi fajtákkal (Kadarkával, Pinot Noirral, Kékfrankossal, Chardonnay-val, Ottonel Muskotállyal, Rajnai Rizlinggel és Cserszegi Fűszeressel) foglalkoznak, melyek magukban hordozzák a bácskai termőföld kitűnő adottságait, a sok napsütést és a becsületes, magas szintű szakmai munkát. Koch Csaba fő céljaként fogalmazza meg az igényes fogyasztók megnyerését és kiszolgálását megbízható, jó minőségű boraival.
A Koch Borászat kínálatában a tájegységre jellemző ízeket, zamatokat magukban hordozó tájborok, kiváló minőségű, kizárólag kézzel szüretelt szőlőből származó minőségi, valamint prémium kategóriás - az évjárat legjobb terméséből álló - fehér, rozé és vörösborok szerepelnek. Míg előbbiek elkészítése reduktív technológiával történik, a vörösborokat a nagy
tölgyfahordós és barrique hordós érlelést követően a palackban is "állni hagyják".
A programsorozat visszatérő vendégei már megtapasztalták, hogy a kóstoláson (és borkorcsolyákon) kívül a borhoz kapcsolódó előadások is szerepelnek a
tájház borestjein. A tavasz közeledtével az otthoni, kiskerti szőlőmunkákhoz és a házi bor készítéshez nyújt hasznos tanácsokat Dr. Lantos Ferenc kertészmérnök. És ha borozás, akkor nem maradhatnak el a bordalok sem: "Vásárhely Bora"-ihoz Korom Péter citerán és harmonikán kísér március első szombatján 5 órától az Árpád utcai Népművészeti Házban.