GazdaságKorszerűsítik a közvilágítást Hódmezővásárhelyen

2011. augusztus 18., csütörtök
 
Korszerűsítik a közvilágítást Hódmezővásárhelyen

12 kosaras szerelőjármű járja a város utcáit, és folyamatosan cserélik a lámpatesteket. A cserére 374 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, vagyis a teljes összeg felét kell csak önerőből állni. A pályázati forrásnak köszönhetően minden nátriumgőz égő helyére LED lámpák kerülnek, így egyharmadára csökkenhet a város villanyszámlája és a széndioxid kibocsátás aránya is.

 

 

Magyarországon első ízben Hódmezővásárhelyen árasztja majd el LED - fény az utcákat, hiszen a teljes közvilágítás cseréje már megkezdődött. 6830 lámpatestről beszélünk, amit a kivitelező, maximum három hónap alatt lecserél. Az új energiatakarékos világítás célja, a villanyszámla és a CO2- kibocsátás csökkentése, de az sem mellékes, hogy a LED-fény a közlekedőknek is jobb látásviszonyokat teremt. 565 ezer kWh megtakarítást jelentenek a LED-ek, ami összegszerűsítve az eddigi villanyszámla egyharmadát teszi ki, azaz 44 millió forintot- jelentette be Kószó Péter alpolgármester a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

A  környezetszennyezés mértéke is csökken, hiszen a nátrium gőzös égők széndioxid kibocsátása magas volt, de most ez a szám is harmadára csökken. Fontos szempont a tartósság is, hiszen gyártó a LED-ek élettartamát 35 ezer órában határozta meg és meghibásodás esetén nem „foltozgatnak” a szakemberek, hanem a teljes lámpatestet cserélik le. Összegezve tehát a beruházás nyolc év alatt térülhet meg a városnak. Mucsi László, az önkormányzat műszaki irodájának vezetője elmondta, a fényerő is megháromszorozódik, az új lámpatestekbe épített prizmáknak köszönhető. Vagyis a fény szórtabb és erősebb lesz.

 A cserét jelenleg a belvárosban végzi a kivitelező, így a Hódtó környékén járók már tapasztalhatják a változást. A munka folyamatosan zajlik a város több pontján, így hamarosan végleg eltűnnek a sárga fényt árasztó égők. A kivitelező E-OS Innovatív Energetikai Zrt. szakemberei hamarosan a külső területeken is hozzálátnak a munkához, és a tervek szerint három-négy hónapon belül fejezik be.

Mint arról írtunk, Bencsik János klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár áprilisi hódmezővásárhelyi látogatásán sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány e beruházás tapasztalatai alapján dönt arról, hogy országosan is támogatja-e a megoldás alkalmazását.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Víz Világnapja - Ünneprontás

Víz Világnapja - Ünneprontás

A bejelentőket megfenyegetik, hogy ha nem bizonyosodik be a bejelentés jogossága, akkor a kiszállás, a bevizsgálás összes költségét a bejelentő köteles megfizetni.
Kiszámítható valóság

Kiszámítható valóság

Érdemes visszább fogni a lelkesedést, mielőtt nagyobb csalódás éri mindazokat, akik a hamarosan induló fűtés-korszerűsítési támogatásra ácsingóznak.
95 éve született Herczeg Mihály

95 éve született Herczeg Mihály

Szeptember 20-án előadással, kiállítással emlékezik a vásárhelyi Levéltár a több generáció által nagyra becsült pedagógusra, helytörténészre, a Levéltár egykori vezetőjére.
Kutatók Éjszakája Vásárhelyen is

Kutatók Éjszakája Vásárhelyen is

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Részletes program.
 

És ezt már olvasta?

Jelentős fejlesztések a Mezőgazdasági Karon
Jelentős fejlesztések a Mezőgazdasági Karon A napokban 3 és félmilliárdos beruházással új Takarmányvizsgálót, Informatikai Laboratóriumot és előadótermet avathattak fel az SZTE Mezőgazdasági Karán.
 
Vereséggel végződött az idénynyitó mérkőzés
Vereséggel végződött az idénynyitó mérkőzés A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli felnőtt- és U20-as csapata is a SMAFC vendégeként kezdte a 2021-22-es idényt.
 
Tárkány Szűcs Ernőre emlékező programsorozat
Tárkány Szűcs Ernőre emlékező programsorozat Kétnapos rendezvénnyel emlékezik Hódmezővásárhely városa, valamint a Tárkány Szücs Ernő Kutatócsoport névadójának születési centenáriumán. Részletes program a cikkben.
 
A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok?
A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok? Mennyi időt és pénzt fordítasz önmagadra? Igen elterjedt tévhit, amit sajnos a reklámok is sugallnak, hogy a megérdemlem érzését tárgyak vásárlásával lehet kiváltani.
 
Mi motivál engem? A 7 legfontosabb szempont a munkában
Mi motivál engem? A 7 legfontosabb szempont a munkában A félelem és a bizonytalanság érzése az egyik legveszélyesebb a motivációt tekintve. Van ellene néhány jónak tűnő ötletünk!
 
Elindult a kosárlabda bajnoki szezon
Elindult a kosárlabda bajnoki szezon Hivatalossá váltak a meccsek időpontjai: elindult a bajnokság a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli felnőttcsapatának. A bajnoki idény teljes menetrendje a cikkben.
 
Egyre sűrűbben csilingelnek
Egyre sűrűbben csilingelnek A legújabb hírek szerint, már 10 ezer kilométeren túl vannak a szerelvények. A típusengedély megszerzéséhez ötvenezer kilométert kell megtenniük.