GazdaságKorszerűsítik a közvilágítást Hódmezővásárhelyen

2011. augusztus 18., csütörtök
 
Korszerűsítik a közvilágítást Hódmezővásárhelyen

12 kosaras szerelőjármű járja a város utcáit, és folyamatosan cserélik a lámpatesteket. A cserére 374 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, vagyis a teljes összeg felét kell csak önerőből állni. A pályázati forrásnak köszönhetően minden nátriumgőz égő helyére LED lámpák kerülnek, így egyharmadára csökkenhet a város villanyszámlája és a széndioxid kibocsátás aránya is.

 

 

Magyarországon első ízben Hódmezővásárhelyen árasztja majd el LED - fény az utcákat, hiszen a teljes közvilágítás cseréje már megkezdődött. 6830 lámpatestről beszélünk, amit a kivitelező, maximum három hónap alatt lecserél. Az új energiatakarékos világítás célja, a villanyszámla és a CO2- kibocsátás csökkentése, de az sem mellékes, hogy a LED-fény a közlekedőknek is jobb látásviszonyokat teremt. 565 ezer kWh megtakarítást jelentenek a LED-ek, ami összegszerűsítve az eddigi villanyszámla egyharmadát teszi ki, azaz 44 millió forintot- jelentette be Kószó Péter alpolgármester a szerdán tartott sajtótájékoztatón.

A  környezetszennyezés mértéke is csökken, hiszen a nátrium gőzös égők széndioxid kibocsátása magas volt, de most ez a szám is harmadára csökken. Fontos szempont a tartósság is, hiszen gyártó a LED-ek élettartamát 35 ezer órában határozta meg és meghibásodás esetén nem „foltozgatnak” a szakemberek, hanem a teljes lámpatestet cserélik le. Összegezve tehát a beruházás nyolc év alatt térülhet meg a városnak. Mucsi László, az önkormányzat műszaki irodájának vezetője elmondta, a fényerő is megháromszorozódik, az új lámpatestekbe épített prizmáknak köszönhető. Vagyis a fény szórtabb és erősebb lesz.

 A cserét jelenleg a belvárosban végzi a kivitelező, így a Hódtó környékén járók már tapasztalhatják a változást. A munka folyamatosan zajlik a város több pontján, így hamarosan végleg eltűnnek a sárga fényt árasztó égők. A kivitelező E-OS Innovatív Energetikai Zrt. szakemberei hamarosan a külső területeken is hozzálátnak a munkához, és a tervek szerint három-négy hónapon belül fejezik be.

Mint arról írtunk, Bencsik János klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár áprilisi hódmezővásárhelyi látogatásán sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány e beruházás tapasztalatai alapján dönt arról, hogy országosan is támogatja-e a megoldás alkalmazását.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Víz Világnapja - Ünneprontás

Víz Világnapja - Ünneprontás

A bejelentőket megfenyegetik, hogy ha nem bizonyosodik be a bejelentés jogossága, akkor a kiszállás, a bevizsgálás összes költségét a bejelentő köteles megfizetni.
Kiszámítható valóság

Kiszámítható valóság

Érdemes visszább fogni a lelkesedést, mielőtt nagyobb csalódás éri mindazokat, akik a hamarosan induló fűtés-korszerűsítési támogatásra ácsingóznak.
Miniszteri oklevelet kapott a vásárhelyi alapítvány

Miniszteri oklevelet kapott a vásárhelyi alapítvány

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Karán belül működő Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítvány kapott elismerést.
A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok?

A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok?

Mennyi időt és pénzt fordítasz önmagadra? Igen elterjedt tévhit, amit sajnos a reklámok is sugallnak, hogy a megérdemlem érzését tárgyak vásárlásával lehet kiváltani.
 
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Díszdiplomákat adtak át
Díszdiplomákat adtak át Október 22-én a díszközgyűlés keretében két pedagógus díszdiplomát kapott. Mindketten 65 éve szereztek diplomát.
 
Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen
Egy négyzetméter kétszer drágább Szegeden, mint Vásárhelyen A koronavírus-járvány után bekövetkezett ingatlanpiaci korrekció Csongrád-Csanád megye ingatlanpiacának kínálati árait is pozitív irányba mozdította el.
 
Asztalosműhely és raktár égett a Rárósi úton
Asztalosműhely és raktár égett a Rárósi úton Hódmezővásárhelyen, a Rárósi úton október 19-én az esti órákban kigyulladt egy asztalosüzem épületének tetőszerkezete, valamint egy raktár. .
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 41. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 41. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban
Te mit halogatsz? Titkok a lakásban

Maga a halogatás nem használ, mivel bár passzívnak látszik, valójában erős ellenerők feszülésének eredménye, így hihetetlenül sok energiánkat emészti fel.

 
Teszt az egészséges táplálkozásról
Teszt az egészséges táplálkozásról

Már szinte unalmasak lehetnek a heti- és havilapok, vagy a különböző internetes oldalakon található tesztek sokasága, amelyek megmondják mit és hogyan…? Mi most egy teljesen egyszerű de hatékony teszttel bizonyítjuk be, hogy lehet másképpen is..!

 
Szégyenlős vagy, na de miért is?
Szégyenlős vagy, na de miért is?

Sok fiatal teszi fel önmagának a kérdést: Szégyenlős vagyok? Mennyiben térek el a normális emberektől? Voltaképpen olyan címke, melyet az ember maga akaszt a saját nya­kába.