KözéletKoronaőrök kíséretében Hódmezővásárhelyre érkezik a Szent Korona másolata

2013. június 23., vasárnap
 
Koronaőrök kíséretében Hódmezővásárhelyre érkezik a Szent Korona másolata

A Szent Jobb 75 évvel ezelőtti országjárása során, egy napig volt Hódmezővásárhelyen is. Az évforduló emlékére ünnepséget rendeznek, amelyre a koronaőrök elhozzák a Szent Korona másolatát.

 

 

A képeken a Szent Jobb Hódmezővásárhelyen 1938-ban (Fotók: Kovács Ferenc új könyvéből)

 

 

1938-ban, Szent István király halálának 900. évében a katolikus egyház Magyarországon tartotta a XXXIV. Eucharisztikus Kongresszust. Így 1938-ban a kettős szentév jegyében ünnepelték Szent István királyt, amelynek része volt a Szent Jobb országjárása is. Összesen huszonkét olyan magyar várost látogatott meg 1938 és 1942 között a Szent Jobb, ahol az „aranyvonat” nemcsak megállt, hanem az ereklyét a városban közszemlére téve tisztelegtek előtte. Az „aranyvonat” útjának  legfontosabb állomásai között volt Hódmezővásárhely is.

 

Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend tagja a VH megkeresésére elmondta, az országjárás keretében 1938. június 27-én Hódmezővásárhelyen is tiszteletét tette a Szent Jobb. Az ereklyét a nagyállomáson fogadták, majd a Szent István templom előtti emelvényre helyezve adták meg a jelenlévők a tiszteletet első királyunk romlatlan jobbjának, mondta a Történelmi Vitézi Rend tagja, aki könyvet írt a város történetének különleges eseményéről.

„Most, 75 évvel e jeles dátum után méltón szeretnénk megemlékezni erről, a városunkban azóta is egyedülálló eseményről. Az ünnep június 27-én 17 órakor a Szent István templomban Szentmisével kezdődik. Ezután a templom előtt a Történelmi Vitézi Rend, a Trianon Társaság és a Katolikus Egyház szervezésében megemlékezünk a Szent Jobb ittlétéről” - vázolta az ünnepségsorozat programját Kovács Ferenc.

Ugyanaznap este fél hétkor a Károlyi Házban Kovács Ferenc: A Szent Jobb Hódmezővásárhelyen című könyvének bemutatója lesz.

 

Az eseménysorozat második részében, június 29-én a Koronaőrök kíséretében érkezik Hódmezővásárhelyre a Szent Korona másolata. 17 órától Németh László esperes tart Szentmisét, a Szent Korona másolatának és a Magyar Koronaőrök Egyesülete tagjainak jelenlétében a Szent István templomban, majd a misét követően a Szent Jobb országjárásáról és annak helyi eseményeiről lesz a templomban egy diavetítéssel egybekötött előadás. Az érdeklődők ezután megtekinthetik a Szent Koronát.

 

A Szent Jobb országjárása alkalmából épített „aranyvonatról” és útjáról olvashat ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hogyan tovább Hód-Mezőgazda Zrt.

Hogyan tovább Hód-Mezőgazda Zrt.

A június 21-én, botrányok közepette megszavazott földtörvény hatására, 1800 hektár maradhat a nagyvállalatoknál. Csökkenhet az állatállomány, kevesebb gondozóra lesz szükség.

Ne verjük nagydobra, hogy nyaralni megyünk - Nyári tippek

Ne verjük nagydobra, hogy nyaralni megyünk - Nyári tippek

Sokan úgy gondolják, nem érdemes elolvasni a Rendőrség által, a nyári időszakra  összegyűjtött jó tanácsait. Pedig mindig van, amire nem gondolunk előre. És lehet hogy akkor már késő!
Döntőt játszott a felnőttcsapat a Viharsarok Kupán

Döntőt játszott a felnőttcsapat a Viharsarok Kupán

A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli felnőttcsapata Békéscsabán járt a hétvégén. Két Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli-játékos is bekerült a felkészülési torna álomötösébe.
Hatalmas tűz volt Aranyágban

Hatalmas tűz volt Aranyágban

Egy 1200, egy 700 istálló és egy 170 négyzetméteres épület égett le, amelyben kétszáznál több sertés pusztult el. 2015-ben ugyanitt szintén volt istállótűz, akkor 53 állat fulladt meg.

 

És ezt már olvasta?

Jelentős fejlesztések a Mezőgazdasági Karon
Jelentős fejlesztések a Mezőgazdasági Karon A napokban 3 és félmilliárdos beruházással új Takarmányvizsgálót, Informatikai Laboratóriumot és előadótermet avathattak fel az SZTE Mezőgazdasági Karán.
 
Vereséggel végződött az idénynyitó mérkőzés
Vereséggel végződött az idénynyitó mérkőzés A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli felnőtt- és U20-as csapata is a SMAFC vendégeként kezdte a 2021-22-es idényt.
 
Tárkány Szűcs Ernőre emlékező programsorozat
Tárkány Szűcs Ernőre emlékező programsorozat Kétnapos rendezvénnyel emlékezik Hódmezővásárhely városa, valamint a Tárkány Szücs Ernő Kutatócsoport névadójának születési centenáriumán. Részletes program a cikkben.
 
A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok?
A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok? Mennyi időt és pénzt fordítasz önmagadra? Igen elterjedt tévhit, amit sajnos a reklámok is sugallnak, hogy a megérdemlem érzését tárgyak vásárlásával lehet kiváltani.
 
Mi motivál engem? A 7 legfontosabb szempont a munkában
Mi motivál engem? A 7 legfontosabb szempont a munkában A félelem és a bizonytalanság érzése az egyik legveszélyesebb a motivációt tekintve. Van ellene néhány jónak tűnő ötletünk!
 
Elindult a kosárlabda bajnoki szezon
Elindult a kosárlabda bajnoki szezon Hivatalossá váltak a meccsek időpontjai: elindult a bajnokság a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli felnőttcsapatának. A bajnoki idény teljes menetrendje a cikkben.
 
Egyre sűrűbben csilingelnek
Egyre sűrűbben csilingelnek A legújabb hírek szerint, már 10 ezer kilométeren túl vannak a szerelvények. A típusengedély megszerzéséhez ötvenezer kilométert kell megtenniük.