KözéletKoronaőrök kíséretében Hódmezővásárhelyre érkezik a Szent Korona másolata

2013. június 23., vasárnap
 
Koronaőrök kíséretében Hódmezővásárhelyre érkezik a Szent Korona másolata

A Szent Jobb 75 évvel ezelőtti országjárása során, egy napig volt Hódmezővásárhelyen is. Az évforduló emlékére ünnepséget rendeznek, amelyre a koronaőrök elhozzák a Szent Korona másolatát.

 

 

A képeken a Szent Jobb Hódmezővásárhelyen 1938-ban (Fotók: Kovács Ferenc új könyvéből)

 

 

1938-ban, Szent István király halálának 900. évében a katolikus egyház Magyarországon tartotta a XXXIV. Eucharisztikus Kongresszust. Így 1938-ban a kettős szentév jegyében ünnepelték Szent István királyt, amelynek része volt a Szent Jobb országjárása is. Összesen huszonkét olyan magyar várost látogatott meg 1938 és 1942 között a Szent Jobb, ahol az „aranyvonat” nemcsak megállt, hanem az ereklyét a városban közszemlére téve tisztelegtek előtte. Az „aranyvonat” útjának  legfontosabb állomásai között volt Hódmezővásárhely is.

 

Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend tagja a VH megkeresésére elmondta, az országjárás keretében 1938. június 27-én Hódmezővásárhelyen is tiszteletét tette a Szent Jobb. Az ereklyét a nagyállomáson fogadták, majd a Szent István templom előtti emelvényre helyezve adták meg a jelenlévők a tiszteletet első királyunk romlatlan jobbjának, mondta a Történelmi Vitézi Rend tagja, aki könyvet írt a város történetének különleges eseményéről.

„Most, 75 évvel e jeles dátum után méltón szeretnénk megemlékezni erről, a városunkban azóta is egyedülálló eseményről. Az ünnep június 27-én 17 órakor a Szent István templomban Szentmisével kezdődik. Ezután a templom előtt a Történelmi Vitézi Rend, a Trianon Társaság és a Katolikus Egyház szervezésében megemlékezünk a Szent Jobb ittlétéről” - vázolta az ünnepségsorozat programját Kovács Ferenc.

Ugyanaznap este fél hétkor a Károlyi Házban Kovács Ferenc: A Szent Jobb Hódmezővásárhelyen című könyvének bemutatója lesz.

 

Az eseménysorozat második részében, június 29-én a Koronaőrök kíséretében érkezik Hódmezővásárhelyre a Szent Korona másolata. 17 órától Németh László esperes tart Szentmisét, a Szent Korona másolatának és a Magyar Koronaőrök Egyesülete tagjainak jelenlétében a Szent István templomban, majd a misét követően a Szent Jobb országjárásáról és annak helyi eseményeiről lesz a templomban egy diavetítéssel egybekötött előadás. Az érdeklődők ezután megtekinthetik a Szent Koronát.

 

A Szent Jobb országjárása alkalmából épített „aranyvonatról” és útjáról olvashat ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Hogyan tovább Hód-Mezőgazda Zrt.

Hogyan tovább Hód-Mezőgazda Zrt.

A június 21-én, botrányok közepette megszavazott földtörvény hatására, 1800 hektár maradhat a nagyvállalatoknál. Csökkenhet az állatállomány, kevesebb gondozóra lesz szükség.

Ne verjük nagydobra, hogy nyaralni megyünk - Nyári tippek

Ne verjük nagydobra, hogy nyaralni megyünk - Nyári tippek

Sokan úgy gondolják, nem érdemes elolvasni a Rendőrség által, a nyári időszakra  összegyűjtött jó tanácsait. Pedig mindig van, amire nem gondolunk előre. És lehet hogy akkor már késő!
Válogatás a Tornyai-múzeum gyűjteményéből

Válogatás a Tornyai-múzeum gyűjteményéből

Az idén hetvenéves Vásárhelyi Őszi Tárlat hagyományát és évtizedeken átívelő frissességét bemutató kiállítás nyílik márciusban az Alföldi Galériában.
A hosszabbítás döntött a Kosársuli javára

A hosszabbítás döntött a Kosársuli javára

Az utóbbi hetekben jelentősen megerősödött Százhalombatta vendégeként lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában.
 

És ezt már olvasta?

Ismét hazai pályán győzött a Kosársuli
Ismét hazai pályán győzött a Kosársuli A végig kemény, agresszív játékot, helyenként ebből adódóan pontatlan támadójátékot hozó találkozón a védekezés dominált a Kosársuli javára.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 6. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Költségvetés 2024
Költségvetés 2024 Elfogadta a hódmezővásárhelyi önkormányzat az idei költségvetését a közgyűlés február 14-én tartott ülésén.
 
Meglett a hatodik győzelem is
Meglett a hatodik győzelem is A bajnokság 20. fordulójában is olyan ellenfél vendégeként szerepelt a vásárhelyi együttes, amely a mérkőzést megelőzően előrébb állt a tabellán.
 
Két vásárhelyi ezüstérem a Taekwon-do versenyen
Két vásárhelyi ezüstérem a Taekwon-do versenyen Február 11-én rendezte meg a Barátság Sportegyesület az idei Barátság Kupa Országos Nyílt ITF Taekwon-do versenyt Battonyán.
 
A Boch család egyik tagja járt Vásárhelyen
A Boch család egyik tagja járt Vásárhelyen A látogatás a célja a Villeroy & Boch-ban az elmúlt időszakban végrehajtott több mint 5,3 milliárd forintos fejlesztéssorozat megtekintése volt.
 
Már autóval is járható a Tóth malom utca
Már autóval is járható a Tóth malom utca Több hónapos csúszással február 10-én átadták a forgalomnak a Tóth malom utca kiszélesített 388 méteres szakaszát.