KözéletKét héttel előtte szólnak

2015. december 16., szerda
 
Két héttel előtte szólnak

Kedden délelőtt a rendőrök egy rövid időre még az M5-öst is lezárták, hogy az építők beemelhessék az utolsó tartóoszlopok egyikét, amelyekre fix traffipaxot szerelnek.

 

 

 

 


Ezzel lassan a végéhez közeledik a közel 400 kamera felszerelése, amely része az úgynevezett VÉDA rendszernek.

A Közúti Intelligens Kamerahálózat kiépítése december 31-ével lezárul és már elkezdődtek a tesztek, bár még büntetések kipostázásáról nincs hír.

A VÉDA rendszert 14,5 milliárd forint Európai Uniós támogatás felhasználásával valósították meg. A régóta dédelgetett terv szerint igen hatékony és sokrétű felhasználást ígér a Magyarország főútjain és sztrádáin található kamera, ugyanis a közúti közlekedési balesetek bekövetkezése 93%-ban járművezetői hibára, konkrétabban a közlekedési szabályok megszegésére vezethető vissza.

 

Hogy az Országos Rendőr-főkapitányság mennyire komolyan gondolja a megelőzést, néhány adat, illetve eszköz, amely a szabálytalanul autózókat kívánja kiszűrni. A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat három fő elemből áll. Ezek a változtatható helyű és fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontok, illetve a különböző jogsértések dokumentálásából származó adatokat kezelő Közlekedésbiztonsági Automatizált Feldolgozó és Információs Rendszer.

A külföldi jogsértőkkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében 26 darab nagyteljesítményű személygépkocsit szerzett be a rendőrség. Szintén a projekt keretein belül történik meg 958 kézi adatrögzítő és információs eszköz használatba vétele, amelyek a megállításos közúti ellenőrzést végző rendőrök munkáját segítik.

A 160 darab szupertraffipax már március - az egyhónapos türelmi idő - óta működik, de jelenleg is csak a sebességmérés jár joghatással. A 365 darab fix telepítésű traffipax  kivitelezési munkálatok napokon belül befejeződnek, mind a 134 kijelölt útszakaszon.

2016 elejétől kezdik a tesztüzemet és a rendőrség ígérete szerint kizárólag azt követően kezdi meg a változtatható helyű eszközök kiegészítő funkcióinak és a fix telepítésű tarffipaxok éles működtetését, hogy meggyőződött az eszközök és az adatbázisok rendszerszinten összehangolt működéséről. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az automatizált rendszer biztonsági kontrolljaként ügyintézők is ellenőrzik kapott adatokat, hogy ne kapjanak kézhez a közlekedők téves információkon alapuló, ezáltal megalapozatlan határozatokat.

A rendőrség hangsúlyozza, a rendszer élesítése előtt két héttel tájékoztatni fogják a közvéleményt.

 

Íme egy naprakész „élő” állandóan frissülő térkép, amelyen a fix traffipaxok mellett a napi mérőhelyeket is megtalálják az autósok ITT! Kattintson!

 

Közérthető illusztrációs videón mutatják be, hogyan is működnek majd a fix traffipaxok:

  

 
 
VH-ORFK
 

Olvassa el ezt is!

30 ezerért adták volna vissza

30 ezerért adták volna vissza

A krimibe illő jelenetekkel tarkított ügyben nyomozás folyik. Jelesre vizsgázott a hódmezővásárhelyi Rendőrség egy ellopott és megkerült fajtatiszta kutya ügyében.
Kecskés Ákos a távlati csapatban

Kecskés Ákos a távlati csapatban

A hódmezvásárhelyi sportos családból származó futballista meghívást kapott Bernd Storck szövetségi kapitány felkészülési edzőtáborozására.
Nyolc fertőzött Nagymágocson

Nyolc fertőzött Nagymágocson

Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
Vásárhely címere is díszíti az Országház falát

Vásárhely címere is díszíti az Országház falát

Hódmezővásárhely címere is felkerül a falakra. Jelenkorunk a hajdan fel nem került városoknak már nagyon régóta tartoztak ezzel a gesztussal.
 

És ezt már olvasta?

Indul a virtuális múzeumlátogatás
Indul a virtuális múzeumlátogatás

A Tornyai János Múzeum a bezárás időszakában videósorozatot indít, amelynek első adása április 4-én, szombaton indul.

 
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is
Ismét tűzgyújtási tilalom van Csongrád megyében is

Jön a jó idő, kezdődhetnek a kerti munkák. Sokan szokás szerint leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket. Ne tegye!

 
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?
Miért járőröznek, miért ellenőrzik vállalatok, kórházak működését?

84 vállalat és 51 kórház került a katonák, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem ellenőrzése alá. Vásárhelyen is a budapesti Katonai Rendészeti Központ katonái járőröznek.

 
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban
Az Operatív Stáb szerint huszonketten vannak karanténban Tájékoztatásuk szerint jelenleg Hódmezővásárhelyen 22-en vannak hatósági karanténban. A városban élőket érintő újabb intézkedésekről döntöttek.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 13. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.
 
Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő
Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő Március 26-án a délelőtti órákban a Nyizsnyay Gusztáv utca elején az egyik lakóházban, egy 60 éves férfinél tartottak házkutatást. Videó a házkutatásról.