KözéletKét héttel előtte szólnak

2015. december 16., szerda
 
Két héttel előtte szólnak

Kedden délelőtt a rendőrök egy rövid időre még az M5-öst is lezárták, hogy az építők beemelhessék az utolsó tartóoszlopok egyikét, amelyekre fix traffipaxot szerelnek.

 

 

 

 


Ezzel lassan a végéhez közeledik a közel 400 kamera felszerelése, amely része az úgynevezett VÉDA rendszernek.

A Közúti Intelligens Kamerahálózat kiépítése december 31-ével lezárul és már elkezdődtek a tesztek, bár még büntetések kipostázásáról nincs hír.

A VÉDA rendszert 14,5 milliárd forint Európai Uniós támogatás felhasználásával valósították meg. A régóta dédelgetett terv szerint igen hatékony és sokrétű felhasználást ígér a Magyarország főútjain és sztrádáin található kamera, ugyanis a közúti közlekedési balesetek bekövetkezése 93%-ban járművezetői hibára, konkrétabban a közlekedési szabályok megszegésére vezethető vissza.

 

Hogy az Országos Rendőr-főkapitányság mennyire komolyan gondolja a megelőzést, néhány adat, illetve eszköz, amely a szabálytalanul autózókat kívánja kiszűrni. A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat három fő elemből áll. Ezek a változtatható helyű és fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontok, illetve a különböző jogsértések dokumentálásából származó adatokat kezelő Közlekedésbiztonsági Automatizált Feldolgozó és Információs Rendszer.

A külföldi jogsértőkkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében 26 darab nagyteljesítményű személygépkocsit szerzett be a rendőrség. Szintén a projekt keretein belül történik meg 958 kézi adatrögzítő és információs eszköz használatba vétele, amelyek a megállításos közúti ellenőrzést végző rendőrök munkáját segítik.

A 160 darab szupertraffipax már március - az egyhónapos türelmi idő - óta működik, de jelenleg is csak a sebességmérés jár joghatással. A 365 darab fix telepítésű traffipax  kivitelezési munkálatok napokon belül befejeződnek, mind a 134 kijelölt útszakaszon.

2016 elejétől kezdik a tesztüzemet és a rendőrség ígérete szerint kizárólag azt követően kezdi meg a változtatható helyű eszközök kiegészítő funkcióinak és a fix telepítésű tarffipaxok éles működtetését, hogy meggyőződött az eszközök és az adatbázisok rendszerszinten összehangolt működéséről. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az automatizált rendszer biztonsági kontrolljaként ügyintézők is ellenőrzik kapott adatokat, hogy ne kapjanak kézhez a közlekedők téves információkon alapuló, ezáltal megalapozatlan határozatokat.

A rendőrség hangsúlyozza, a rendszer élesítése előtt két héttel tájékoztatni fogják a közvéleményt.

 

Íme egy naprakész „élő” állandóan frissülő térkép, amelyen a fix traffipaxok mellett a napi mérőhelyeket is megtalálják az autósok ITT! Kattintson!

 

Közérthető illusztrációs videón mutatják be, hogyan is működnek majd a fix traffipaxok:

  

 
 
VH-ORFK
 

Olvassa el ezt is!

30 ezerért adták volna vissza

30 ezerért adták volna vissza

A krimibe illő jelenetekkel tarkított ügyben nyomozás folyik. Jelesre vizsgázott a hódmezővásárhelyi Rendőrség egy ellopott és megkerült fajtatiszta kutya ügyében.
Kecskés Ákos a távlati csapatban

Kecskés Ákos a távlati csapatban

A hódmezvásárhelyi sportos családból származó futballista meghívást kapott Bernd Storck szövetségi kapitány felkészülési edzőtáborozására.
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért

Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért

Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat

Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat

A tavalyihoz képest idén több festmény lesz az Őszi Tárlaton. Ismét sok fiatal művész szeretné erősíteni ismertségét az országos hírnevű kiállítás segítségével.

 

És ezt már olvasta?

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.

 
Holtversenyben a tabella élén
Holtversenyben a tabella élén A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő
 
Megérdemelt győzelem
Megérdemelt győzelem Hazai pályán győzelemmel indította az NB II-es szezont a HLKC felnőtt csapata. A vásárhelyi lányok a Csorvást győzték le magabiztosan.
 
A helyzeteket nem sikerült gólra váltani
A helyzeteket nem sikerült gólra váltani A Ferencvárosi TC II. ellen játszott NB III-as bajnokit a HFC. A tisztes helytállás maximálisan összejött, egy kis szerencsével pedig akár pontot is csenhettünk volna.