KözéletKét héttel előtte szólnak

2015. december 16., szerda
 
Két héttel előtte szólnak

Kedden délelőtt a rendőrök egy rövid időre még az M5-öst is lezárták, hogy az építők beemelhessék az utolsó tartóoszlopok egyikét, amelyekre fix traffipaxot szerelnek.

 

 

 

 


Ezzel lassan a végéhez közeledik a közel 400 kamera felszerelése, amely része az úgynevezett VÉDA rendszernek.

A Közúti Intelligens Kamerahálózat kiépítése december 31-ével lezárul és már elkezdődtek a tesztek, bár még büntetések kipostázásáról nincs hír.

A VÉDA rendszert 14,5 milliárd forint Európai Uniós támogatás felhasználásával valósították meg. A régóta dédelgetett terv szerint igen hatékony és sokrétű felhasználást ígér a Magyarország főútjain és sztrádáin található kamera, ugyanis a közúti közlekedési balesetek bekövetkezése 93%-ban járművezetői hibára, konkrétabban a közlekedési szabályok megszegésére vezethető vissza.

 

Hogy az Országos Rendőr-főkapitányság mennyire komolyan gondolja a megelőzést, néhány adat, illetve eszköz, amely a szabálytalanul autózókat kívánja kiszűrni. A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat három fő elemből áll. Ezek a változtatható helyű és fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontok, illetve a különböző jogsértések dokumentálásából származó adatokat kezelő Közlekedésbiztonsági Automatizált Feldolgozó és Információs Rendszer.

A külföldi jogsértőkkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében 26 darab nagyteljesítményű személygépkocsit szerzett be a rendőrség. Szintén a projekt keretein belül történik meg 958 kézi adatrögzítő és információs eszköz használatba vétele, amelyek a megállításos közúti ellenőrzést végző rendőrök munkáját segítik.

A 160 darab szupertraffipax már március - az egyhónapos türelmi idő - óta működik, de jelenleg is csak a sebességmérés jár joghatással. A 365 darab fix telepítésű traffipax  kivitelezési munkálatok napokon belül befejeződnek, mind a 134 kijelölt útszakaszon.

2016 elejétől kezdik a tesztüzemet és a rendőrség ígérete szerint kizárólag azt követően kezdi meg a változtatható helyű eszközök kiegészítő funkcióinak és a fix telepítésű tarffipaxok éles működtetését, hogy meggyőződött az eszközök és az adatbázisok rendszerszinten összehangolt működéséről. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az automatizált rendszer biztonsági kontrolljaként ügyintézők is ellenőrzik kapott adatokat, hogy ne kapjanak kézhez a közlekedők téves információkon alapuló, ezáltal megalapozatlan határozatokat.

A rendőrség hangsúlyozza, a rendszer élesítése előtt két héttel tájékoztatni fogják a közvéleményt.

 

Íme egy naprakész „élő” állandóan frissülő térkép, amelyen a fix traffipaxok mellett a napi mérőhelyeket is megtalálják az autósok ITT! Kattintson!

 

Közérthető illusztrációs videón mutatják be, hogyan is működnek majd a fix traffipaxok:

  

 
 
VH-ORFK
 

Olvassa el ezt is!

30 ezerért adták volna vissza

30 ezerért adták volna vissza

A krimibe illő jelenetekkel tarkított ügyben nyomozás folyik. Jelesre vizsgázott a hódmezővásárhelyi Rendőrség egy ellopott és megkerült fajtatiszta kutya ügyében.
Kecskés Ákos a távlati csapatban

Kecskés Ákos a távlati csapatban

A hódmezvásárhelyi sportos családból származó futballista meghívást kapott Bernd Storck szövetségi kapitány felkészülési edzőtáborozására.
Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Ökumenikus imahét Vásárhelyen

Vasárnaptól nyolc napon át közösen imádkoznak a magyarországi egyházak a Krisztus-hívők egységéért. Vásárhelyen is csatlakoztak az ökumenikus imahéthez. Napi liturgiák.
Mit hallasz: száncsengő vagy vészcsengő szól?

Mit hallasz: száncsengő vagy vészcsengő szól?

Érzelmi túlterhelést okoz a megfelelési kényszer is: ha elhiszed, hogy Karácsony alkalmából mindenkit boldoggá kell tenned. Pedig van megoldás!
 

És ezt már olvasta?

Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.