Kultúra, oktatásKészül a pedagógusok kollektív szerződése

2013. augusztus 6., kedd
 
Készül a pedagógusok kollektív szerződése

A köznevelés megújításával a kormány vállalta, hogy minden gyermek számára biztosítja a jó óvodai, iskolai nevelés, oktatás feltételeit. A gyerekek, családok és az ország érdekeit egyaránt szolgáló igazságos, méltányos és magas színvonalú köznevelési rendszer legfontosabb intézkedései szeptembertől lépnek életbe.

 

 

 


Az új szabályok java részét a 2011 decemberében elfogadott köznevelési törvény rögzíti, a végrehajtásához szükséges rendeletek régóta hozzáférhetőek. Több mint másfél év alatt mindenki megismerhette a pedagógus előmeneteli rendszer, az új munkaszervezés alapelveit, a délutáni foglalkozásokra, az új Nemzeti alaptantervre, kerettantervekre vonatkozó rendelkezéseket.

A kormány a közelmúltban döntött a pedagógushivatást támogató rendszer bevezetéséről, amely a többi között a pedagógusok bérének jelentős emeléséről is rendelkezik.

A kormány a bérnövekedésen túl az értékállóságról is gondoskodott. A pedagógusok fizetésének kiszámítása a mindenkori minimálbér alapján történik, így annak emelkedésével a pedagógusok jövedelme is automatikusan növekszik.

A pedagógushivatást támogató bérrendszer bevezetése fokozatosan valósul meg. Az idei emelést követően 2014 szeptemberétől 2017-ig minden tanév kezdetén törvényben foglalt mértékkel emelkedik.

A nagyobb anyagi elismerés mellett a pedagógusok új munkaszervezésének bevezetésére is sor kerül. Az új munkarend nem a kötelező óraszámra, hanem a munkavállalók heti 40 órás munkaidejére épül. Szabályozza a pedagógusok terhelhetőségét, felszámolja a minőség rovására menő önkéntesen vagy kényszerűségből vállalt túlmunkát. Az erről szóló jogszabályok a tanévkezdés előtt megjelennek.

2013. szeptember 1-jétől az egyházi-, alapítványi és magánintézmények is új finanszírozási és elszámolási szabályok szerint működnek. A valós költségek felét sem fedező normatív támogatás helyett az intézmények bértámogatást kapnak. Mivel a bérek és bérköltségek az oktatási kiadások mintegy 85 százalékát teszik ki, biztonságosabbá válik az intézménykör fenntartása. Az emelt béreket itt is, minden esetben, először az október elején esedékes fizetéssel kapják meg a pedagógusok.

Magyarországon az elmúlt két évtizedben a magán- és alapítványi intézményfenntartás sajátos modellje valósult meg, amikor is ezen intézmények költségeik teljes fedezetét az államtól várták. Támogatásuk egyedi szerződések alapján átláthatatlan és kiszámíthatatlan rendszerben történt. Az átalakítás célja a korábbi „kijárásos” rend felszámolásával egy olyan világos szabályrendszer létrehozása, amely pontosan rögzíti, hogy ki milyen támogatásra számíthat.

A Híd programok elindulásával az állami intézményrendszer a korábbinál lényegesen nagyobb felelősséget vállal azoknak a fiataloknak a felzárkóztatásában, sorsuk egyengetésében, akik e nélkül idő előtt kiesnének a köznevelési rendszerből.

Rövidesen elkészül a pedagógusok egész ágazatra kiterjedő kollektív szerződése, amelyhez hasonló sohasem volt a magyar közoktatásban/köznevelésben. A kollektív szerződés megkötésére a köznevelési törvény pedagógus előmeneteli rendszer részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendeletének kiadását követően kerülhet sor. A Kormányzati oldal a törvény augusztus 27-i elfogadása és e rendelet azzal együtt történő megjelenése után várja a vele együttműködést vállaló pedagógus szakszervezetek javaslatait, ahogyan erről megegyezés született.

 
 
Forrás: EMMI
 

Olvassa el ezt is!

Újabb táblacsere, talán a végleges

Újabb táblacsere, talán a végleges

A hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola augusztus elsejétől a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásába került.
Nyolc dolog amiről ne beszélj az állásinterjún

Nyolc dolog amiről ne beszélj az állásinterjún

A Vásárhelyi Hírek nem akarja elrontani a nyaralását, az érettségijét, a szakmájának megszerzését, a diplomáját még éppen nagyon kipihenő fiataloknak.
Három nap - öt program

Három nap - öt program

Február 14. és 16. között ismét egy teljes hétvége a kulturális sokszínűségről szól majd. Az országos programsorozathoz a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ idén is csatlakozik.
Szép vásárhelyi sikerek

Szép vásárhelyi sikerek

Február 14 én pénteken volt a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hagyományos Ifjú Zongoristák Csongrád megyei Találkozója. Eredmények.
 

És ezt már olvasta?

Két újabb név a dicsőségtáblán
Két újabb név a dicsőségtáblán A sokéves hagyományt folytatva idén két újabb névvel - Kecskeméti László és Nagy Zsuzsa nevével - gazdagodott a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfala.
 
Fogyasztja egymást a képviselőtestület
Fogyasztja egymást a képviselőtestület Valószínű csak ideiglenesen két képviselői mandátum vált bizonytalanná. A kissé adok-kapok hangulatú eljáráshoz az önkormányzati  törvény adja a muníciót.
 
Vásárhelyi sportdíjak 2019
Vásárhelyi sportdíjak 2019 Hódmezővásárhely városvezetése kitüntette azokat a személyeket, akik 2019-ben bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. Teljes névsorral.
 
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.