Kultúra, oktatásKészül a pedagógusok kollektív szerződése

2013. augusztus 6., kedd
 
Készül a pedagógusok kollektív szerződése

A köznevelés megújításával a kormány vállalta, hogy minden gyermek számára biztosítja a jó óvodai, iskolai nevelés, oktatás feltételeit. A gyerekek, családok és az ország érdekeit egyaránt szolgáló igazságos, méltányos és magas színvonalú köznevelési rendszer legfontosabb intézkedései szeptembertől lépnek életbe.

 

 

 


Az új szabályok java részét a 2011 decemberében elfogadott köznevelési törvény rögzíti, a végrehajtásához szükséges rendeletek régóta hozzáférhetőek. Több mint másfél év alatt mindenki megismerhette a pedagógus előmeneteli rendszer, az új munkaszervezés alapelveit, a délutáni foglalkozásokra, az új Nemzeti alaptantervre, kerettantervekre vonatkozó rendelkezéseket.

A kormány a közelmúltban döntött a pedagógushivatást támogató rendszer bevezetéséről, amely a többi között a pedagógusok bérének jelentős emeléséről is rendelkezik.

A kormány a bérnövekedésen túl az értékállóságról is gondoskodott. A pedagógusok fizetésének kiszámítása a mindenkori minimálbér alapján történik, így annak emelkedésével a pedagógusok jövedelme is automatikusan növekszik.

A pedagógushivatást támogató bérrendszer bevezetése fokozatosan valósul meg. Az idei emelést követően 2014 szeptemberétől 2017-ig minden tanév kezdetén törvényben foglalt mértékkel emelkedik.

A nagyobb anyagi elismerés mellett a pedagógusok új munkaszervezésének bevezetésére is sor kerül. Az új munkarend nem a kötelező óraszámra, hanem a munkavállalók heti 40 órás munkaidejére épül. Szabályozza a pedagógusok terhelhetőségét, felszámolja a minőség rovására menő önkéntesen vagy kényszerűségből vállalt túlmunkát. Az erről szóló jogszabályok a tanévkezdés előtt megjelennek.

2013. szeptember 1-jétől az egyházi-, alapítványi és magánintézmények is új finanszírozási és elszámolási szabályok szerint működnek. A valós költségek felét sem fedező normatív támogatás helyett az intézmények bértámogatást kapnak. Mivel a bérek és bérköltségek az oktatási kiadások mintegy 85 százalékát teszik ki, biztonságosabbá válik az intézménykör fenntartása. Az emelt béreket itt is, minden esetben, először az október elején esedékes fizetéssel kapják meg a pedagógusok.

Magyarországon az elmúlt két évtizedben a magán- és alapítványi intézményfenntartás sajátos modellje valósult meg, amikor is ezen intézmények költségeik teljes fedezetét az államtól várták. Támogatásuk egyedi szerződések alapján átláthatatlan és kiszámíthatatlan rendszerben történt. Az átalakítás célja a korábbi „kijárásos” rend felszámolásával egy olyan világos szabályrendszer létrehozása, amely pontosan rögzíti, hogy ki milyen támogatásra számíthat.

A Híd programok elindulásával az állami intézményrendszer a korábbinál lényegesen nagyobb felelősséget vállal azoknak a fiataloknak a felzárkóztatásában, sorsuk egyengetésében, akik e nélkül idő előtt kiesnének a köznevelési rendszerből.

Rövidesen elkészül a pedagógusok egész ágazatra kiterjedő kollektív szerződése, amelyhez hasonló sohasem volt a magyar közoktatásban/köznevelésben. A kollektív szerződés megkötésére a köznevelési törvény pedagógus előmeneteli rendszer részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendeletének kiadását követően kerülhet sor. A Kormányzati oldal a törvény augusztus 27-i elfogadása és e rendelet azzal együtt történő megjelenése után várja a vele együttműködést vállaló pedagógus szakszervezetek javaslatait, ahogyan erről megegyezés született.

 
 
Forrás: EMMI
 

Olvassa el ezt is!

Újabb táblacsere, talán a végleges

Újabb táblacsere, talán a végleges

A hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola augusztus elsejétől a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásába került.
Nyolc dolog amiről ne beszélj az állásinterjún

Nyolc dolog amiről ne beszélj az állásinterjún

A Vásárhelyi Hírek nem akarja elrontani a nyaralását, az érettségijét, a szakmájának megszerzését, a diplomáját még éppen nagyon kipihenő fiataloknak.
Frissdiplomások esélyei

Frissdiplomások esélyei

A megkérdezettek nagy része egy ígéretes munkáért hajlandó lenne elköltözni: többségük inkább külföldre menne, kicsit kevesebben az országon belül költöznének.
Háromszáz oldalas kötet Tornyairól

Háromszáz oldalas kötet Tornyairól

Nagy Imre, Nátyi Róbert és Tóth Károly művészettörténészek hat írásban foglalják össze Tornyai életművét, amelyhez hatalmas mennyiségű fotóanyag kapcsolódik.
 

És ezt már olvasta?

Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen
Közép-Európa kortárs kerámiaművészete Vásárhelyen A tárlaton 120 művész, mintegy másfélszáz izgalmas anyagból és különleges technikával készült alkotása ad keresztmetszetet a visegrádi országok művésztelepeinek életéből.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 42. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért
Életfogytiglan a vásárhelyi kettős emberölésért Két év után megszületett az ítélet. Cikkünkben teljes egészében kirajzolódik a tragédia háttere. A részletekről nyilatkozott a Rendőrség.
 
Győzött a HLKC Kecskeméten
Győzött a HLKC Kecskeméten

Újabb fontos győzelmet szerzett a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A vége magabiztos, nyolcgólos vásárhelyi siker lett.

 
Holtversenyben a tabella élén
Holtversenyben a tabella élén A remek teljesítményhez társult egy szorosabb védekezés, a megszokott erős asszisztjáték, valamint az, hogy a csapat minden tagja hasznosan és jó játékkal rukkolt elő
 
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat
Zsűrizték az idei tárlatra érkezett alkotásokat

A tavalyihoz képest idén több festmény lesz az Őszi Tárlaton. Ismét sok fiatal művész szeretné erősíteni ismertségét az országos hírnevű kiállítás segítségével.

 
Megérdemelt győzelem
Megérdemelt győzelem Hazai pályán győzelemmel indította az NB II-es szezont a HLKC felnőtt csapata. A vásárhelyi lányok a Csorvást győzték le magabiztosan.