Április 18-ra, a Corvin hagyományos iskolanapjára idén is egy kisebb városi rendezvénynek beillő programkavalkádot állítottak össze. A többféle szakma és az ötletes kivitelezés valóban a címbeli három szóval jellemezhető. És ehhez még egy jelző is kell: elismertség.
A HISZK Corvin Mátyás tagintézmény tanulói több szakmában minden évben begyűjtenek több hazai és külföldi elismerést. Erről is beszélt Nicolas Viar, aki idén is eljött Franciaországból, hogy magával vigyen néhány jó képességű diákot.
2001 óta 50-nél több tanuló került ki az iskolából, a Luxemburg, Strasbourg, Dijon, Reims négyszög közepén lévő franciaországi Bar-Le-Duc-ben működő nemzetközi vendéglátóipari szakiskola Európa osztályába, egy olyan iskolába, amely számukra minden feltételt megteremt.
Nicolas Viard, az iskola európai ügyekért felelős menedzsere, a Vásárhelyi Híreknek elmondta nagy kedvvel vesz részt a Corvin hagyományos iskolanapján, amely megint jó alkalom volt, hogy az idén kiutazókat kiválassza. Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a kiválasztásnál szigorúan az alkalmasság, a megjelenés, a szakma iránti fogékonyság és persze a tanulmányi eredmények dominálnak. Hozzátette, a franciatudás egyáltalán nem számít, hiszen az egyéves kint tartózkodás idején franciául is megtanítják a diákokat. Idén két cukrász és két szakács tanuló utazhat, talán a szakmai karrierjüket is megalapozó iskolába.
A végzős corvinosok közül többeket már biztos állás várja, legalább is ez derült ki a Fekete Sas báltermében rendezett díszasztal-terítési bemutatón. Az elegáns és ötletes, különleges terítéseken munkálkodó pincértanulók közül volt olyan akit a szakmai oklevél megszerzése után az egyik közeli településen várja egy étterem, de beszéltünk olyannal is, akinek Németországban dolgozó rokonai „már készítik elő a talajt.”
Az iskola szakmai képzésének magas színvonalát reprezentáló hagyományos Corvin iskolanapon két helyszínen a Fekete Sasban és az iskola Városház utcai épületében, illetve udvarán zajlottak az események, más szóval volt „pörgés” ahogy az egyik diák fogalmazott. A délelőtti programok 12 órától, a Fekete Sas színpadán a corvinos tanulók műsorával folytatódott, azt követően pedig szakács és cukrász bemutató és kóstoló volt. Mi pedig egy egész másféle kóstolót is kaptunk: egy remek közösségből, kreativitásukból és bizakodásukból. Ennek értékét az új fenntartó is minden bizonnyal értékeli, mint ahogy érdemes hírt is adni róla.
Kapcsolódó cikkünk:
Ki ette meg a tortákat? (Corvin iskolanap 2012)