Kultúra, oktatásIdén is lesz fotószimpózium

2016. február 15., hétfő
 
Idén is lesz fotószimpózium

Az országos hírű vásárhelyi szimpóziumok legfiatalabbika, az idén 14 éves vásárhelyi fotószimpóziumok témáit, kiállításait és jövőjét egyeztető látogatáson járt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának nemrégiben megválasztott vezetősége Hódmezővásárhelyen.

 

 

Fotó: Szilágyi Gergely

 

 

A 18 éve indított képzőművészeti-, és a szintén most „nagykorúvá vált” kerámia szimpóziumok mindegyike után, a részt vett művészek egy-egy alkotással gazdagították a várost, amely hatalmas szellemi-művészeti tőkét képvisel. Hasonlóan nagyszámú fotó készült az elmúlt 13 év fotószimpóziumain, amelyek az eszmei értékükön túl a város és környékének, a tanyavilágnak egyfajta kor- és helytörténeti lenyomata is. 

(A Vásárhelyi Hírek úgy tudja, a közeljövőben ezeknek a fotóknak a válogatásából tervezik egy reprezentatív album kiadását.)

 

Az elmúlt tizenhárom évben kilenc kötelező és két szabadon választott témát jártak körül a fotószimpóziumokon részt vett fotóművészek, akik több mint háromszáz felvételen keresztül mutatták be eddig Hódmezővásárhely városának gazdag örökségét.

 

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának művészei minden évben egy-egy hetet Vásárhelyen töltve készítik el képsorozataikat. A fotográfusokat tömörítő szakmai szervezetben decemberben zajlott tisztújítás, az új vezetőség ‑ Hupján Attila elnök és Fekete István, kiegészülve Zsila Sándorral fotóművésszel ‑ bemutatkozó látogatáson járt az elmúlt héten Vásárhelyen. Találkoztak Almási István polgármesterrel és a szimpóziumok szervezőivel.  

A XIV. Hódmezővásárhelyi Fotószimpóziumot október második felében rendezik meg, témája a patina lesz. 

 

Olvassa el ezt is!

110. Gazdabál Vásárhelyen

110. Gazdabál Vásárhelyen

A Gazdabál Hódmezővásárhely egyik legnagyobb múltú rendezvénye. Ezzel a mulatsággal avatták 1906. január 6-án az akkor elkészült Fekete Sas Szállót. Sok képpel!
A nyughelyvitában még nincs megnyugvás

A nyughelyvitában még nincs megnyugvás

Isten nevének említése továbbra sem megengedett? A héten felfüggesztette a bíróság a Kegyeleti Kft. és a Református Egyház közötti pert, amíg folyik a hatósági eljárás. 

Ennivaló receptjeink - Angélától - Káposztás pogácsa

Ennivaló receptjeink - Angélától - Káposztás pogácsa

Baracskay Angéla a Vásárhelyi Hírek háziasszonya: A recept a spájzom alapján jött létre és eszméletlenül finom, kellemes - ropogós és lágy - állagot eredményezett.
Advent negyedik vasárnapja

Advent negyedik vasárnapja

Vasárnap délután ismét kis műsorral kísérve gyújtották meg a hódmezővásárhelyi sétáló utcán az adventi koszorú harmadik gyertyáját.

 

És ezt már olvasta?

Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.