Kultúra, oktatásHódmezővásárhely labdarúgó sportjának története könyvben

2019. augusztus 30., péntek
 
Hódmezővásárhely labdarúgó sportjának története könyvben

Hiánypótló kötettel gazdagodik Hódmezővásárhely története, pontosabban sporttörténete. Földvári László és Földesi Gyula fotókkal gazdagon illusztrált könyvében közel 120 év futball-történetét dolgozta fel.

 

 

 

 

 

 

Ezt a könyvet nemcsak a sport szerelmesei, hanem még azok a lokálpatrióta vásárhelyiek is nagy kedvvel fogják forgatni, akitől távol áll a labdarúgás.

 

Földesi Gyula szerint a fotókon túl igyekeztek feltüntetni mindazok nevét, akik az 1800-as évek legvégétől a vásárhelyi futballsportot erősítették.

Mint a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a 2000-es évek elején döntötték el Földvári Lászlóval, hogy megírják Hódmezővásárhely labdarúgó sportjának történetét 1911-től napjainkig. A könyv leiratát elkészítették 2011 augusztusára. Akkor volt 100 éves a vásárhelyi futball. Sajnos megfelelő támogatás híján nem tudták nyomdába adni.

Közben szerzőtársa, Földvári László elhunyt, így rá maradt a könyv kiadásának intézése. Az eredeti tervekhez képest annyiban módosult a könyv, hogy a futballtörténetet kiegészítette 2019 februárjáig.

 

A szervezett sportélet nem 1911-ben, hanem jóval korábban, 1888. március 31-én kezdődött Hódmezővásárhelyen a Torna és Vívó Egylet (HTVE) megalakulásával. Ettől kezdve fellendült az egyesületek szerveződése, 1911. június 25-én „a munkások testi nevelésének kulturálása érdekében megalakult a munkás testedző egyesület” (HMTE).

Csapatokat szerveztek a szakmák képviselői, a helyi egyetemi hallgatók és diákok, a VAC, azaz a Vásárhelyi Atlétikai Club is sok mérkőzést játszott.

A Hódmezővásárhely labdarúgó sportjának története 1911-től napjainkig című könyv végeláthatatlanul sorolja (írja le) a csapatok nevét, azok tagjait, a futball szervezőit, segítőit, az eredményeket. Mindezt sok-sok fénykép teszi hitelessé játékosokról, sportpályákról, szurkolókról egyaránt.

 

A minden bizonnyal nagy érdeklődéssel kísért könyv premierje szeptember 6-án 17 órakor lesz a Németh László Városi Könyvtárban.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Elkezdik a Rárósi út felújítását

Elkezdik a Rárósi út felújítását

A kivitelezői szerződést a napokban írta alá Márki-Zay Péter polgármester és a pályáztatás során a munkálatot elnyerő cég, a Délút Kft. képviselője.
Boldog Gizella Díj 2019

Boldog Gizella Díj 2019

A több ezer hódmezővásárhelyi polgár szavazata alapján odaítélt, nettó egymillió forinttal járó elismerést újságíró és orvos kapta idén.
Diplomaátadó a Mezőgazdasági Karon

Diplomaátadó a Mezőgazdasági Karon

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán végzett hallgatók, január 31-én délelőtt vehették át oklevelüket a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében.
Egy színes egyetem színes programsorozata

Egy színes egyetem színes programsorozata

Április 6-a és május 17-e között Egyetemi Tavasz több száz programmal. Egyetemi színházak találkozója. 25. Őszi Kulturális Fesztivál. 95 éves egyetemi énekkar.
 

És ezt már olvasta?

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
 
Helyzetkomikumok sora a színpadon
Helyzetkomikumok sora a színpadon Akár a tévedések vígjátéka is lehetett volna a BFMK színpadán az előadás, csak Shakespeara helyett az olaszok kedvelt vígjátékírójának, Camolettinek a tollát dícsérte.
 
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán Szerelmes vásárhelyi költők a BFMK-ban. A szerelem ezer arcát villantotta fel a Bessenyei Színkör a Valentin-napi zenés-verses irodalmi estjén.
 
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál A Szikáncs és Földeák közötti útszakaszon több súlyos baleset történt az elmúlt években. Ezúttal egy motoros vesztette életét.
 
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
 
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen A házasság hetéhez kapcsolódó programsorozatban A páros életről való boldogságról címmel tartottak előadást a Németh László Városi Könyvtárban.
 
Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén
Tucatot meghaladó új lelőhely Vásárhely környékén Már készül az a márciusban nyíló, időszaki régészeti kiállítás, amely az elmúlt fél évtizedben Vásárhelyen és környékén végzett feltárások eredményeit mutatja be.