Kultúra, oktatásHódmezővásárhely labdarúgó sportjának története könyvben

2019. augusztus 30., péntek
 
Hódmezővásárhely labdarúgó sportjának története könyvben

Hiánypótló kötettel gazdagodik Hódmezővásárhely története, pontosabban sporttörténete. Földvári László és Földesi Gyula fotókkal gazdagon illusztrált könyvében közel 120 év futball-történetét dolgozta fel.

 

 

 

 

 

 

Ezt a könyvet nemcsak a sport szerelmesei, hanem még azok a lokálpatrióta vásárhelyiek is nagy kedvvel fogják forgatni, akitől távol áll a labdarúgás.

 

Földesi Gyula szerint a fotókon túl igyekeztek feltüntetni mindazok nevét, akik az 1800-as évek legvégétől a vásárhelyi futballsportot erősítették.

Mint a Vásárhelyi Híreknek elmondta, a 2000-es évek elején döntötték el Földvári Lászlóval, hogy megírják Hódmezővásárhely labdarúgó sportjának történetét 1911-től napjainkig. A könyv leiratát elkészítették 2011 augusztusára. Akkor volt 100 éves a vásárhelyi futball. Sajnos megfelelő támogatás híján nem tudták nyomdába adni.

Közben szerzőtársa, Földvári László elhunyt, így rá maradt a könyv kiadásának intézése. Az eredeti tervekhez képest annyiban módosult a könyv, hogy a futballtörténetet kiegészítette 2019 februárjáig.

 

A szervezett sportélet nem 1911-ben, hanem jóval korábban, 1888. március 31-én kezdődött Hódmezővásárhelyen a Torna és Vívó Egylet (HTVE) megalakulásával. Ettől kezdve fellendült az egyesületek szerveződése, 1911. június 25-én „a munkások testi nevelésének kulturálása érdekében megalakult a munkás testedző egyesület” (HMTE).

Csapatokat szerveztek a szakmák képviselői, a helyi egyetemi hallgatók és diákok, a VAC, azaz a Vásárhelyi Atlétikai Club is sok mérkőzést játszott.

A Hódmezővásárhely labdarúgó sportjának története 1911-től napjainkig című könyv végeláthatatlanul sorolja (írja le) a csapatok nevét, azok tagjait, a futball szervezőit, segítőit, az eredményeket. Mindezt sok-sok fénykép teszi hitelessé játékosokról, sportpályákról, szurkolókról egyaránt.

 

A minden bizonnyal nagy érdeklődéssel kísért könyv premierje szeptember 6-án 17 órakor lesz a Németh László Városi Könyvtárban.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Elkezdik a Rárósi út felújítását

Elkezdik a Rárósi út felújítását

A kivitelezői szerződést a napokban írta alá Márki-Zay Péter polgármester és a pályáztatás során a munkálatot elnyerő cég, a Délút Kft. képviselője.
Boldog Gizella Díj 2019

Boldog Gizella Díj 2019

A több ezer hódmezővásárhelyi polgár szavazata alapján odaítélt, nettó egymillió forinttal járó elismerést újságíró és orvos kapta idén.
Halálos baleset Szikáncs és Földeák között

Halálos baleset Szikáncs és Földeák között

Földeáki férfi a december 29-én valamivel 3 óra után történt baleset áldozata. Személygépkocsijával lesodródott az útról és felborult.

Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen

Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen

A Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta az Egyesült Államok Nagykövetségének sajtóosztálya, hogy Vásárhelyre látogat Marc Dillard, aki Márki-Zay Péter polgármesterrel találkozik.

 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 3. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Botrányos közjáték a díjátadón
Botrányos közjáték a díjátadón Bár volt néhány méltatlankodó befütyülés, de furcsa módon tapssal fejeződött be Élthes Eszter beszéde, amelyben bejelentette visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól.
 
Véget ért a Tornyai-emlékév
Véget ért a Tornyai-emlékév Kiállításokkal, kiadványokkal és konferenciával emlékezett a közgyűjtemény  a 151 éve született névadójára. Megnyílt a Vásárhelyi Festőszimpózium kiállítása.
 
Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.