Kultúra, oktatásFrancia Egyetemet hoznak létre az SZTE-n

2014. augusztus 29., péntek
 
Francia Egyetemet hoznak létre az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szervezeti keretein belül Francia Egyetemet hoznak létre. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny augusztus 27-i számában jelent meg.

 

 

 


Erre a célra - a kormányhatározat szerint - a 2014 és 2018 közötti időszakban évente 40 millió forintos támogatást biztosítanak a Szegedi Tudományegyetemnek. Ezen felül a Miniszterelnökséget vezető miniszternek az idei évre gondoskodnia kell 20 millió forint többlettámogatás biztosításáról. Az erről szóló szerződés megkötésének határideje szeptember 15.

A kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2014. évi támogatás forrásának megteremtése érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket. Az emberi erőforrások miniszterének és a nemzetgazdasági miniszternek pedig gondoskodnia kell arról, hogy a 2015–2018. évi központi költségvetés tervezése során biztosítsák a Francia Egyetem fokozatos kialakításának megvalósításához szükséges forrást az emberi erőforrások minisztere által vezetett minisztérium költségvetési fejezetében.

Martonyi János volt külügyminiszter tavaly szeptemberben, a Szegedi Tudományegyetem újonnan alakult Frankofón Egyetemi Központ ünnepélyes tanévnyitója kapcsán beszélt arról: évek óta foglalkoztak azzal a gondolattal, hogy indítani kellene egy francia egyetemet vagy legalábbis egyetemi központot. "Továbbra is úgy érezzük, hogy a francia elemet erősíteni kell Magyarországon kulturálisan, tudományosan és az oktatásban is, de nem titkoljuk, hogy továbbra is érdekeltek vagyunk a kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok fejlesztésében is" - fogalmazott.

 

Olvassa el ezt is!

Még mindig keresik a kollégiumi tolvajt

Még mindig keresik a kollégiumi tolvajt

Nincs még eredmény annak a lopásnak a nyomozásában, amely a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar  kollégiumában történt.
Hazahozták Németországból a vásárhelyi H. Endrét

Hazahozták Németországból a vásárhelyi H. Endrét

Frissítve (aug. 30.) Nemzetközi elfogatóparancs alapján július végén Szingapúrból érkezve, a frankfurti repülőtéren fogták le a német hatóságok. Az ügy részletei, vidóval!
Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat

Világhírű vásárhelyi tudós kapott Pro Urbe díjat

Tudományos munkássága kiemelkedő és maradandó, azonban a neve még a Vásárhelyről elszármazottak névsorában sem szerepelt.
A hajrában már nem volt kétséges a győzelem

A hajrában már nem volt kétséges a győzelem

A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli remek teljesítménnyel verte a tabellán második MEAFC-Miskolcot az NB I/B Zöld csoport alapszakaszának utolsó előtti fordulójában.
 

És ezt már olvasta?

Gyermekek védelme az online térben
Gyermekek védelme az online térben A gyerekek egyre több időt töltenek a számítógépek előtt, és nagyon keveset tudunk arról, mit csinálnak ezalatt. A híreket olvasva, néha tragédia történhet ha nem figyel a szülő.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023 2023. 11. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné
Signum Urbis Honorantis kitüntetést kapott Szabó Gáborné A város közössége érdekében végzett önzetlen munkássága elismeréseként, amellyel gyarapította a város szellemi javait, növelte jó hírnevét.
 
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin
Pro Urbe díjat kapott Faragó Katalin Kiemelkedően magas, szakmai munkásságának elismeréseként, amellyel Hódmezővásárhely szellemi értékeit gyarapította és jó hírnevét növelte.

 

 
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda
Jászai Mari díjat kapott Pikali Gerda Pályfutására meghatározó hatással volt Hódmezővásárhely, a Bethlen Gábor Gimnázium, a drámaszakkör és három nagyszerű vásárhelyi pedagógus.
 
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen Vásárhelyen több helyszínen voltak ünnepségek az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 175. évfordulója alkalmából.
 
A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat
A válság ellenére még mindig növelhetjük megtakarításainkat Míg az uniós átlag 10 százalék volt januárban, addig Magyarországon – több mint 15 százalékponttal magasabb – 25,7 százalékra tehető a pénzromlás mértéke.