
Kevesen tudják, hogy az olaszok levesben is erősek. A levesek számos fajtája terjedt el Itáliában. Elkészítésük nem bonyolult, a sok friss zöldség pedig határozottan fogyókúrás étellé teszi az olasz levesek nagy részét. Vannak persze „nehezebb” változatok is, amelyek még őrzik a vidéki rusztikus ízeket. A legismertebb, legkedveltebb mind közül mégis a minestrone.
Azt is mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi minestrone, hiszen a hozzávalók az évszaknak, illetve a családi szokásoknak megfelelően változnak. Nincs két egyforma, mégis mind hasonlít egymásra. Az eredeti minestrone recept genovai: tököt, káposztát, többféle babot és cukkinit tartalmaz. Az alapreceptet rengeteg módon lehet variálni. Gyakran adnak hozzá tésztát vagy rizst. Nem ritka, hogy sajtot szórnak a tetejére, éppúgy, mint a tésztaételeknél. De létezik sonkával, zellerrel, vöröshagymával, paradicsommal vagy borsóval készített változata is.
A Vásárhelyi Hírekben mi most egy bármelyik szupermarketben, illetve zöldségesnél könnyen beszerezhető változatot ajánlunk.
A minestrone (kb. 2 liter) leves hozzávalói:
- 1 paradicsomkonzerv
- 1 nagy fej hagyma
- pár gerezd fokhagyma
- 3 sárgarépa
- egy közepes cukkini
- 1 konzervbab
- egy kis zöldhüvelyű zöldbab
- olívaolaj
- rozmaring
- bazsalikom
Az igazi olaszos ízhez:
- parmezán sajt
- igény szerint kevés tésztát is főzhetünk bele
Elkészítése:
- A kockára vágott hagymát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott répát és a zúzott fokhagymát.
- Pirítás után hozzáadjuk a zöldbabot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
- Főzzük, majd forrás után hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, rozmaringot.
- Amikor a zöldségek roppanósra főttek, hozzáadjuk a konzervbabot és a felkockázott cukkínit.
- A friss bazsalikommal, igény szerint sóval ízesítjük.
- Főzzük, amíg a cukkíni megpuhult, ezután tálalhatjuk. A tányérba kiporciózott leves tetejére parmezán reszeléket szórhatunk.
Kapcsolódó cikkünk:
A mediterrán étrend jótékony hatással van az életminőségre