Kultúra, oktatásÉlményfestés, avagy művészetterápia

2019. október 21., hétfő
 
Élményfestés, avagy művészetterápia

Kísérleti jelleggel elindult az élményfestés a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az ötlet kezdeményezője Lucza-Vígh Erna, a Tornyai János Múzeum múzeumpedagógusa, aki szerint a mai, rohanó világunkban fontos az önkifejezés, melynek egyik bevált eszköze lehet az alkotótevékenység.

 

 

 

 

 

 

Az első élményfestés hívószava: Monet volt. Az általa képviselt impresszionizmussal kezdődött el a modern festészet, amelynek fő jellemzője, hogy nincsenek konkrét vonalak, ellenben apró, tiszta színfoltok vibrálása teremt egységes hatást. Ezzel a technikával ismerkedhettek meg a hétvégén azok az érdeklődők, akik részt vettek az alkotófoglalkozáson.

 

El kell felejteni azt, hogy nem tudjuk megcsinálni, le kell küzdeni a gátlásokat, egy kis bátorságot kell meríteni és ki kell próbálni magunkat. Erről Lucza-Vígh Erna, az élményfestés vásárhelyi létrehívója beszélt, aki nagyon régóta foglalkozik művészetpedagógiával. Pályája rajztanárként indult, majd tudását Budapesten, a Pszichiátriai Intézetben művészetterapeutaként is gyarapította, hosszú évek óta pedig a Tornyai János Múzeum csapatát erősíti, mint múzeumpedagógus. A szakember mindazokat, akik gyermekkorukban tehetségesnek bizonyultak, majd valami miatt letértek erről az útról, arra bátorítja, hogy most felnőttként újra kezdjenek el alkotni.  

De azokat is csak biztatni tudja, akik tele vannak gátlásokkal, mert ezektől itt megszabadulhatnak és sikerélményhez juthatnak. Lucza –Víg Erna kiemelte: „a művészet segít abban, hogy a hétköznapok zűrzavarából egy időre kilépjünk, lebontsuk korlátainkat, és jobban megismerjük magunkat. A művészet - a sporthoz hasonlóan- képes oldani a feszültséget.”

 

A tervek szerint az élményfestés heti rendszerességgel folytatódna a jövőben a BFMK-ban. 

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

Kik legyenek jövőre a Bessenyei-díjasok?

Kik legyenek jövőre a Bessenyei-díjasok?

November 1-jéig lehet jelölteket javasolni a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2008-ban alapított művészeti díjra.


Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

Továbbra is arzénes a vásárhelyi ivóvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendszeresen méri a Vásárhely és közigazgatási területéhez tartozó települések ivóvizének arzéntartalmát.

Zárójelentés -  Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve

Zárójelentés - Az EVP és az Egészségfejlesztési Iroda 2019-es éve

A tavalyi mérleg szerint, működésük több ezer vásárhelyi és makói embernek hozott pozitív változást az életébe.
Ezeken a napokon nem dolgozunk 2020-ban

Ezeken a napokon nem dolgozunk 2020-ban

2020-ban csupán két munkanap-áthelyezéssel kell tervezniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Az első hosszú hétvége a húsvéti időszakra esik majd.
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.  
 
Hommage á Tornyai János
Hommage á Tornyai János A tavalyi Festőszimpózium résztvevőinek az alföldi festészet meghatározó művésze előtt tisztelgő alkotásaiból nyílik kiállítás január 18-án.
 
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen
Az amerikai nagykövet helyettese Vásárhelyen

A Vásárhelyi Híreket arról tájékoztatta az Egyesült Államok Nagykövetségének sajtóosztálya, hogy Vásárhelyre látogat Marc Dillard, aki Márki-Zay Péter polgármesterrel találkozik.

 
Ökumenikus imahét Vásárhelyen
Ökumenikus imahét Vásárhelyen Vasárnaptól nyolc napon át közösen imádkoznak a magyarországi egyházak a Krisztus-hívők egységéért. Vásárhelyen is csatlakoztak az ökumenikus imahéthez. Napi liturgiák.