A hódmezővásárhelyi Tájházban éveken át megrendezett nagysikerű Dörölye Fesztivál volt a „bölcsője” a vásárhelyi elfeledett, hagyományos ízvilágot feleleveníteni szándékozó Ízök Fesztiváljának.
2012-ben, a Szent Mihály –napi Ízök és Dörölye Fesztiválon Sonkoly Ágnes főszervező azt mondta a Vásárhelyi Híreknek: a hungarikum mintájára, egy speciális, az itteni tradíciókhoz leginkább kötődő különlegességekben gondolkodnak, amit „vásárhelyikum” – nak neveznének el.
Idén a Tájház helyett új helyszínen, az Andrássy utca és a Rapcsák András utca elején kapott helyet az Ízök Fesztiválja, színpadi műsorokkal, 23 standon kínált termékekkel, fűszerektől, házitésztáig, füstölt húsoktól, bioélelmiszerig.
„A Tájházban elindított fesztivállal azt szeretnénk, hogy megőrizzük a hagyományokat, hogy minél többen ismerjék meg nagyanyáink főztjeit”- mondta Varga Anikó, a fesztiválrendező Bessenyei Ferenc Művelődési Központ vezetője.
A szeptember 26-án, szombaton délelőtt rendezett főzőverseny „meghívója” szerint három kategóriában lehetett versenyezni, természetesen jellegzetesen vásárhelyi ételekkel: táskalevessel, pörkölttel és süteménnyel.
A versenyre 12 csapat jelentkezett, akik ott helyben főztek, a szervezők kivételt tettek a süteménnyel, amelyet előre el lehetett készíteni.
Sonkoly Ágnes, Nagy Vera, Csáki Zsolt, Mocsári Ernő alkotta zsűri alaposan megküzdött az ételek illatorgiájával, de még inkább alaposan próbára tette a gyomornedveik tűrőképességét, mire a végére értek.
Mint mondták, igen nehéz helyzet elé állították őket a versenyzők, mert míg például a pörkölt esetében esetleg egyértelműbbek a kulináris benyomások, addig a táskalevesnél olyan helyzet is előállt, mi szerint például a leves minősége nem volt megfelelő, viszont a betét kitűnő volt és fordítva.
Hosszas kóstolók és tanakodás végén megszületett a zsűri döntése:
A levesek kategóriájában,
I. helyezett lett a Corvin Kuktái (a Corvin Mátyás Szakképző diákcsapata)
II. helyezett lett Szakál István „Nagymama után szabadon”
III. helyezett lett a Vásárhelyi Ízőrzők csapata.
A második kategóriában:
I. helyezett lett a Pörkölt Bolt ’Jó étvágyat’ csapata
II. helyezett lett a Vásárhelyi Ízőrzők,
II. helyezett lett az I. C. Fürjészet csapata.
A harmadik kategóriában,
I. helyezett lett a Vándorsolyom Kft. (túróslepény variációja)
II. helyezett lett, Oroszné Seres Katalin (sós-túrós lepénye)
III. helyezett lett az Árkádos Piac csapata (fecskefarkú fenékön sült lepénye)
Csáki Zsolt a Vásárhelyi Híreknek elmondta, egy különlegességet is díjaztak, amely akár igazi „vásárhelyikum” is lehet, mert kifejezetten újdonságnak számít. A ’Nem-Art’ elnevezésű csapat ’Vásárhelyi Halléval’ rukkolt elő, amelynek az volt az érdekessége, hogy a hagyományosnak mondható halászlébe 3 féle töltelékes táskaleves betétet főztek bele.
„Ellenállhatatlan volt, finom volt, díjazni kellett!”