KözéletElhunyt Földesi Ferenc

2016. szeptember 8., csütörtök
 
Elhunyt Földesi Ferenc

81 éves korában elhunyt Földesi Ferenc a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnázium nyugalmazott igazgatója.

 

 

 

 

 

 

 

A Bethlen Gábor Református Gimnázium, a felnevelő alma mater gyászolja öregdiákját, a pedagógust, a paideia elvét követő tanárát és igazgatóját - olvasható Bethlen Gábor Református Gimnázium megemlékezésében.

 
A magyar nyelv és irodalom, a tudományok és a művészetek rajongó tisztelője, a klasszikus és a modern nyelvek tanulója és tanítója, benne a vásárhelyi nyelvjárás, az ízes beszéd hagyományainak tudós igényű ápolója. Az ifjak, a fiatalok nevelője, szellemi és intellektuális segítője.
Gondolkodásra mindig kész és nyitott, szorgos munkása az embert körül ölelő világnak, aki hagyományt őriz és újat keres, aki kész kérdéseket is feltenni. Alkotó munkára derűvel és kritikus szellemmel ösztönző mentor szellemű tanár és pedagógus volt, aki a régi elődök intését magának vallva „Szeretettel és szigorral” tanított. Az érték keresése, a tehetség meglátása és az emberi esendőség iránti bölcs türelem jellemezte, aki olyan feladatokat tudott és mert adni, amelyek iskolánknak és a Bethlen szellemnek gyarapítója. A valaha volt és a jelen diákságnak és tanári karának értékmérő, a közösségnek őrizendő kincsei: a Bethlen-relief és az erdélyi fal.

 

Hódmezővásárhelyen született 1935. március 15-én. 1953-ban maturált, a szegedi egyetemen magyar-orosz szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. Az ötvenhatos forradalom és szabadságharc alatti ellenállása és szerepvállalása miatt a hatalom személyes szabadságát korlátozta, rendőri felügyelet alatt állt. A diploma megszerzése után tanított, a Központi Általános Iskolában Hódmezővásárhelyen (1957/59), majd a Bethlen Gábor Gimnáziumban (1959/70). A Kossuth Zsuzsanna Finommechanikai-Műszeripari és Gépipari Szakközépiskola tanára és igazgatója volt 1970 és 1975 között.

Ezután a Bethlen Gábor Gimnázium tanára és igazgatója húsz éven át, 1995-ig, nyugdíjba vonulásáig. Igazgatósága alatt iskolánk visszakerült a református egyházhoz, a templom mellé az iskolát a vásárhelyi gyülekezet visszakapta. Bölcs előrelátással élt a rendszerváltozás adta lehetőségekkel: beindította a nyolcévfolyamos tantervű képzést, így kiemelkedő tanulmányi eredményekkel és sikereket elérő évfolyamokkal emelte és megtartotta szeretett skólájának hírnevét. Az oktatásügyet a nemzeti és az egyetemes műveltség híveként szolgálta.

 

Kitüntetései: Kiváló Tanár (1967), az Oktatásügy Kiváló Dolgozója (1972), a Munkaérdemrend ezüst fokozatát kapta 1985-ben. A Németh László Társaság elnökségi tagja volt, Németh László-díjas (1992). A Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet (1996) és a Pro Urbe Hódmezővásárhelyért (1996) elismerő kitüntetéseket kapta. Kiváló Tanár (1967), Oktatásügy Kiváló Dolgozója (1972), Munkaérdemrend ezüst fokozat (1985), Németh László-díj (1992), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (1996), Pro Urbe Hódmezővásárhelyért (1996).

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szakképzési keringő - Bele ne szédüljünk!

Szakképzési keringő - Bele ne szédüljünk!

Bizonyos fokig a tanácstalanságot tükrözi a Hódmezővásárhelyt is érintő roadshownak a terve. Felmérnék a képzési igényeket, újabb átalakítások a láthatáron.
Hegyi Endre rendhagyó történelemórái

Hegyi Endre rendhagyó történelemórái

A most indult tanévtől Makó, Szentes, Mindszent és Csongrád iskoláiban is lehetősége lesz a diákoknak a múlt egy szeletének megismerésére ebben az újszerű formában.
Bessenyei az örök szerelem

Bessenyei az örök szerelem

Özvegye vehemensen védi és ápolja emlékét. Olyan karizmatikus férfi volt, hogy minden nő beleszeretett. Házasságai felemásan sikerültek.
Január 6. Vízkereszt

Január 6. Vízkereszt

A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát. Pedig már a 3. századtól különleges jelentőséggel bír.
 

És ezt már olvasta?

Ilyenek a legboldogabb emberek
Ilyenek a legboldogabb emberek Kiderült, hogy a mentális jóléttel és boldogsággal kapcsolatos sok-sok kutatásban 10 tulajdonság mindig visszaköszön. Íme a lista!
 
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok
Ennivaló receptjeink - Farsangi fánkok Itt az ideje a farsangi fánksütésnek. Ha nincs idő a kelesztéshez, jól jöhet ez a két villámgyors recept. Az egyszerű sok esetben nagyszerű!
 
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére?
A helyszín már megvan de lesz-e pénz a megépítésére? A rendkívüli közgyűlésen döntés született az új könyvtár helyszínéről. A kormány irányába történő kommunikációs technikán lehetne javítani.
 
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez
Aki hozzájárult a vásárhelyi azonosságtudat erősítéséhez A magyar kultúra napján Múzeumőr címmel nyílt meg a Tornyai János Múzeumban a közgyűjtemény első vezetőjének emléket állító kiállítás. Képekkel.
 
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői
Bíróság előtt a vásárhelyi kettős gyilkosság elkövetői Hódmezővásárhely lakóit 2018-ban mélyen megrázta az idős szülőket meggyilkoló nő és élettárásának brutalitása és kegyetlensége. Videó a helyszínről és az elfogásról.
 
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt
Kitüntették Dömötör Mihály fotóművészt Szeged Város Önkormányzatának vezetése a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiemelkedő fotóművészeti tevékenységét kitüntetéssel ismerte el.
 
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét
Nem hagyhatjuk veszni Hegyi Endre óriási gyűjteményét Az értékén túl, az óriási eszmei értéke abban van, hogy a régi fotókon keresztül látjuk, megismerjük eleink életét, gyökereinket, erősítve ezzel identitásunkat. Interjú.