KözéletElhunyt Földesi Ferenc

2016. szeptember 8., csütörtök
 
Elhunyt Földesi Ferenc

81 éves korában elhunyt Földesi Ferenc a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnázium nyugalmazott igazgatója.

 

 

 

 

 

 

 

A Bethlen Gábor Református Gimnázium, a felnevelő alma mater gyászolja öregdiákját, a pedagógust, a paideia elvét követő tanárát és igazgatóját - olvasható Bethlen Gábor Református Gimnázium megemlékezésében.

 
A magyar nyelv és irodalom, a tudományok és a művészetek rajongó tisztelője, a klasszikus és a modern nyelvek tanulója és tanítója, benne a vásárhelyi nyelvjárás, az ízes beszéd hagyományainak tudós igényű ápolója. Az ifjak, a fiatalok nevelője, szellemi és intellektuális segítője.
Gondolkodásra mindig kész és nyitott, szorgos munkása az embert körül ölelő világnak, aki hagyományt őriz és újat keres, aki kész kérdéseket is feltenni. Alkotó munkára derűvel és kritikus szellemmel ösztönző mentor szellemű tanár és pedagógus volt, aki a régi elődök intését magának vallva „Szeretettel és szigorral” tanított. Az érték keresése, a tehetség meglátása és az emberi esendőség iránti bölcs türelem jellemezte, aki olyan feladatokat tudott és mert adni, amelyek iskolánknak és a Bethlen szellemnek gyarapítója. A valaha volt és a jelen diákságnak és tanári karának értékmérő, a közösségnek őrizendő kincsei: a Bethlen-relief és az erdélyi fal.

 

Hódmezővásárhelyen született 1935. március 15-én. 1953-ban maturált, a szegedi egyetemen magyar-orosz szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. Az ötvenhatos forradalom és szabadságharc alatti ellenállása és szerepvállalása miatt a hatalom személyes szabadságát korlátozta, rendőri felügyelet alatt állt. A diploma megszerzése után tanított, a Központi Általános Iskolában Hódmezővásárhelyen (1957/59), majd a Bethlen Gábor Gimnáziumban (1959/70). A Kossuth Zsuzsanna Finommechanikai-Műszeripari és Gépipari Szakközépiskola tanára és igazgatója volt 1970 és 1975 között.

Ezután a Bethlen Gábor Gimnázium tanára és igazgatója húsz éven át, 1995-ig, nyugdíjba vonulásáig. Igazgatósága alatt iskolánk visszakerült a református egyházhoz, a templom mellé az iskolát a vásárhelyi gyülekezet visszakapta. Bölcs előrelátással élt a rendszerváltozás adta lehetőségekkel: beindította a nyolcévfolyamos tantervű képzést, így kiemelkedő tanulmányi eredményekkel és sikereket elérő évfolyamokkal emelte és megtartotta szeretett skólájának hírnevét. Az oktatásügyet a nemzeti és az egyetemes műveltség híveként szolgálta.

 

Kitüntetései: Kiváló Tanár (1967), az Oktatásügy Kiváló Dolgozója (1972), a Munkaérdemrend ezüst fokozatát kapta 1985-ben. A Németh László Társaság elnökségi tagja volt, Németh László-díjas (1992). A Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet (1996) és a Pro Urbe Hódmezővásárhelyért (1996) elismerő kitüntetéseket kapta. Kiváló Tanár (1967), Oktatásügy Kiváló Dolgozója (1972), Munkaérdemrend ezüst fokozat (1985), Németh László-díj (1992), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (1996), Pro Urbe Hódmezővásárhelyért (1996).

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Szakképzési keringő - Bele ne szédüljünk!

Szakképzési keringő - Bele ne szédüljünk!

Bizonyos fokig a tanácstalanságot tükrözi a Hódmezővásárhelyt is érintő roadshownak a terve. Felmérnék a képzési igényeket, újabb átalakítások a láthatáron.
Hegyi Endre rendhagyó történelemórái

Hegyi Endre rendhagyó történelemórái

A most indult tanévtől Makó, Szentes, Mindszent és Csongrád iskoláiban is lehetősége lesz a diákoknak a múlt egy szeletének megismerésére ebben az újszerű formában.
Folytatás az NB III Közép csoportjában

Folytatás az NB III Közép csoportjában

A Hódmezővásárhelyi FC-hez hét új igazolás érkezett nyáron, közülük a legnagyobb név a korábban a DVSC-ben is játszó Ludánszki Bence.
Sajátos üzenet a folyóink szennyezőinek

Sajátos üzenet a folyóink szennyezőinek

Kedves ötletnek tűnik, és inkább a figyelem felkeltését szolgálta a plasztik csónak avatása és vízrebocsátása, amit a Mártélyi Holtág strandján rendeztek július 15-én.
 

És ezt már olvasta?

Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.
 
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében Augusztus elsejétől érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.