GazdaságElektromos autók álltak szolgálatba

2019. augusztus 13., kedd
 
Elektromos autók álltak szolgálatba

Két új, teljesen elektromos autó beszerzésére 20 millió forint támogatást kapott az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a vásárhelyi Önkormányzat.

 

 

 

 

 

 

A két autót a napokban mutatta be a Városháza előtt Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

A két azonos típusú NISSAN e-NV200 automata váltós elektromos autó viszonylag magas felszereltségű: többek között légkondícionálóval, tempomattal, tolató radarral, vezetéstámogató rendszerrel, telefonkihangosítóval rendelkezik.

Egyterű kombikról van szó, 5 személyesek, a hátsó üléssor teljesen lehajtható, így a csomagtér kapacitása akár  4,2 köbméteresre bővíthető.

Mint ismeretes és erről a Vásárhelyi Hírek többször beszámolt, 2016 októberében Hegedűs Zoltán akkori alpolgármester kezdeményezte, hogy pályázni akarnak 3 gyorstöltő állomásra, amelyek teljes bekerülési költsége 21 millió, amelyből 11 millióval a város járul hozzá. A város három különböző részén felállítandó töltőállomás 3-5 évig ingyenes lesz, majd azt követően az országoshoz igazított áron lehet az akkumulátorokat feltölteni.

2016 októberében Hegedűs Zoltán elmondta reménye szerint ez is ösztönzőleg hat, hogy -  a vásárhelyiek tulajdonában lévő öt autó mellett - a következő években többen is vegyenek elektromos autót. Az egyébként borsos árú elektromos autó vásárlásában ő maga élen járt. 

Mindhárom töltőállomás meg is épült, jelenleg is díjmentesen lehet róla tölteni.

 

A most beszerzett két kombi autó 6,6 kW-os fedélzeti töltővel 7 és fél óra alatt, míg  konnektorból, megközelítőleg 22 óra alatt érhető el a teljes feltöltés.

 

Az autók városi körülmények között körülbelül bő 200 kilométert tehetnek meg egy töltéssel. Az egyik autó a közterület felügyeletet segíti, a másikat pedig az önkormányzat egyes osztályai használják.

 

Érdemes még megjegyezni, hogy, az országban szinte egyedülállóan a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat már 2008. január elsején bevezette a hibrid és elektromos autók ingyenes parkolási lehetőségét. A városban azóta nem csak a helyiek, hanem a Hódmezővásárhelyre ilyen kocsival érkezők is mentesülnek a fizetés alól.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Összeállt az idei Őszi Tárlat

Összeállt az idei Őszi Tárlat

Döntött a héttagú zsűri arról, hogy mely 190 műalkotást láthatja a nagyközönség az október 5-én nyíló kiállításon.
Remek előadások a sokszínűség jegyében

Remek előadások a sokszínűség jegyében

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ meghirdette új színházi évadát, amelyről az intézmény vezetője beszélt részletesen.
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai

Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai

Nagysikerű könyvbemutatót és konferenciát rendeztek a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. Világ- és Európa-bajnok sportolók voltak a vendégek.
Új fegyverek a Helyőrségnél

Új fegyverek a Helyőrségnél

A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 

És ezt már olvasta?

Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.
 
Ahol szárnyalhat a fantázia
Ahol szárnyalhat a fantázia A Budapest Arénában 11. Konyhakiállításon olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhat, melyekkel korábban még soha!
 
Elhunyt Tanács Lajos professzor
Elhunyt Tanács Lajos professzor Életének 75. évében hosszú betegség után február 14-én elhunyt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egy kivételes oktató-kutató egyénisége.
 
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása
Eifert: ez életem legfontosabb és legnagyobb kiállítása A hazai és nemzetközi szinten is jegyzett fotográfusnak eddig negyven országban több, mint kétezer kiállítása volt a csoportos tárlatokat is számba véve.
 
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése
Folytatódik a vásárhelyi szakképzés mélyrepülése Tavaly a 37 indulóból egy, idén a 30 tanulóból szintén csak egy jutott túl a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén. 
 
Idén is van országos döntős
Idén is van országos döntős Az elődöntő kiértékelését követően a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző 5 tanulója bejutott az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjébe.
 
Feleslegesen stresszeltek a szülők
Feleslegesen stresszeltek a szülők Hódmezővásárhelyen és az agglomerációban a félezer iskoláskorú óvodások szüleinek 35%-a gondolta úgy, hogy csemetéje még maradjon az óvodában.