MozaikDesszertek Angéla nélkül

2014. május 2., péntek
 
Desszertek Angéla nélkül

Baracskay-Batiz Angéla jött, látott, győzött az éttermi cukrászatban – és most éppen Izraelben egy világhírű iskolában tanulja a „desszertkészítés magasabb fokozatát”.

 

 

 


Ebből persze a Vásárhelyi Hírek népszerű ’Ennivaló receptjeink’-ben „kevés jön le”, mert nem szeretnénk ingerelni olvasóinkat méregdrága keleti csemege alapanyagokból álló receptekkel.

 

A 28 éves ifjú asszony, aki eredetileg közgazdász lett volna, néhány év alatt olyan szemléletet vitt a tányérdesszertek elkészítésébe, amilyenre csak azok képesek, akiket nem kötnek gúzsba a szabályok. Igaz, a háziasszonyok ezeket csak ritkán készítik otthon, ezért aztán a Vásárhelyi Hírekben is ügyelünk arra, hogy ne „szálljon el” a konyhaművészet. 

Angéla szakács szeretett volna lenni, és a tévé Mesterszakács című műsorában szerepelt. Mint mondja, azért, mert olyan jól érezte magát a konyhában. Ez meglátszott a produktumain is.

A másik az volt, amikor Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa a balatonszemesi üzletbe invitálta, a desszert pályára.

„Ez nagyon megdöbbentett, de amikor megkaptam a lehetőséget, hogy készítsek málnás desszertet, azonnal beindult a fantáziám. Ötleteim voltak, de a technikai alapokat el kellett sajátítanom. Nagyon sokat olvastam, képeztem magam, az éttermi cukrásszal jól összedolgoztunk, és a végeredmény láttán Csapody Balázs megbízott azzal, hogy a hétköznapi menükhöz a magyar desszerteket készítsem el, a hétvégihez pedig a franciákat. Itt tudatosult bennem, hogy nyugodtan ráhagyatkozhatom az intuícióimra, ha megvan hozzá a kellő szakmai tudásom.”- meséli Angéla.

 

Az eredményes önképzésnek köszönheti, hogy a Csillagánizs iskolában francia desszert tanfolyamot vezethetett. A kreativitást tanítani persze nem lehet, de az elkészítési technológiák, hogy mit mivel készítsenek, a savas és a lúgos anyagok hogyan egészítsék ki egymást, hogy három textúra, hogyan alkot meg egy desszertet és milyen jól mutat a tányéron, hogy milyen legyen a tányér színe – ezek a tudások már elsajátíthatók. Az is, hogy hogyan készül a desszert terve rajzban, képben, látványban.

 

Angéla pályaképének következő állomásai az érdi Pataki cukrászda, majd a Lila körte volt, de a nagyobb ismertséget a TV Paprika műsora hozta el számára, a Desszertek Angélával, ahol Kovács Lázár volt a partnere. Több külső helyszínen is készítette desszertjeit, utolsó állomásként a gyors, 3 év alatt felépült karrier kiindulópontját, a Kistücsök Éttermet választva. A következő műsor a Fitt-térítők volt, amelynek azt köszönheti, hogy az egészségtudatosság beépült a gondolkodásába.

„Azóta tudatosabban használom édesítésre a vaníliát, és több megoldásom is van a lisztérzékenyeknek, de ez főleg technológiai okokból ered.

Nemrég kiutazott Izraelbe, mert izgatta a keleti cukrászat. „A Bishulim nevű felsőfokú  szakiskolába járok. Izgalmas más anyagokkal és technológiákkal, ezzel egy új kultúrával is megismerkedni, más ízlésű vendégeknek desszerteket készíteni.”

Közben persze, a Vásárhelyi Hírek háziasszonyaként rendszeresen meglepi az olvasót egy-egy finomsággal. Néhány hete a hódmezővásárhelyi Ambrus Sándor fazekasmester gyönyörű cserép kuglófformáját kapta ajándékba, tehát – némi inspirációként – legközelebb akár egy kuglófreceptet is ajánlhat olvasóinknak, bár félő, hogy valami keleties ötlettel képes és megbolondítja!   

 

Nézze meg Ennivaló receptjeink gyűjteményét ITT!


 

Olvassa el ezt is!

Mentő-majális a Kossuth téren

Mentő-majális a Kossuth téren

Újraélesztés, lövöldözés, pattogatott kukorica, angol nyelvtanfolyam, művér, vattacukor, műanyag sátrak a virágágyások tövében. Május elseje Hódmezővásárhelyen. Fotótudósítás!
Véget ér a közfoglalkoztatás program

Véget ér a közfoglalkoztatás program

Április 30-án véget ér az úgynevezett téli közfoglalkoztatás. Májusra ígérik az új közfoglalkoztatási programokat, de még konkrétum nincs.
Kosársuli győzelemmel kezdte az új szezont,

Kosársuli győzelemmel kezdte az új szezont,

A csapat a negyedik negyed második feléig szoros meccset játszott a Pénzügyőrrel a Hódtói Sportcsarnokban, végül 10 ponttal győzni tudott.
Nyert a Kosársuli az egriek ellen

Nyert a Kosársuli az egriek ellen

Október 10-én este az NB I/B Zöld csoportjának 3. fordulójában az Egert fogadta a Vásárhelyi Kosársuli és az előnyét végig őrizve magabiztosan győzött.
 

És ezt már olvasta?

A zongorák királya a Péczelyben
A zongorák királya a Péczelyben Steinway & Sons zongorát kapott a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola. Hamarosan koncerttel avatják fel.
 
Rádió 1 Vásárhelyen is
Rádió 1 Vásárhelyen is A Rádió 1-nek az országban 46 frekvencián, vagyis ennyi településen szól helyi rádióként. A 47-dik Hódmezővásárhely lett.
 
Készül a monográfia újabb kötete
Készül a monográfia újabb kötete A munka tavaly kezdődött, és várhatóan 2028-ban kerül a nyomdába az újabb nagy monográfia. 21 szerző dolgozik rajta, részben a vásárhelyi levéltárra támaszkodva.
 
Nem jött össze a győzelem
Nem jött össze a győzelem Október 17-én este a Nagykőrös vendégeként lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli. Az NB I/B Zöld csoportjának 4. fordulójában megvolt az esélye a győzelemre.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2 2025. 39. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Olga köszöntötte a vásárhelyieket
Olga köszöntötte a vásárhelyieket Október 11-én hivatalosan is átadták Ölelő Olgát a nagyközönségnek. Jóllehet már hetek óta megkezdődött az érdeklődők „zarándoklása” a Kása-erdőbe.
 
Bölcsödék, óvodák fejlesztése
Bölcsödék, óvodák fejlesztése Két helyszínen több, mint 40 millió forintos beruházás zárult az Önkormányzati fenntartású bölcsődékben. Óvodai fejlesztések is voltak a nyári szünetben.