MozaikDesszertek Angéla nélkül

2014. május 2., péntek
 
Desszertek Angéla nélkül

Baracskay-Batiz Angéla jött, látott, győzött az éttermi cukrászatban – és most éppen Izraelben egy világhírű iskolában tanulja a „desszertkészítés magasabb fokozatát”.

 

 

 


Ebből persze a Vásárhelyi Hírek népszerű ’Ennivaló receptjeink’-ben „kevés jön le”, mert nem szeretnénk ingerelni olvasóinkat méregdrága keleti csemege alapanyagokból álló receptekkel.

 

A 28 éves ifjú asszony, aki eredetileg közgazdász lett volna, néhány év alatt olyan szemléletet vitt a tányérdesszertek elkészítésébe, amilyenre csak azok képesek, akiket nem kötnek gúzsba a szabályok. Igaz, a háziasszonyok ezeket csak ritkán készítik otthon, ezért aztán a Vásárhelyi Hírekben is ügyelünk arra, hogy ne „szálljon el” a konyhaművészet. 

Angéla szakács szeretett volna lenni, és a tévé Mesterszakács című műsorában szerepelt. Mint mondja, azért, mert olyan jól érezte magát a konyhában. Ez meglátszott a produktumain is.

A másik az volt, amikor Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa a balatonszemesi üzletbe invitálta, a desszert pályára.

„Ez nagyon megdöbbentett, de amikor megkaptam a lehetőséget, hogy készítsek málnás desszertet, azonnal beindult a fantáziám. Ötleteim voltak, de a technikai alapokat el kellett sajátítanom. Nagyon sokat olvastam, képeztem magam, az éttermi cukrásszal jól összedolgoztunk, és a végeredmény láttán Csapody Balázs megbízott azzal, hogy a hétköznapi menükhöz a magyar desszerteket készítsem el, a hétvégihez pedig a franciákat. Itt tudatosult bennem, hogy nyugodtan ráhagyatkozhatom az intuícióimra, ha megvan hozzá a kellő szakmai tudásom.”- meséli Angéla.

 

Az eredményes önképzésnek köszönheti, hogy a Csillagánizs iskolában francia desszert tanfolyamot vezethetett. A kreativitást tanítani persze nem lehet, de az elkészítési technológiák, hogy mit mivel készítsenek, a savas és a lúgos anyagok hogyan egészítsék ki egymást, hogy három textúra, hogyan alkot meg egy desszertet és milyen jól mutat a tányéron, hogy milyen legyen a tányér színe – ezek a tudások már elsajátíthatók. Az is, hogy hogyan készül a desszert terve rajzban, képben, látványban.

 

Angéla pályaképének következő állomásai az érdi Pataki cukrászda, majd a Lila körte volt, de a nagyobb ismertséget a TV Paprika műsora hozta el számára, a Desszertek Angélával, ahol Kovács Lázár volt a partnere. Több külső helyszínen is készítette desszertjeit, utolsó állomásként a gyors, 3 év alatt felépült karrier kiindulópontját, a Kistücsök Éttermet választva. A következő műsor a Fitt-térítők volt, amelynek azt köszönheti, hogy az egészségtudatosság beépült a gondolkodásába.

„Azóta tudatosabban használom édesítésre a vaníliát, és több megoldásom is van a lisztérzékenyeknek, de ez főleg technológiai okokból ered.

Nemrég kiutazott Izraelbe, mert izgatta a keleti cukrászat. „A Bishulim nevű felsőfokú  szakiskolába járok. Izgalmas más anyagokkal és technológiákkal, ezzel egy új kultúrával is megismerkedni, más ízlésű vendégeknek desszerteket készíteni.”

Közben persze, a Vásárhelyi Hírek háziasszonyaként rendszeresen meglepi az olvasót egy-egy finomsággal. Néhány hete a hódmezővásárhelyi Ambrus Sándor fazekasmester gyönyörű cserép kuglófformáját kapta ajándékba, tehát – némi inspirációként – legközelebb akár egy kuglófreceptet is ajánlhat olvasóinknak, bár félő, hogy valami keleties ötlettel képes és megbolondítja!   

 

Nézze meg Ennivaló receptjeink gyűjteményét ITT!


 

Olvassa el ezt is!

Mentő-majális a Kossuth téren

Mentő-majális a Kossuth téren

Újraélesztés, lövöldözés, pattogatott kukorica, angol nyelvtanfolyam, művér, vattacukor, műanyag sátrak a virágágyások tövében. Május elseje Hódmezővásárhelyen. Fotótudósítás!
Véget ér a közfoglalkoztatás program

Véget ér a közfoglalkoztatás program

Április 30-án véget ér az úgynevezett téli közfoglalkoztatás. Májusra ígérik az új közfoglalkoztatási programokat, de még konkrétum nincs.
Fókuszban az agrárium

Fókuszban az agrárium

Hagyományossá vált, és nemzetközileg is számon tartott konferencia lett Hódmezővásárhelyen a Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferencia.
Sárgulás Vásárhelyen

Sárgulás Vásárhelyen

Május 23-án 154 végzős hallgató búcsúzott – ha nem is véglegesen – az alma matertől a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karán.
 

És ezt már olvasta?

Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen június 4-én
Ünnepi megemlékezések Vásárhelyen június 4-én A Trianoni békediktátum aláírásának 105. évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Napján megemlékezéseket tartottak Hódmezővásárhelyen.
 
Jövő tavaszra halasztották az Alföldi Állattenyésztési Napokat
Jövő tavaszra halasztották az Alföldi Állattenyésztési Napokat Bár a járvány nem terjedt tovább, a szervezők döntése alapján a kiállítást az idén már nem pótolják.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025 2025. 19. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Súlyos, életveszélyes sérülést okozott a tűz
Súlyos, életveszélyes sérülést okozott a tűz Két embert kellett kórházba szállítani, miután szombaton a Paperében lévő egyik kiskertben a zöldhulladék-égetés során elszabadultak a lángok.
 
A hódmezővásárhelyi leventékről nyílt kiállítás
A hódmezővásárhelyi leventékről nyílt kiállítás A hódmezővásárhelyi leventék kálváriájáról nyílt Szebb jövő helyett háború, halál, fogság és megbélyegzés címmel kiállítás a Tornyai János Múzeumban.
 
Civil és sportszervezetek kaptak támogatást
Civil és sportszervezetek kaptak támogatást Hódmezővásárhely Önkormányzata idén is több, mint 35 millió forinttal támogatja a helyi egyesületek működését.
 
Az év online diákmédiuma lett a vásárhelyi Liszt média
Az év online diákmédiuma lett a vásárhelyi Liszt média Az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál a fiatal újságírók és rádiósok legnagyobb éves találkozója. Idén is díjazták a legjobb diákújságírókat.