Baracskay-Batiz Angéla jött, látott, győzött az éttermi cukrászatban – és most éppen Izraelben egy világhírű iskolában tanulja a „desszertkészítés magasabb fokozatát”.
Ebből persze a Vásárhelyi Hírek népszerű ’Ennivaló receptjeink’-ben „kevés jön le”, mert nem szeretnénk ingerelni olvasóinkat méregdrága keleti csemege alapanyagokból álló receptekkel.
A 28 éves ifjú asszony, aki eredetileg közgazdász lett volna, néhány év alatt olyan szemléletet vitt a tányérdesszertek elkészítésébe, amilyenre csak azok képesek, akiket nem kötnek gúzsba a szabályok. Igaz, a háziasszonyok ezeket csak ritkán készítik otthon, ezért aztán a Vásárhelyi Hírekben is ügyelünk arra, hogy ne „szálljon el” a konyhaművészet.
Angéla szakács szeretett volna lenni, és a tévé Mesterszakács című műsorában szerepelt. Mint mondja, azért, mert olyan jól érezte magát a konyhában. Ez meglátszott a produktumain is.
A másik az volt, amikor Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa a balatonszemesi üzletbe invitálta, a desszert pályára.
„Ez nagyon megdöbbentett, de amikor megkaptam a lehetőséget, hogy készítsek málnás desszertet, azonnal beindult a fantáziám. Ötleteim voltak, de a technikai alapokat el kellett sajátítanom. Nagyon sokat olvastam, képeztem magam, az éttermi cukrásszal jól összedolgoztunk, és a végeredmény láttán Csapody Balázs megbízott azzal, hogy a hétköznapi menükhöz a magyar desszerteket készítsem el, a hétvégihez pedig a franciákat. Itt tudatosult bennem, hogy nyugodtan ráhagyatkozhatom az intuícióimra, ha megvan hozzá a kellő szakmai tudásom.”- meséli Angéla.
Az eredményes önképzésnek köszönheti, hogy a Csillagánizs iskolában francia desszert tanfolyamot vezethetett. A kreativitást tanítani persze nem lehet, de az elkészítési technológiák, hogy mit mivel készítsenek, a savas és a lúgos anyagok hogyan egészítsék ki egymást, hogy három textúra, hogyan alkot meg egy desszertet és milyen jól mutat a tányéron, hogy milyen legyen a tányér színe – ezek a tudások már elsajátíthatók. Az is, hogy hogyan készül a desszert terve rajzban, képben, látványban.
Angéla pályaképének következő állomásai az érdi Pataki cukrászda, majd a Lila körte volt, de a nagyobb ismertséget a TV Paprika műsora hozta el számára, a Desszertek Angélával, ahol Kovács Lázár volt a partnere. Több külső helyszínen is készítette desszertjeit, utolsó állomásként a gyors, 3 év alatt felépült karrier kiindulópontját, a Kistücsök Éttermet választva. A következő műsor a Fitt-térítők volt, amelynek azt köszönheti, hogy az egészségtudatosság beépült a gondolkodásába.
„Azóta tudatosabban használom édesítésre a vaníliát, és több megoldásom is van a lisztérzékenyeknek, de ez főleg technológiai okokból ered.
Nemrég kiutazott Izraelbe, mert izgatta a keleti cukrászat. „A Bishulim nevű felsőfokú szakiskolába járok. Izgalmas más anyagokkal és technológiákkal, ezzel egy új kultúrával is megismerkedni, más ízlésű vendégeknek desszerteket készíteni.”
Közben persze, a Vásárhelyi Hírek háziasszonyaként rendszeresen meglepi az olvasót egy-egy finomsággal. Néhány hete a hódmezővásárhelyi Ambrus Sándor fazekasmester gyönyörű cserép kuglófformáját kapta ajándékba, tehát – némi inspirációként – legközelebb akár egy kuglófreceptet is ajánlhat olvasóinknak, bár félő, hogy valami keleties ötlettel képes és megbolondítja!
Nézze meg Ennivaló receptjeink gyűjteményét ITT!