KözéletBorest a vásárhelyi Tájházban

2012. február 11., szombat
 
Borest a vásárhelyi Tájházban

Vastag, ropogós hóval borított táj, csontig metsző idő odakint, fűtött kemence az évszázados gazdaházban, és testet és lelket melengető borkülönlegességek. Kell-e ennél több egy hangulatos februári szombat estére?

 

 

 

 

 

Mindezt Önt is átélheti, ha ellátogat február 11-én délután öt órakor az Árpád utcai Népművészeti Házba, ahol a legismertebb alföldi borász, Frittmann János kínálja szőlőnedűit. És, hogy miért kell a jó bornak is cégér? Dlusztus Imre borászati szakíró ezt is kifejti a hódmezővásárhelyi tájház e havi borestjén.

 

A borász szerepe az, hogy minden szüret ajándékából a lehető legjobb bort alkossa meg - vallja a 2007-ben az Év borásza címmel kitüntetett Frittmann János. A magyar borpalettán mára már igen jól csengő FRITTMANN borok családi vállalkozásban készülnek Soltvadkerten. A testvérek, János és István mellett, az egész család szerepet vállal a szőlész, borász, kereskedelmi tevékenységben. A családi tradíció nem vész el, hiszen már a nagyszülők is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak és a legifjabb Frittmannok is borásznak tanulnak! Habár Frittmann János szerint "A Kunság nem egyszerű. Aki itt borászkodni akar, annak szerelmesnek kell lennie bele" – az évtizedes szakértői munka meghozta gyümölcsét: számtalan hazai és nemzetközi elismerés és egy hangulatos borház, ahol rendszeresen fogadják a látogatókat, érdeklődőket. A család több generációs otthona szimbiózisban él a feldolgozóval, a palackozóval, az erjesztővel, a pincével, a kóstoló teremmel és a panzióval. Jelenleg 45 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény van a birtokukban, továbbá egyes fajtákhoz a környező gazdáktól integráltan válogatnak jó minőségű szőlőt.

 

És milyen bort kínálnak? Frittmannék elsődleges célja volt, hogy a térség kiemelt minőségű, legjobb szőlőfajtáiból állítsák elő boraikat. A fehér és rosé borok nagy része reduktív technológiával készül, aminek következtében gyümölcsösek és üdék. Az ezerjó készül fahordós változatban is, ami száraz, de van késői szüretelésű természetes édes is. Ez a régi magyar szőlőfajta Soldvadkert fő fajtája, zászlós bora. A Cserszegi Fűszeres és Irsai Olivér

egyre népszerűbb hungarikum fajták, mindkettőnek finom muskotályos illata és íze van. Választékukban megtalálhatók a világfajták is, mint például a Sauvignon Blanc, Rajna Rizling, Cabernet Sauvignon-Franc, Merlot. A vörösborok (Kékfrankos, Kadarka, Blauer Portugiser) hagyományos és a korszerű technológia ötvözésével, fa és barrique érleléssel készülnek. Ezen gazdag kínálatot - szerepelnek benne a 2011-es év friss és üde borai, valamint a pincészet zászlóshajója, minden bor origója a 2010-es Ezerjó – a házigazda, Frittmann János szakértői segítségével kóstolhatják meg az érdeklődők szombaton este a Népművészeti Házban.

 

Sonkoly Ágnes, a boresteket rendező Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ programszervezője kihangsúlyozza, hogy ezek az estek nemcsak kóstolásból állnak. A szervezők célja, hogy egyrészt a homoki borokat népszerűsítsék, másrészt a borkultúra terjesztésének magasztos misszióját is felvállalják. Ezt szolgálják azon szakmai előadások, amelyek a bor hátterét mutatják be a résztvevőknek. Ez alkalommal a bormarketing lesz a téma, melyet hazánk első és egyetlen internetes bornapilapjának, az elitbor.hu főszerkesztője, Dlusztus Imre tár a borbarátok elé. Többek között szó lesz arról, hogyan és milyen csatornákon lehet elérniük a borászoknak, hogy palackjaik az asztalainkra kerüljenek. És talán még fontosabb miként értesülhetünk mi, a (laikus) fogyasztók egy-egy kimagasló bor megjelenéséről? A holnapi lélekmelegítő borestről nem hiányozhat a borkorcsolya és a nótaszó sem; a bordalokat citeraszó kíséri majd az Árpád utcai tájházban.

 
 
Forrás: Elek András - Emlékpont
 

Olvassa el ezt is!

Nyert a Kosársuli az egriek ellen

Nyert a Kosársuli az egriek ellen

Október 10-én este az NB I/B Zöld csoportjának 3. fordulójában az Egert fogadta a Vásárhelyi Kosársuli és az előnyét végig őrizve magabiztosan győzött.
Nem jött össze a győzelem

Nem jött össze a győzelem

Október 17-én este a Nagykőrös vendégeként lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli. Az NB I/B Zöld csoportjának 4. fordulójában megvolt az esélye a győzelemre.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2

Családi események Hódmezővásárhelyen 2025/2

2025. 42. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Készül a monográfia újabb kötete

Készül a monográfia újabb kötete

A munka tavaly kezdődött, és várhatóan 2028-ban kerül a nyomdába az újabb nagy monográfia. 21 szerző dolgozik rajta, részben a vásárhelyi levéltárra támaszkodva.
 

És ezt már olvasta?

Vásárhelyi fodrász Shanghajban versenyezhet
Vásárhelyi fodrász Shanghajban versenyezhet

A hódmezővásárhelyi Nagypál Dóra is ott lehet jövőre Shanghajban a 48. WorldSkills versenyen, amit szakmák olimpiájaként is szokták emlegetni.

 
A végére nem meredt energia
A végére nem meredt energia Október 31-én este a sereghajtó PTE-PEAC vendégeként folytatta az NB I/B Zöld csoportját a Vásárhelyi Kosársuli.
 
Mindenszentek és halottak napja
Mindenszentek és halottak napja Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy tehetnek valamit elköltözött szeretteikért imával, vezekléssel, szentmisével. Gyertyákat, mécseseket gyújtunk az elhunytak emlékére.
 
Jókai Mór és Vásárhely
Jókai Mór és Vásárhely Október 27-én rendezték a 48. Csongrád Megyei Levéltári Nap hódmezővásárhelyi rendezvényét a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca Levéltárban.
 
A zongorák királya a Péczelyben
A zongorák királya a Péczelyben Steinway & Sons zongorát kapott a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola. Hamarosan koncerttel avatják fel.
 
Rádió 1 Vásárhelyen is
Rádió 1 Vásárhelyen is A Rádió 1-nek az országban 46 frekvencián, vagyis ennyi településen szól helyi rádióként. A 47-dik Hódmezővásárhely lett.
 
Olga köszöntötte a vásárhelyieket
Olga köszöntötte a vásárhelyieket Október 11-én hivatalosan is átadták Ölelő Olgát a nagyközönségnek. Jóllehet már hetek óta megkezdődött az érdeklődők „zarándoklása” a Kása-erdőbe.