Kultúra, oktatásBoncolástól a lézeres lövészetig

2014. szeptember 9., kedd
 
Boncolástól a lézeres lövészetig

A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar az újdonságok mellett idén is az elmúlt évek alatt legnépszerűbbé vált programjait iktatta be a Kutatók Éjszakájának programjába.

 

 

Fotó: VH archív

 

 

Szeptember 26-án, pénteken, máskor nem látogatható különleges helyszínekkel, érdekes kísérletekkel, látványos programokkal várja az érdeklődőket a legnagyobb tudományos ismeretterjesztő fesztivál vásárhelyen is. Találkozhatunk a kutatókkal, kipróbálhatjuk eszközeiket, megismerhetjük munkájukat és persze akár aktív kísérleteket is végezhetünk.

 

 

 

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara is gazdag programokkal várják a hódmezővásárhelyieket:

 

20:00-21:00

A homoki sztyepprétek vadméh-közösségének változása az éghajlatváltozás következményeként

Az előadás a Kiskunsági Nemzeti Park Kisbugacpuszta tájegységében 30 év (1977-1979, illetve 2006-2008) különbséggel elvégzett többéves felmérések eredményeit mutatja be. Az Apoidea közösség alakulása a fitocönózisok, illetve a tápnövények változásának függvényében kerül tárgyalásra. 18:00-23:00

Lézeres lövészet

Virtuális vadászat gyakorlása teremben, imitált, mozgó vadállatokra. A program értékeli a lőteljesítményt különböző beállítási lehetőségek szerint (repülő, vagy futó vad; a mozgás sebessége). 


18:00-23:00

Növény- és rovarismereti teszt

Szántóföldi, kertészeti, gyógy- és fűszernövények felismerési tesztje herbáriumi példányok, vetített diák, magok-termések, drog, illat, íz alapján. A növények mellett a rovarok ismeretéből is megmérethetik tudásukat a résztvevők.

 

18:00-22:00

Tenger a szobában

Rövid bevezetés a tengeri akvarisztikába. Megismerkedés a technikai feltételekkel és a kezdőként is sikerrel tartható fajokkal. Egyes tengeri élőlényekkel találkozhatnak is az érdeklődők. Elhangzanak érvek és ellenérvek a tevékenységgel kapcsolatosan.


19:00-23:00

Ki tud többet az állatokról?

Izgalmas tesztfeladatok haszon- és egyéb állatokról, valamint a mezőgazdasághoz kapcsolódó hagyományos mesterségekről. 


19:00-23:00

Trófeabírálat

Az érdeklődők megismerhetik a gímszarvas, őz, muflon, vaddisznó trófeák méretfelvételét és számítógépes értékelését.


18:00-23:00

Társállatok testközelből

Az érdeklődők különböző társ-, és hobbiállatokkal találkozhatnak, azok viselkedését, szokásait, jellemző tartási módjukat ismerhetik meg. A gyermekek részére állatsimogató is lesz.


18:00-19:00

Állatról emberre terjedő betegségek

A zoonozisok bemutatását az emberi egészség védelme érdekében tartjuk rendkívül fontosnak, akár ismeretterjesztésről, akár órai tananyagról legyen szó. Azokat a betegségeket veszik sorra, amelyeket a haszonállatok tartásával, a vadgazdálkodással illetve a kedvtelésből tartott állatokkal kapcsolatban feltétlenül meg kell ismernünk.18:00-21:00

Interaktív talajtan kicsiknek és nagyoknak

Könnyű és játékos ismerkedés a talajokkal. Az érdeklődők laboratóriumi körülmények között az alábbi programokban vehetnek részt: 1. Talajok fizikai tulajdonságainak vizsgálata gyúrópróbával és szitálással 2. Talajok kémiai tulajdonságainak vizsgálata: kémhatás, mész-, szóda- és humusztartalom gyors vizsgálata 3. Ismerkedés az agrokémiával, avagy mi kell a növényeimnek? Agrokémiai szaktanácsadás Ha a résztvevők hoznak talajmintát, akkor a program végére a saját talajukat is jobban fogják ismerni.

 

18:00-21:00

Képek magokból, termésekből

Az érdeklődők különböző növények magjait, terméseit, azok színét, tapintását, szerkezetét ismerhetik meg. Az apró magvakból a kisebb gyerekek képeket díszíthetnek fel, a nagyobbak alkotószenvedélyüknek élve, önálló képeket is készíthetnek.

 

20:00-21:00

Kórbonctan ”élőben”

A háziállatok betegségeinek diagnosztizálásában nélkülözhetetlen segítséget nyújt a kórbonctan. Az elhullott állatok vizsgálata lehetőséget teremt arra, hogy élő társaikat megvédjük a különböző bántalmaktól. A kórbonctan gyakorlatát mutatják be elhullott háziállatokon a Kar laboratóriumában. 19:00-20:00

„Tejút” - a tehéntől az asztalig

A tejtermelés anatómiájának és élettanának bemutatása előadásban, a gépi és kézi fejés bemutatása videón. A tej minőségi paramétereinek vizsgálata. Sajtkóstoló. Tejtermék-ismereti kvíz.20:00-21:00

Csapdák használata a vadgazdálkodásban

A vadgazdálkodás fontos és nélkülözhetetlen része a ragadozók és a varjúfélék csapdákkal történő állománycsökkentése. Az előadás a jelenleg használt élve fogó és szelektív ölve fogó csapdák bemutatására és használatának fontosabb szabályaira hívja fel a figyelmet.18:00-21:00

Csináld magad dísznövény-szaporítás in vivo és in vitro módszerekkel

Az érdeklődők könnyen szaporítható dísznövényekből saját maguk indíthatnak steril tenyészeteket (in vitro mikroszaporítás), illetve végezhetnek hagyományos vegetatív szaporítási műveleteket (dugványozás, oltás). Az elkészített munkát (steril növény üvegben, dugvány cserépben stb.) mindenki hazaviheti. 

 

Milyen a Kutatók éjszakája a Mezőgazdasági Karon. (A Vásárhelyi Hírek videó tudósítása) Kattintson!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

MGK-s részvétel a szántóversenyen

MGK-s részvétel a szántóversenyen

A Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara is benevezett a IV. Székkutasi Regionális Szántóversenyre. Képekkel!
Miss Alpok Adria megyei győztese

Miss Alpok Adria megyei győztese

Tavaly és tavalyelőtt is volt, idén nem nem volt vásárhelyi a Csongrád megyei döntőn. Két éve vásárhelyi lány lett az országos negyedik és közönségdíjas.
Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

A vásárhelyi fürdőélet 134 éves hagyományra tekint vissza, hiszen a város központjában 1886 óta üzemel fürdő. Kezdetben kb. 3250 köbméter vizet kellett betölteni.
További fejlesztések a vásárhelyi Helyőrségnél

További fejlesztések a vásárhelyi Helyőrségnél

A 2017-ben meghatározott Modern Városok Program keretében a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában további infrastrukturális fejlesztések kezdődnek.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor
Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor A táborozás végén szakmai zsűri válogatta ki azt a mintegy hatvan művet, melyeket az idei alkotótábor jövő évi beszámoló kiállításán állítják ki az Alföldi Galériában.
 
Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.