Kultúra, oktatásBoncolástól a lézeres lövészetig

2014. szeptember 9., kedd
 
Boncolástól a lézeres lövészetig

A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar az újdonságok mellett idén is az elmúlt évek alatt legnépszerűbbé vált programjait iktatta be a Kutatók Éjszakájának programjába.

 

 

Fotó: VH archív

 

 

Szeptember 26-án, pénteken, máskor nem látogatható különleges helyszínekkel, érdekes kísérletekkel, látványos programokkal várja az érdeklődőket a legnagyobb tudományos ismeretterjesztő fesztivál vásárhelyen is. Találkozhatunk a kutatókkal, kipróbálhatjuk eszközeiket, megismerhetjük munkájukat és persze akár aktív kísérleteket is végezhetünk.

 

 

 

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara is gazdag programokkal várják a hódmezővásárhelyieket:

 

20:00-21:00

A homoki sztyepprétek vadméh-közösségének változása az éghajlatváltozás következményeként

Az előadás a Kiskunsági Nemzeti Park Kisbugacpuszta tájegységében 30 év (1977-1979, illetve 2006-2008) különbséggel elvégzett többéves felmérések eredményeit mutatja be. Az Apoidea közösség alakulása a fitocönózisok, illetve a tápnövények változásának függvényében kerül tárgyalásra. 18:00-23:00

Lézeres lövészet

Virtuális vadászat gyakorlása teremben, imitált, mozgó vadállatokra. A program értékeli a lőteljesítményt különböző beállítási lehetőségek szerint (repülő, vagy futó vad; a mozgás sebessége). 


18:00-23:00

Növény- és rovarismereti teszt

Szántóföldi, kertészeti, gyógy- és fűszernövények felismerési tesztje herbáriumi példányok, vetített diák, magok-termések, drog, illat, íz alapján. A növények mellett a rovarok ismeretéből is megmérethetik tudásukat a résztvevők.

 

18:00-22:00

Tenger a szobában

Rövid bevezetés a tengeri akvarisztikába. Megismerkedés a technikai feltételekkel és a kezdőként is sikerrel tartható fajokkal. Egyes tengeri élőlényekkel találkozhatnak is az érdeklődők. Elhangzanak érvek és ellenérvek a tevékenységgel kapcsolatosan.


19:00-23:00

Ki tud többet az állatokról?

Izgalmas tesztfeladatok haszon- és egyéb állatokról, valamint a mezőgazdasághoz kapcsolódó hagyományos mesterségekről. 


19:00-23:00

Trófeabírálat

Az érdeklődők megismerhetik a gímszarvas, őz, muflon, vaddisznó trófeák méretfelvételét és számítógépes értékelését.


18:00-23:00

Társállatok testközelből

Az érdeklődők különböző társ-, és hobbiállatokkal találkozhatnak, azok viselkedését, szokásait, jellemző tartási módjukat ismerhetik meg. A gyermekek részére állatsimogató is lesz.


18:00-19:00

Állatról emberre terjedő betegségek

A zoonozisok bemutatását az emberi egészség védelme érdekében tartjuk rendkívül fontosnak, akár ismeretterjesztésről, akár órai tananyagról legyen szó. Azokat a betegségeket veszik sorra, amelyeket a haszonállatok tartásával, a vadgazdálkodással illetve a kedvtelésből tartott állatokkal kapcsolatban feltétlenül meg kell ismernünk.18:00-21:00

Interaktív talajtan kicsiknek és nagyoknak

Könnyű és játékos ismerkedés a talajokkal. Az érdeklődők laboratóriumi körülmények között az alábbi programokban vehetnek részt: 1. Talajok fizikai tulajdonságainak vizsgálata gyúrópróbával és szitálással 2. Talajok kémiai tulajdonságainak vizsgálata: kémhatás, mész-, szóda- és humusztartalom gyors vizsgálata 3. Ismerkedés az agrokémiával, avagy mi kell a növényeimnek? Agrokémiai szaktanácsadás Ha a résztvevők hoznak talajmintát, akkor a program végére a saját talajukat is jobban fogják ismerni.

 

18:00-21:00

Képek magokból, termésekből

Az érdeklődők különböző növények magjait, terméseit, azok színét, tapintását, szerkezetét ismerhetik meg. Az apró magvakból a kisebb gyerekek képeket díszíthetnek fel, a nagyobbak alkotószenvedélyüknek élve, önálló képeket is készíthetnek.

 

20:00-21:00

Kórbonctan ”élőben”

A háziállatok betegségeinek diagnosztizálásában nélkülözhetetlen segítséget nyújt a kórbonctan. Az elhullott állatok vizsgálata lehetőséget teremt arra, hogy élő társaikat megvédjük a különböző bántalmaktól. A kórbonctan gyakorlatát mutatják be elhullott háziállatokon a Kar laboratóriumában. 19:00-20:00

„Tejút” - a tehéntől az asztalig

A tejtermelés anatómiájának és élettanának bemutatása előadásban, a gépi és kézi fejés bemutatása videón. A tej minőségi paramétereinek vizsgálata. Sajtkóstoló. Tejtermék-ismereti kvíz.20:00-21:00

Csapdák használata a vadgazdálkodásban

A vadgazdálkodás fontos és nélkülözhetetlen része a ragadozók és a varjúfélék csapdákkal történő állománycsökkentése. Az előadás a jelenleg használt élve fogó és szelektív ölve fogó csapdák bemutatására és használatának fontosabb szabályaira hívja fel a figyelmet.18:00-21:00

Csináld magad dísznövény-szaporítás in vivo és in vitro módszerekkel

Az érdeklődők könnyen szaporítható dísznövényekből saját maguk indíthatnak steril tenyészeteket (in vitro mikroszaporítás), illetve végezhetnek hagyományos vegetatív szaporítási műveleteket (dugványozás, oltás). Az elkészített munkát (steril növény üvegben, dugvány cserépben stb.) mindenki hazaviheti. 

 

Milyen a Kutatók éjszakája a Mezőgazdasági Karon. (A Vásárhelyi Hírek videó tudósítása) Kattintson!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

MGK-s részvétel a szántóversenyen

MGK-s részvétel a szántóversenyen

A Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara is benevezett a IV. Székkutasi Regionális Szántóversenyre. Képekkel!
Miss Alpok Adria megyei győztese

Miss Alpok Adria megyei győztese

Tavaly és tavalyelőtt is volt, idén nem nem volt vásárhelyi a Csongrád megyei döntőn. Két éve vásárhelyi lány lett az országos negyedik és közönségdíjas.
A támadások következtében magyar katona nem sérült meg

A támadások következtében magyar katona nem sérült meg

Január 7-én, az éjszaka folyamán rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban. Nem publikus, hány vásárhelyi katona teljesít külszolgálatot.

Ezeken a napokon nem dolgozunk 2020-ban

Ezeken a napokon nem dolgozunk 2020-ban

2020-ban csupán két munkanap-áthelyezéssel kell tervezniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Az első hosszú hétvége a húsvéti időszakra esik majd.
 

És ezt már olvasta?

Innovációk a fürdőszobában
Innovációk a fürdőszobában Idén is csupa újdonságokkal találkozhatott az érdeklődő a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon, Budapesten.
 
A Németh László Városi Könyvtár rendezvényei
A Németh László Városi Könyvtár  rendezvényei

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultú­ra napját, annak emlékére, hogy  Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

 
Megdolgoztak a sikerért
Megdolgoztak a sikerért Rangadóhoz méltóan kezdődött a felnőttek összecsapása - elég régóta nem sikerült legyőzni az örök rivális Békést, ez is fűtötte a vásárhelyieket.
 
Vásárhelyi írónő új könyve
Vásárhelyi írónő új könyve Millennium évébe kalauzolja el az olvasót a vásárhelyi Borbás Edina legújabb regénye. Író-olvasó találkozó lesz  a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
 
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában
Szabadkai keramikusművész monográfiáját mutatták be az Alföldi Galériában Nemes Fekete Edit alkotásai összekötik a történelmi Délvidéket, a most Vajdaságként ismert territóriumot és a Dél-Alföldet, így Hódmezővásárhelyt is.
 
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen
A norvég nagykövet Hódmezővásárhelyen Mártélyon megnézték azokat az, elmúlt évek során némileg elhanyagolttá vált létesítményeket, amelyek annak idején norvég finanszírozással valósultak meg.
 
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő
Ismerkedő látogatáson az amerikai ügyvivő Ez az első két magyar város amelyet nem konkrét esemény kapcsán, hanem a két város vezetőinek, gazdasági szereplőinek megismerése miatt keresett fel.