TechTrendBízzunk az állatok megérzéseiben

2021. augusztus 3., kedd
 
Bízzunk az állatok megérzéseiben

A megfelelő eszközökkel a vulkánkitörésekre és a földrengésekre is figyelmeztetnék az embereket. A Max Planck Ornitológiai Intézet munkatársai a halakat, a madarakat, a kecskéket és hamarosan akár a rovarokat is ellátnák miniatűr szenzorokkal, így kötve össze őket digitálisan és alakítva ki egy élő katasztrófa-előrejelző hálózatot.

 

 

 

 

Martin Wikelski, az intézet igazgatója elmondta, hogy a korszerű biológiai adatgyűjtés végtelen lehetőségeket kínál, ezáltal ugyanis a mostaninál sokkal hamarabb felismerhető például a madárinfluenza és figyelmeztethetők az emberek az esetleges járvány kitörésére.

 

Már számos kacsában helyeztek el implantátumokat, amelyek ellenőrzik a testi funkcióikat, például a szívverésüket vagy a testhőmérsékletüket. Az intézet munkatársai korábban az Etna környékén lévő kecskéket és juhokat is ellátták különböző szenzorokkal. Wikelski közölte, hogy az állatok tavaly a tűzhányó mind a hét nagyobb kitörése előtt már órákkal elmenekültek a legközelebbi búvóhelyre. A jelenséget általában mindig a kitörés előtt 4-6 órával figyelték meg. Legközelebb az indonéziai Merapi vulkán végeznek majd hasonló teszteket. A jövőben a rovarok segítségével is gyűjtenének adatokat. Az egyetlen probléma, hogy napjainkban egy miniatűr szenzorcsomag 5 gramm súlyú, míg az optimális súly 1 gramm lenne. Ezt 2020-ra érnék el.

Ahhoz, hogy a hálózat működőképes legyen, szükség lesz egy saját műholdrendszerre. Ez lesz az International Cooperation for Animal Research Using Space (ICARUS), amelynek megalkotásában részt vesz a Német Repülési és Űrhajózási Központ, valamint a Roskosmos orosz űrhajózási hivatal. A tervek alapján 2016 augusztusában juttatnák fel az adó- és vevőegységet a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az egység egyszerre akár 500 adóval is kapcsolatba kerülhetne, a helyzetüket pedig GPS segítségével méterre pontosan meghatározhatja. Az adók átkonfigurálhatók lesznek, így más méréseket is lehet majd végezni velük. Amennyiben a rendszer beválik, úgy további egységeket helyeznének el különböző műholdakon.


Már most is 30 ICARUS-projekt van tervben, a tengeri teknősöktől kezdve a medvéken, a tigriseken és a pumákon át a repülőkutyákig a szakemberek gyakorlatilag minden állatot megfigyelnének és bevonnának a katasztrófák előrejelzésébe. Az adatoknak köszönhetően ráadásul képet kaphatunk az állatok táplálkozási szokásairól, életéről és az őket, illetve az élőhelyüket fenyegető veszélyekről is. Mindez elősegítheti a kihalással fenyegetett fajok megóvását és erősítheti a környezetvédelmet.

A kínai Nankingban is földrengés-megfigyelő állomássá minősítettek több állattartó telepet. A farmok gazdáit arra kérték, kísérjék figyelemmel az állatok viselkedését, és naponta kétszer tegyenek jelentést. Ha pedig valami szokatlant észleltek egy azonnali üzenetküldő szolgáltatáson keresztül figyelmeztethetik a központot. A kéréshez mellékelt ismertetés szerint gyanúsnak kell tekinteni például, ha a csirkék ahelyett, hogy csipegetnék élelmüket, a fák tetejére repülnek, a halak kivetik magukat a medencéjükből, a varangyos békák pedig csoportosan vonulni kezdenek.


Az 1970-es évek elején 58 féle vadon élő és háziállatnál tapasztaltak rendellenes jeleket, viselkedést a földrengéseket megelőzően. Köztük macskáknál, kutyáknál, pandáknál, halaknál, kígyóknál, patkányoknál, hangyáknál és méheknél. Kiderült, a föld alatt élők, illetve a kisebb méretűek érzékenyebben reagáltak. 1975-ben az északkelet-kínai Liaoning tartományi Jongkouban bekövetkezett pusztító erejű földmozgás előtt egyes hibernált állapotban lévő kígyók már hat hónappal elhagyták barlangjaikat, a ludak pedig megállás nélkül hangoskodtak, és nem akarták a fészküket elfoglalni. A nagyhírű tangsani földrengést megelőzően patkányok és bűzös borzok csapatai kerestek új helyet maguknak.

 
 
Forrás: Max Planck Inst.
VH
 

Olvassa el ezt is!

A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett

A vásárhelyi Mezőgazdasági Kar idén előkelőbb helyen végzett

Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában.
Madárinfluenza miatt intézkedtek

Madárinfluenza miatt intézkedtek

Rendkívüli szabályokat vezettek be a baromfitenyésztők számára.
Téliesítik a mólókat

Téliesítik a mólókat

A móló téliesítési munkáit november utolsó napjaiban megkezdik.
A miskolciak eredményesebbek voltak

A miskolciak eredményesebbek voltak

Több sérültet is nélkülöző Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. egy negyedig tartotta a lépést, végül a Miskolcon a hazaiak simán győzni tudtak.
 

És ezt már olvasta?

Egyházi érdemrendet kapott Kovács István
Egyházi érdemrendet kapott Kovács István A hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar egykori vezetője, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója sok szállal kötődik Vásárhelyhez.
 
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés
Hitel, ajándék, szuperolcsóság helyett ráfizetés Terjednek a facebookos csalások. Sok a főként idős naív, kevésbé informált ember. A Rendőrség látókörébe kerülnek a csalók, bár nem könnyű a lebuktatás.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 47. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen
Fejreállt egy Suzuki Vásárhelyen A nyirkos aszfalton megcsúszhatott és egy ház kapubejárójába előtt felborulva állt meg.
 
Még 65 millió plusz a tram train projektbe
Még 65 millió plusz a tram train projektbe A mozdonyszín és a tároló vágányok közötti területen 8 jármű tárolására és karbantartására alkalmas közel 3000 m2 alapterületű csarnok épült.
 
Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban
Ez volt az ötödik vereség a bajnokságban A Kecskemét otthonában folytatta az NB I/B Zöld csoportját a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. Új vezetőedzője van a csapatnak, Vuk Pavlovics személyében.
 
2023-tól földadó
2023-tól földadó Nyolc igen szavazattal átment az új adórendelet. Évi 80 millió forintra számít az önkormányzat. Az Agrárkamara és MAGOSZ tiltakozó közleményben reagált.