Kultúra, oktatásAz ízlelőbimbók mellett a látványnak is fontos szerep jutott

2019. október 1., kedd
 
Az ízlelőbimbók mellett a látványnak is fontos szerep jutott

Prém Szabolcs kávéval készült festményeivel és igazi kávékülönlegességek kóstolásával ünnepelte a Kávé Világnapját a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.

 

 

 

 

 

 

 


A 80- as években Japánból indult el az a kezdeményezés, hogy minden évben legyen egy nap, amely csak a kávéról és a kávézásról szól. 2009-től szeptember 29-e immár hivatalosan is a Kávé Világnapja. Így köszöntötte a kávézás szerelmeseit Varga Anikó, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ igazgatója a hétvégén megrendezett kiállítással egybekötött kávékóstolón.

 

A kávé kultúrája Afrikából indult, mivel a kávécserje a Vörös-tenger túlpartján, a közeli Etiópiában őshonos. Bár sokak szerint a legjobb kávét az olaszok főzik, a legnagyobb kávétermelő országok a dél-amerikai kontinensen találhatók. Molnár Bence barista Brazíliából, ez belül is egy konkrét termőterületről származó kávékülönlegességgel lepte meg az érdeklődőket és adott ízelítőt az újhullámosnak nevezett kávézási szokásokról. A kávé ugyanis új dimenzióba lépett. Fontos ismertetőjegye, hogy nem keserű, inkább gyümölcsös aromákkal rendelkezik, maximum pici tejjel ízesíthető, cukrozni viszont szigorúan tilos.

 

Az ízlelőbimbók mellett a látványnak is fontos szerep jutott. A kávézáshoz kapcsolódóan azt is nyomon lehetett követni, hogy a történelem során miként változott a fekete pörköléséhez, főzéséhez illetve kínálásához használatos eszközök sora. Ha pedig érdekességek, akkor Prém Szabolcs festményei sem hiányozhatnak a kiállításról. Különlegességüket az adja, hogy nemcsak a kávé szolgáltatja témájukat, hanem valamennyi kávéból is készült. Míg sokan megisszák a feketét, addig Prém Szabolcs elsősorban művészi kifejezőeszközként tekint a koffeines italra és ebbe mártja ecsetjét.

 

A Kávézzunk Máskép című kiállítás november 10-ig látogatható a BFMK- ban.

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

A megállóba Volánbusz érkezik a DAKK helyett

A megállóba Volánbusz érkezik a DAKK helyett

Október 1-től országszerte az állami Volánbusz Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítást. A menetrend, a tarifa nem változik.
Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Új sorozatunkban Hódmezővásárhely félévszázaddal ezelőtti apró történéseiből szemezgetünk. Lesz ki rácsodálkozik, lesz aki emlékszik szűkebb pátriája régi híreire.
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása

Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása

A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható. Képekkel.
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei

Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
 

És ezt már olvasta?

Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Iskolások a Tornyaiban
Iskolások a Tornyaiban Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.