Kultúra, oktatásAz Emlékpont legújabb kiadványai

2019. augusztus 5., hétfő
 
Az Emlékpont legújabb kiadványai

Az elmúlt hetekben három kötettel gyarapodott a hódmezővásárhelyi Emlékpont kiadványsorozata, amely immár tizennegyedik darabjánál jár.

 

 

 

 

 

 

 

Mint azt Miklós Péter, a közgyűjtemény intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója megfogalmazta: az Emlékpont a tudományos konferenciák megrendezése mellett az Emlékpont Könyvek sorozatában is igyekszik közzé tenni az intézmény – tudományos műhely – eredményeit.

 

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelentette meg sorozatában a közgyűjtemény Medgyesi Konstantin Szavakkal ölni. Demokráciakurzus(ok) Magyarországon az 1945 és 1949 közötti időszakban és időszakról című kötetét. A szegedi Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának adjunktusa Magyarország szovjet megszállása és a szovjet típusú alkotmány bevezetése közötti időszakot, a magyar demokráciának egy fontos periódusát mutatja be.

 

„A zsidó lakosság igen hazafias”. Hódmezővásárhelyi zsidó katonák az első világháborúban címmel került kiadásra az Emlékpont Könyvek sorozat tizenharmadik kötete Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történészének jóvoltából. Miklós Péter elmondta: hetvenöt éve, 1944-ben volt a holokauszt legsötétebb időszaka, amely a magyarországi zsidóság jelentős részének pusztulását eredményezte, másrészt több mint száz éve zárult le az első világháború, amelynek kapcsán tavaly az Emlékpont az Első Világháborús Emlékbizottság támogatásával emlékkiállítást rendezett a vásárhelyi zsidó katonák első világháborús szerepvállalásáról. Nagy Gyöngyi önálló kötetben dolgozta fel a hódmezővásárhelyi zsidó katonák helytállását az első világháborúban. A Nagy Háborúban kétszázötven vásárhelyi izraelita polgár vonult be katonának, közülük negyvenketten vesztették életüket a harcok során, s további harmincheten nemcsak végigharcolták és túlélték a háborút, de ennek ellenére 1944-ben a zsidóüldözésnek estek áldozatul, hiába harcoltak a magyar hazáért.

 

Negyedik alkalommal került sor az idén a doktoranduszok számára rendezett történészkonferenciára az Emlékpontban. Erre az alkalomra látott napvilágot a közgyűjtemény könyvsorozatának tizennegyedik köteteként a tavalyi tudományos tanácskozás anyaga Tanulmányok a huszadik századi magyar történelemről címmel. A kiadvány a Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől a Pécsi Tudományegyetemig, a Szegedi Tudományegyetemtől az egri egyetemig számos fiatal kutató dolgozatát tartalmazza. A kötet megjelenése kapcsán Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője kijelentette: a nagy nemzeti narratívák, a történelmi emlékezet főbb pontjai úgy fogalmazhatók meg, ha a szakemberek alapkutatásokat végeznek. A vásárhelyi Emlékpont olyan műhely, amely kiadványokkal, konferenciákkal, könyvbemutatókkal meg tudja mutatni a történetírás eredményeit, s az, hogy a kiadványok szerzőinek jelentős része a közgyűjtemények munkatársai közül kerül ki, s igazolja, hogy ezeknek a közgyűjteményeknek ugyanúgy szüksége van képzett szakemberekre, mint az egyetemek világának.

 

- S bár más a módszertan, nekünk a helyi forrásokat, a helyi értékeket kell dokumentálnunk és továbbadnunk, azért is támogatja az állam és az önkormányzat az intézményt, hogy az eredményeket minél több emberhez juttassuk el – mutatott rá az intézményvezető. Miklós Péter hozzátette: a konferencia és annak összefoglaló kötete is igazolja az Emlékpont elkötelezettségét a tudományos élet folyamatos megújítása és annak utánpótlása iránt, hiszen a kutatói nemzedékek közötti és a különböző alapállások közötti diskurzus az, amely előre viszi a tudományt.

 

A kiadványok az Emlékpont oldaláról az alábbi linken pdf formátumban ingyenesen letölthetők ITT!

 

 
 
VH-ATA
 

Olvassa el ezt is!

Jövőre már minden diák ingyen fogja kapni a tankönyveket

Jövőre már minden diák ingyen fogja kapni a tankönyveket

Hamarosan a vásárhelyi iskolákba is megérkeznek a megrendelt tankönyvek. Az 1-9. évfolyam valamennyi tanulója térítésmentesen kapja a tankönyveket.
A vásárhelyi zenebarátok sűrű hete következik

A vásárhelyi zenebarátok sűrű hete következik

Augusztus 3. és augusztus 11-e között tartják Hódmezővásárhelyen a koncertekben gazdag Zenei Napokat - az Országos Zenei Tábort.
Vásárhelyi kitüntetettek

Vásárhelyi kitüntetettek

Nemzeti ünnepünk alkalmából a vásárhelyi hitélet két jeles képviselőjének állami kitüntetéseket adtak át Áder János köztársasági elnök megbízásából.
Indul az építkezés utolsó fázisa

Indul az építkezés utolsó fázisa

Június 19-én indulhat meg a vonatforgalom Vásárhely és Szeged között. Az építkezés jelelegi állása, és mi van még hátra a tram-train őszi átadásig?
 

És ezt már olvasta?

Nyolc fertőzött Nagymágocson
Nyolc fertőzött Nagymágocson Március 28-án az egyik gondozott elesett, aki a szentesi kórházba szállítás után belázasodott. Ezért elvégezték rajta a tesztet.
 
A kijárási korlátozás szabályai
A kijárási korlátozás szabályai Március 28-án 0 órától április 11-ig, vagyis nagyszombatig kijárási korlátozást rendeltek el az ország egész területére. Fontos részletek.
 
Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő
Őrizetben a vásárhelyi kábítószer-termesztő Március 26-án a délelőtti órákban a Nyizsnyay Gusztáv utca elején az egyik lakóházban, egy 60 éves férfinél tartottak házkutatást. Videó a házkutatásról.
 
Haláleset a Görbe utcában
Haláleset a Görbe utcában Halálesethez riasztották a mentőket és a rendőrséget március 26-án a déli órákban a Görbe utcába, a Klauzál utcától 100 méterre lévő házhoz.
 
Honlapokon elérhető videósorozat indul
Honlapokon elérhető videósorozat indul A Tornyai János Múzeum hetente két-három alkalommal 8-10 perces videókban az intézmény gyűjteményeit és szakembereinek kutatási eredményeit mutatja be.
 
Negatív és pozitív számok
Negatív és pozitív számok Az nem derült ki hány személyt érintett, hogy a második teszt alapján is negatívak Rovó László koronavírusos rektor vezető egyetemi kollégái.
 
Eddig már hat fertőzött van a rektor környezetéből
Eddig már hat fertőzött van a rektor környezetéből Még változhat a vasárnap estig megfertőződöttek száma. 120 személy - orvosok, klinikai munkatársak - vannak karanténban, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval.