MozaikA Víz Világnapja margójára

2018. március 22., csütörtök
 
A Víz Világnapja margójára

A belvízveszélyről naponta megjelenő sajtóhírek tucatjai között elvesznek azok az aggodalmaskodó  hangok, amelyek új vízügyi stratégiát szorgalmaznak hazánkban.

 

 

 

 


 

Amíg Afrika egyes országaiban közelharcot kell vívni egy-egy ivóvízkútért, vagy több kilométert kell naponta gyalogolni 10-20 liter tiszta vízért, addig Magyarország a belvíztől „fuldoklik”. Hazánkban és különösen az Alföldön jelenleg a belvíz az úr, az árvizek miatt pedig másfél millió ember lakhelye van állandó bizonytalanságban.

 

Hazánkban a víz, a csapadék sokszor súlyos gondot, károkat okoz. Ezek a szélsőséges felerősítik azokat a hangokat, amelyek azt mondják évek, évtizedek óta, hogy stratégiai jelentőségű természeti értékké válik a víz a földön, miután bolygónk vízkészletének mindössze két-három százaléka édesvíz, és több mint egymilliárd ember nem jut naponta egészséges ivóvízhez. „Egyre drasztikusabb a vízhiány, mert a víz iránti igény folyamatosan nő, miközben a készletek egyre csökkennek. Bolygónkon alig van olyan terület, amelyet ne érintene száraz, csapadékmentes időszak. Hazánkban a vízbőség idején sem ülhetünk a babérjainkon. Több mint százmilliárd eurós kárt okoztak a csapadékmentes időszakok Európában” – nyilatkozta egy vízügyi szakember. Kiemelte: ezekre a kihívásokra a szaktárcánál készülő hosszú távú agrár-, vidék- és környezeti stratégiában is megoldási javaslatokat dolgoznak ki. Szakemberek szerint mindenképpen át kell alakítani a vízgazdálkodást, mert már több víz távozik az országból, mint amennyi érkezik.

 

„Miközben egy átlag amerikai állampolgár háromszáznyolcvan liter vizet használ egy nap, a harmadik világban átlagosan napi hat kilométert gyalogolnak vízért a nők. Magyarország vízkészlete jelentős, így stratégiai kincsen ülünk, amelyért háborúk robbannak majd ki a jövőben” – jelentette ki néhány éve az egyik napilapnak Várallyay György a Széchenyi díjas akadémikus. Az átlagos évi 518 helyett 943 milliméter csapadék hullott az idén. Ráadásul elhanyagolt a termőföldek mentén húzódó vízelvezető csatornák jelentős része. A talaj felső rétege – akár a szivacs – megtelt nedvességgel, több vizet már nem képes befogadni. A becslések szerint a százmilliárd forintot is elérheti a belvizek miatti kieső agrártermelési érték. „A kormányzat felismerte, hogy a helyzet tarthatatlanná vált, mert a jövő évi költségvetésben már 4,9 milliárd forintot különített el a földek mentén futó vízelvezetők megtisztítására. További 4,6 milliárd forint jut közfoglalkoztatásra, ennek az összegnek egy részéből akár több ezer segélyen élő kétkezi munkás láthat neki a csatornák karbantartásához, ami által a szegényebb régiók szociális helyzete is némileg javulhat” – fogalmazott Liget Ferenc , az Országos Vízgazdálkodási Tanács elnökhelyettese. Ugyancsak elengedhetetlen a vízszállító hálózatok karbantartása, a mélyszántás elvégzése, valamint a szükségtárolók kialakítása.

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Megjelent a Szeremlei Társaság idei évkönyve

Megjelent a Szeremlei Társaság idei évkönyve

Minden évben értékes helytörténeti vonatkozású témákban gazdag évkönyvet tarthatnak a kezükben a lokálpatrióta vásárhelyiek. Idén a 21-et. Képekkel.
Áprilistól jelentős változások a vasútközlekedésben

Áprilistól jelentős változások a vasútközlekedésben

Vonat helyett két és félhónapig buszozás Szeged- Hódmezővásárhely, illetve Mártély, Mindszent, Szegvár, Szentes irányában.
Könnyes szemmel rabolt

Könnyes szemmel rabolt

A vádlott a lakás- és helyiséggazdálkodási csoportot vezette a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban. Kilenc évet kért az ügyész a két fegyveres rablásért.
Helyreállt a vasúti közlekedés

Helyreállt a vasúti közlekedés

A kivitelezésben érintett vasúti pályaszakasz alkalmas lesz a Szeged—Békéscsaba vasútvonalon a 100 km/órás sebességgel történő közlekedésre.
 

És ezt már olvasta?

Kettős győzelem a nyugati végeken
Kettős győzelem a nyugati végeken Győzni ment Sopronba a Kosársuli, de ezért kőkeményen meg kellett dolgozniuk. Talán a rutinjuk és a hosszabb kispaduk döntött.
 
Új trend a dupla menetrend
Új trend a dupla menetrend Két hétig mindenki számára ingyenesek az új helyi buszjáratok Hódmezővásárhelyen. A Volánbusz változatlanul üzemelteti a helyi járatait.
 
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak
Diákok Őszi Tárlata 2020-21- Díjazottak Az online térben megrendezett Diákok Őszi Tárlatára különösen magas volt az érdeklődés az általános iskola alsó tagozatos diákjai és a középiskolások körében. Díjazottak névsora.
 
Régészek a nyomvonalon
Régészek a nyomvonalon A Tornyai János Múzeum régészeinek eredményei újabb apróbb mozaikokkal gazdagították a Hódmezővásárhely múltjáról alkotott ismereteket.
 
Gazdálkodj okosan 2021.
Gazdálkodj okosan 2021. 15 milliárd forintos főösszegű költségvetésből gazdálkodik idén az önkormányzat. Elhangzott az is, hogy számos fölösleges kiadást tartalmaz a költségvetés.
 
Ásó kapa és nagyharang
Ásó kapa és nagyharang A házasságkötés tematikájában indított gyűjtést a Tornyai János Múzeum, a 20. századtól kezdődően napjainkig várják az ifjú párok legnagyobb napjának tárgyi emlékeit.
 
Bombariadó miatt leállt a Kormányhivatal
Bombariadó miatt leállt a Kormányhivatal

Hódmezővásárhelyen a Kormányhivatalban veszik át a háziorvosok a koronavírus elleni vakcinát. Felmerül a kérdés, van-e összefüggés a vakcina kiadása és a bombariadó között