Kultúra, oktatásMegjelent a Szeremlei Társaság idei évkönyve

2018. március 22., csütörtök
 

Minden évben értékes helytörténeti vonatkozású témákban gazdag évkönyvet tarthatnak a kezükben a lokálpatrióta vásárhelyiek. Idén a 21-et.

 

 

 

 

 

 

- Ahhoz, hogy egy közösség értékeit tovább tudja adni a következő generációnak, nemcsak történészekre, levéltárosokra és pedagógusokra van szükség, hanem azokra is, akik fontosnak tartják családjuk, környezetük történeteit átörökíteni az utánuk következőkre – erről Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője szólt március 21-én a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény konferenciatermében a Szeremlei Társaság idei évkönyvének bemutatójára érkezetteket köszöntve.

 

A társaság elnöke, Antal Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar docense eredménynek tartotta, hogy a nonprofit szervezet az idén huszonegyedik alkalommal is meg tudta teremteni az évkönyvben szereplő huszonöt helytörténeti közlemény megjelentetésének anyagi alapját. A helytörténet és a most megjelent kötet célja, hogy az egyedi esetek felől közelítsen általánosig, s a helyi közösségek történéseit rögzítve alapot adjon az ország történetének rögzítéséhez – fogalmazott az elnök.

 

Presztóczki Zoltán, a társaság titkára, a Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltárának levéltárosa Polgár Mihályról írt dolgozatát ismertetve szólt arról, hogy a Debrecenben végzett lelkipásztor nyugat-európai tanulmányok után a vásárhelyi református újtemplom gyülekezetének hívására 1811-ben került a városba. Nevéhez az újtemplom hét éven át tartó építése fűződik. A munkálatok megkezdéséhez a presbitériumnak hitelt kellett felvennie, míg az alapkövet a nyugalmazott esperes, Szőnyi Benjámin tette le. Az építéssel pedig a kecskeméti építészt, Fischer Boldizsárt bízták meg, aki a munkák során a meszesgödörbe esve életét vesztette, s a kivitelezést fia, a szintén építész Ágoston fejezte be. Az építkezést sok vásárhelyi támogatta: a pénzadomány mellett fizikai munkával, vagy ingyenesen végzett fuvarozással is.

 

Polgár Mihály 1819-ben a kecskeméti református presbitérium hívásának eleget téve a hírös városban folytatta tevékenységét, ahol püspökké is választották. Bár az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején nem vállalt politikai szerepet, a világosi fegyverletétel után a szabadság mellett kiállt lelkésztársait igyekezett menteni.

 

A Szegeden élő kertészmérnök, Dobay Ferenc a nagyapja által alapított kertészet történetét írta meg az évkönyvben megjelent dolgozatában. Dobay Imre 1914-ben alapította kertészetét a mai Ady Endre utcán. A szegényparaszti sorból lett vállalkozó fiatalemberként főnemesi kertészetekben szolgált, ahol a szakma modern módszereit sajátíthatta el és a vásárhelyi telket is ennek megfelelően választotta. A lecsapolt Hód-tó öntéstalaja adta alapra német technológiát alkalmazva, fűtött üvegházakat épített, amelyben szegfűt termesztett. De nemcsak termesztette, nemesítette is a mediterrán égövről származó, akkoriban újdonságnak számító virágot, célja volt, hogy a növények jobban tűrjék az alföldi, hideg teleket is.

 

A nagyapa 1945-ben elhunyt, fia vette át a kertészetet, amelyet később államosítottak, az lett az alapja a kertészeti vállalatnak. A nagyapának még a nevét sem említhették a 1970-es években forgalomban lévő kertészeti szakkönyvek és tankönyvek, csak annyit írtak, hogy Hódmezővásárhely a hazai szegfűtermelés egyik központja, azonban a nagyapa fajtái helyett itt akkorra mára tömegtermelésre helyezték a hangsúlyt.

 

Az évkönyvbemutatót záró előadásban Kovács Kálmán Árpád, a VERITAS Történetkutató Intézet munkatársa – a Bethlen Gábor Református Gimnázium egykori tanára – Baltazár Dezső 1921. november 8-án Hódmezővásárhelyen tett látogatása alkalmából elmondott beszédeiről szólt előadásában. Ismert volt róla, hogy az első világháború idején a teológushallgatók bevonultatása mellett állt ki, majd a kommün idején szociáldemokratának vallotta magát, a románok bevonulásakor a román király előtt mondott önmegalázóan szervilis beszédet, s nevéhez fűződött az egyház jelentős vagyonvesztése a háborús kölcsönök jegyzése nyomán. Pozitív színben tüntette fel az, amikor 1921-ben az Egyesült Államokból az tett útja során az egyház számára gyűjtött ötvenezer dollárral tért haza. Mindezeket követően került sor hódmezővásárhelyi látogatására, ahol a református Ótemplomban, az Iparosok házában valamint a Tisza Szállóban mondott beszédet, amelyekben kijelentette: üdvbizonyossága, azaz erős hite csak annak van, aki visszatalál a kegyelemhez és krisztushoz, ezek nélkül hite hamis.

 

 

 
 
VH-Emlékpont
 

Olvassa el ezt is!

Városi Népdaléneklési Verseny 2018

Városi Népdaléneklési Verseny 2018

Nagy hagyománya van Vásárhelyen a Népdaléneklési Versenynek. A BFMK-ban március 20-án sok hónapos felkészülés eredményét hallhattuk. Eredményekkel!
Áprilistól jelentős változások a vasútközlekedésben

Áprilistól jelentős változások a vasútközlekedésben

Vonat helyett két és félhónapig buszozás Szeged- Hódmezővásárhely, illetve Mártély, Mindszent, Szegvár, Szentes irányában.
Még talán 3 évig így marad

Még talán 3 évig így marad

Egyelőre marad a hódmezővásárhelyi Nagyállomás kissé viharvert épülete, de a következő időszakban már kezdődik a felújítás tervezése.
Kettős Kosársuli győzelem Óbudán

Kettős Kosársuli győzelem Óbudán

Felnőtt- és U20-as együttesünk is végletekig kiélezett, a bajnokság szempontjából nagyon értékes meccseket nyert meg a Kaszások Sportcsarnokban.
 

És ezt már olvasta?

Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 7. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem
A végeredmény: 87 vásárhelyi érem Az egyesületek versenyében az érmes helyezések alapján a két hódmezővásárhelyi közül a NICS-HSÚVC a negyedik, a Hód Úszó SE pedig a tizedik lett.
 
Hódmezővásárhely idei díjazottjai
Hódmezővásárhely idei díjazottjai Sok évtizedes hagyomány, hogy évente megválasztják a város díszpolgárát, valamint a Signum Urbis Honorantis és a Pro Urbe díjazottakat.
 
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák
Újabb missziót teljesítettek a vásárhelyi katonák A napokban hazaérkezett Afganisztánból a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonáiból álló kontingens.
 
Helyreáll a vonatközlekedés
Helyreáll a vonatközlekedés Az elhúzódó felújítás miatt, a többszöri időpont változás után, hamarosan indul a Szeged - Hódmezővásárhely - Békéscsaba közötti vasúti közlekedés. Nézze meg a menetrendet!
 
Magabiztos kettős győzelem Gyulán
Magabiztos kettős győzelem Gyulán A HLKC NB II-es felnőtt és a III. osztályban szereplő ifjúsági csapatnak az őszhöz képest megerősödött gyulai csapatokat sikerült magabiztosan legyőzni!
 
Gyulai Józsefre emlékezünk
Gyulai Józsefre emlékezünk „Apámra gondolva; tisztán emlékszem még ma is, ahogyan a konyhalámpa alá tartott pingpong labdával magyarázza az ötévesnek a Föld keringését..."