Kultúra, oktatásA tiszavirág is hungarikum

2015. január 22., csütörtök
 

A két iskola diákjai egy közös honlap készítésével, telefonon, e-mailen, illetve facebook cseteléssel tartották a kapcsolatot. Ez utóbbi volt január 22-én szerdán délután is.

 

 

Fotók: VH

 

 

Olyan hungarikumokkal ismerkedtünk meg, amiket eddig vagy nem ismertünk, vagy nem tudtuk hová való, melyik megyéhez köthető, mondta Szentmártoni Tünde a Varga Tamás Általános Iskola nyolcadikosa, aki 24 társával illetve a ceredi testvériskola szintén 25 diákjával hazánk hungarikumait dolgozta fel.

 

A 2013. novemberében indult TÁMOP-os pályázatban a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola és a Salgótarjánhoz közeli ceredi Id. Szabó István Általános Iskola olyan projektbe kezdett, amelyben a testvériskolai kapcsolat kialakításával, közös programok megvalósításán keresztül hozzájárulnak a gyermekek kompetenciájának fejlesztéséhez, ismeretanyaguk bővítéséhez.

A száraz leírást azonban a két iskola pedagógusai megtöltötték valóban izgalmas és kreatív tartalommal, amelybe kölcsönös iskolalátogatás, közös balatoni nyaralás is éppúgy beletartozott, mint ahogy hazánk értékeinek megismerése. Foglalkozások sokaságán például képzeletbeli megye bejárásokat tartottak képekkel, fotókkal, power-pointtal, zenével és képzőművészeti alkotásokkal. Hazánk 19 megyéjének és Budapest értékeinek és hungarikumainak felkutatását és feldolgozását tűzték ki célként.

Farkas Zsuzsanna, a Varga Tamás Általános Iskola igazgatója a projekt menedzsere elmondta, mindkét iskola Budapestet is beleértve 10-10 megyét dolgozott ki, készült fel belőle, minden megyéről egy-egy nagy plakáton prezentálva. A projekt végén egy nagyméretű Magyarország poszter áll össze puzzle-szerűen a megyékből.

 

A pályázat részeként a projektben résztvevő két iskola diákjai interneten, egy közös honlap készítésével, telefonon, e-mailen, illetve facebook cseteléssel tartották a kapcsolatot. Így volt ez január 22-én szerdán délután is, amikor a vásárhelyi diákcsoport összeült, hogy élő kapcsolatban a cerediekkel kiértékeljék az elmúlt időszakot. Közben persze, újabb ismereteket elmélyítő játékos feladatokat oldottak meg, például egy választott megye jellegzetességeit kellett felragasztani a megyetérképre.

 

Hogy kinek mennyi újdonságot jelentettek az ország megyéiben található hungarikumok, elég csak az egyik ceredi diákot idézni, aki Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye feldolgozása kapcsán akkor hallott életében először a tiszavirágról, ami szintén a hungarikumok közé tartozik.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Hungarikumok diákszemmel

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Rablótámadásért felel a vásárhelyi férfi

Rablótámadásért felel a vásárhelyi férfi

Este 9 óra körül Hódmezővásárhelyen egy 83 éves férfi tartott hazafelé Lévai utcai otthonába, amikor támadója többször megütötte, pénzt követelve.
Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Egészségünkről a Vásárhelyi Hírekben – 7 immunerősítő növény

Az enyhe december ellenére ez meghűlések időszaka, amelyet egyszerűen átvészelhetünk, és ehhez nincs szükség gyógyszertári szuper porokra és erős antibiotikumokra.
Lelkes amatőrök, profi cuccok

Lelkes amatőrök, profi cuccok

Április 27-én délelőtt a Hódmezővásárhelyi Rádió Klub börzét rendezett, amelyre több, mint 100 kiállító érkezett az ország több pontjáról.
Elhunyt Vásárhely mecénása

Elhunyt Vásárhely mecénása

1998-ban vásárhelyi születésű férje halála után költözött a városba, amelyet második szülőföldjének telkintett. Életének 88. évében tért örök nyugalomra.
 

És ezt már olvasta?

Ismét remekeltek a Máté taekwondosok
Ismét remekeltek a Máté taekwondosok Május 18-án rendezték Budapesten az Ute Jégcsarnokában a  Hungarian Open 2024 Taekwondo Championship küzdelmeit.
 
Ballagás és sárgulás a Mezőgazdasági Karon
Ballagás és sárgulás a Mezőgazdasági Karon Május 17-én a ballagási ünnepség után, délután a sárgulási fogatos menet végigvonulva a városon a végzősök jelképesen búcsúztak Vásárhelytől, amely befogadta őket. Képekkel.
 
Az álattenyésztés háromnapos ünnepe - összegzés
Az álattenyésztés háromnapos ünnepe - összegzés 35 országból érkeztek vendégek és érdeklődők, hogy megnézzék a 31. kiállítást, amit a három nap alatt 54 028-an kerestek fel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 18. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Vásárhelyi ITF Taekwon-do sikerek
Vásárhelyi ITF Taekwon-do sikerek Gerendáson rendezte meg a Spárta Taekwon-do Klub a VII. Fehér Kupa és VII. Spárta Kupa nevű ITF Taekwon-do versenyt. Eredményekkel.
 
Lucien Hervé kiállítás Zürichben
Lucien Hervé kiállítás Zürichben A kiállításon az Elkán László néven, Hódmezővásárhelyen született fotográfus életművéből már ismert és korábban be nem mutatott fényképek láthatók.
 
Vásárhelyen járt a honvédelmi miniszter
Vásárhelyen járt a honvédelmi miniszter A kadétiskola a dél-magyarországi régió egyik kiemelt katonai nevelő-oktató intézménye lesz. A tervek szerint a 2026-27-es tanévben indulhat el.