Kultúra, oktatásA tégla városformáló ereje

2022. április 22., péntek
 
A tégla városformáló ereje

A Németh László Városi Könyvtár Helyismereti sorozatában április 25-én Juhász István tart előadást Jelek, monogramok a vásárhelyi téglákon: A hódmezővásárhelyi téglaégetők és téglagyárak címmel.

 

 

 

 


Szinte természetessé vált mára a tégla használata, köztudott, hogy a legrégebbi építőanyagunk története egyidős a civilizáció megjelenésével.

 

A mai tégla ősét, az agyagtéglát már Kr. e. 10000 évvel használták. Az úgynevezett sajtolt téglát az ókori Mezopotámiában találták ki. A hagyományos égetett tégla megjelenése körülbelül Kr.e. 3000-re tehető. Az égetett tégla megjelenése lehetővé tette a tartósabb épületek megépítését. A tégla, vagyis a téglából épült házak, épületek meghatározták egy-egy település arculatát. Így Hódmezővásárhelyét is, amely különleges helyzetben volt a múltban, mert tucatnyi téglagyár működött a városban.

 

Lőkös Györgyi a Hódmezővásárhelyi Levéltár munkatársa, hosszú ideig kutatta a vásárhelyi téglagyártás történetét. A Vásárhelyi Hírek megkeresésére elmondta, a Juhász István által is ismert egyetemi szakdolgozata is ezt a témát foglalta össze. Mint mondta, Hódmezővásárhely területén 1848-tól is még a gróf Károlyi család birtokolta a téglaégetés jogát, ami haszonbérlet formájában évi rendszeres jövedelmet biztosított. 1848 és 1945 között a városban 15 beazonosítható tégla- és cserépégetéssel foglalkozó vállalkozás működött. Ebből gyáripari méretet 7 üzem ért el. Ezek egyike volt a Kutasi úti Kovács Testvérek Téglagyára.

1862-ben Kovács János kőművesmesternek a Szolgabírói Hivatal cserépszín felállítására adott engedélyt. A Külső Gyár 1871-ben, a Belső Gyár 1894-ben épült fel. Ma már kevesen tudják, hogy bár a két gyárat a Kutasi út választotta el egymástól, de azok mégis egy egységet képeztek, mert iparvasúttal, az út alatt 2 alagúttal kötötték össze őket. 

 

Lőkös Györgyi arról is beszélt, hogy Hódmezővásárhelyen különös jelentősége van a téglának. A vásárhelyi téglagyárak adták az alapanyagot a Bethlen Gimnázium, a városháza és a bankpalota épülete mellett az árvízvédelmi fal megvalósításához.

 

Ezekről és még egyéb érdekességekről lesz szó Juhász István előadásában. Mint telefonon elmondta, április 25-én 17 órától kezdődő előadásában a különböző forrásokból és szakirányú kutatások eredményeiből igyekszik az érdeklődőkkel  érdekes formában megismertetni a vásárhelyi téglák monogramjait, a helyi téglagyárak történetét.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egyetlen vásárhelyi diák került be a döntőbe

Egyetlen vásárhelyi diák került be a döntőbe

Az elmúlt évtizedben nemhogy nőtt volna, hanem csökkent a Szakma Kiváló Tanulója döntőben résztvevő vásárhelyi tanulók száma.
Mire elég a 36 millió?

Mire elég a 36 millió?

Nagyjából egyenként egymillió forint jut Vásárhely játszótereinek felújítására. A Népkerti játszótéren is pótolják az elbontott hajót.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.24.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
14 éve ment el örökre Vásárhely szülötte

14 éve ment el örökre Vásárhely szülötte

Felívelő zenei pályafutása váratlanul tört ketté. A művelt, kellemes, szellemes, udvarias csevegő az ország "Antalimije" lett. Lételeme volt a humor, az önirónia.
 

És ezt már olvasta?

Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes
Rangos díjat kapott a Kankalin Néptáncegyüttes Az együttes alapítója több mint fél évszázaddal ezelőtt célul tűzte ki a magyar néptánc, népzene és néprajzi hagyomány ápolását, elsajátítását, népszerűsítését.
 
Befejeződött az átköltözés
Befejeződött az átköltözés Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára Az új hálózatra váltással országos lefedettséget használhatnak a DIGI ügyfelek.
 
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással
Nagy energiával játszottak, végig maximális erőbedobással Történelminek mondható a Vásárhelyi Kosársuli 2022-23-as szezonja, hiszen eddig még soha nem indult felnőtt női csapat az egyesület színeiben egyetlen bajnokságban sem.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Díjazták a Hódfót
Díjazták a Hódfót Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében rendezvény sorozathoz kapcsolódón került sor a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségére.
 
Átadták az új közösségi házat
Átadták az új közösségi házat Új közösségi ház épült uniós támogatással Hódmezővásárhely Új-Kishomok városrészében, és felújítottak három olvasókört is.
 
Vásárhelyi katonák a sérültek között
Vásárhelyi katonák a sérültek között A NATO békefenntartó erők katonáit május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra Koszovóban. A KFOR katonák sorfalát a tüntető tömeg megtámadta,