Kultúra, oktatásA tégla városformáló ereje

2022. április 22., péntek
 
A tégla városformáló ereje

A Németh László Városi Könyvtár Helyismereti sorozatában április 25-én Juhász István tart előadást Jelek, monogramok a vásárhelyi téglákon: A hódmezővásárhelyi téglaégetők és téglagyárak címmel.

 

 

 

 


Szinte természetessé vált mára a tégla használata, köztudott, hogy a legrégebbi építőanyagunk története egyidős a civilizáció megjelenésével.

 

A mai tégla ősét, az agyagtéglát már Kr. e. 10000 évvel használták. Az úgynevezett sajtolt téglát az ókori Mezopotámiában találták ki. A hagyományos égetett tégla megjelenése körülbelül Kr.e. 3000-re tehető. Az égetett tégla megjelenése lehetővé tette a tartósabb épületek megépítését. A tégla, vagyis a téglából épült házak, épületek meghatározták egy-egy település arculatát. Így Hódmezővásárhelyét is, amely különleges helyzetben volt a múltban, mert tucatnyi téglagyár működött a városban.

 

Lőkös Györgyi a Hódmezővásárhelyi Levéltár munkatársa, hosszú ideig kutatta a vásárhelyi téglagyártás történetét. A Vásárhelyi Hírek megkeresésére elmondta, a Juhász István által is ismert egyetemi szakdolgozata is ezt a témát foglalta össze. Mint mondta, Hódmezővásárhely területén 1848-tól is még a gróf Károlyi család birtokolta a téglaégetés jogát, ami haszonbérlet formájában évi rendszeres jövedelmet biztosított. 1848 és 1945 között a városban 15 beazonosítható tégla- és cserépégetéssel foglalkozó vállalkozás működött. Ebből gyáripari méretet 7 üzem ért el. Ezek egyike volt a Kutasi úti Kovács Testvérek Téglagyára.

1862-ben Kovács János kőművesmesternek a Szolgabírói Hivatal cserépszín felállítására adott engedélyt. A Külső Gyár 1871-ben, a Belső Gyár 1894-ben épült fel. Ma már kevesen tudják, hogy bár a két gyárat a Kutasi út választotta el egymástól, de azok mégis egy egységet képeztek, mert iparvasúttal, az út alatt 2 alagúttal kötötték össze őket. 

 

Lőkös Györgyi arról is beszélt, hogy Hódmezővásárhelyen különös jelentősége van a téglának. A vásárhelyi téglagyárak adták az alapanyagot a Bethlen Gimnázium, a városháza és a bankpalota épülete mellett az árvízvédelmi fal megvalósításához.

 

Ezekről és még egyéb érdekességekről lesz szó Juhász István előadásában. Mint telefonon elmondta, április 25-én 17 órától kezdődő előadásában a különböző forrásokból és szakirányú kutatások eredményeiből igyekszik az érdeklődőkkel  érdekes formában megismertetni a vásárhelyi téglák monogramjait, a helyi téglagyárak történetét.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Egyetlen vásárhelyi diák került be a döntőbe

Egyetlen vásárhelyi diák került be a döntőbe

Az elmúlt évtizedben nemhogy nőtt volna, hanem csökkent a Szakma Kiváló Tanulója döntőben résztvevő vásárhelyi tanulók száma.
Mire elég a 36 millió?

Mire elég a 36 millió?

Nagyjából egyenként egymillió forint jut Vásárhely játszótereinek felújítására. A Népkerti játszótéren is pótolják az elbontott hajót.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét

Családi események Hódmezővásárhelyen 2022.19.hét

Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
14 éve ment el örökre Vásárhely szülötte

14 éve ment el örökre Vásárhely szülötte

Felívelő zenei pályafutása váratlanul tört ketté. A művelt, kellemes, szellemes, udvarias csevegő az ország "Antalimije" lett. Lételeme volt a humor, az önirónia.
 
Hirdetés http://www.szegediborfesztival.hu/
Hirdetés

És ezt már olvasta?

Kitűzték a mártélyi választás időpontját
Kitűzték a mártélyi választás időpontját Dr. Putz Anita polgármester szerint, volt idő, amikor Mártélynak az uniós forrásokból 15-öd rész sem jutott, mint a szomszédos Székkutasnak.
 
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen
Ismét Streetball Bajnokság lesz Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Kosársuli és a szabadkai Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub minden versenyezni vágyó kosarast várnak Vásárhelyről és térségéből.
 
Végeredmény a 6. helyezés lett
Végeredmény a 6. helyezés lett A Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli összesen 17 győzelemmel, 1 döntetlennel és 16 vereséggel zárta a 2021/22-es szezont az NB I/B Zöld csoportjában
 
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos
Magyarország jó tanulója jó sportolója díjazott lett Horváth Ákos A Németh László Gimnázium 9. osztályos diákja, amellett, hogy kitűnő tanuló, eddigi sportolói pályafutása során már több érmes helyezést is elért.
 
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon
Érmes helyezések az Aquatlon Országos Bajnokságon Harminckilenc egyesület küzdött meg az érmekért a Sport XXI. Aquatlon Országos Bajnokságon. A vásárhelyi HÓD-TRI és ÖTTUSA csapata érmeket is szerzett.
 
Fókuszban az agrárium
Fókuszban az agrárium Az agrárátárca a korábiakhoz képest négy és félszer többet szeretne gazdaságfejlesztésre, kétszer annyit zöldítésre, másfélszer annyit tudásátadásra és generációváltásra fordítani.
 
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen
Nagysikerű Korea Nap Vásárhelyen Félezernél többen voltak kíváncsiak május 15-én délelőtt, a Máté Taekwondo és Hapkido Sportegyesület szervezésében megrendezett Korea napra.