Kultúra, oktatásA régészkedő pulykák híressé tették Szikáncsot

2013. november 28., csütörtök
 
A régészkedő pulykák híressé tették Szikáncsot

Januárban végre a vásárhelyiek is megtekinthetik a hat és fél kilogrammos aranylelet egy részét a Tornyai Múzeumban nyíló kiállításon. 

 

 

 

Sulyok Dávid és munkatársunk kutatómunkájának eredménye ma is olvasható a Vásárhelyi Hírek oldalán. 2010. decembere óta a cikk töretlen – tizenötezer feletti olvasottsága – a Szikáncson talált hat és fél kilo háromféle színarany bizánci solidus érméről még mindig megmozgatja az emberek képzeletét. (A lelet megtalálásának nem mindennapi történetét cikkünk alján találja!)

 

Az egyes becslések szerint törtarany értékben 50-60 millió forint értékű aranylelet eszmei értéke viszont több százmillió forintban számolható. Az 1439 arany pénzérme európai hírű és deklaráltan a Nemzeti Múzeum történetének egyik legjelentősebb értékű leletének néhány darabja a budapesti múzeum egyik, nem éppen exponált vitrinjében látható.

A Tornyai János Múzeum ezekből a kincsekből, a pénzérmék történetéről 2014 januárjában kiállítást rendez. Ezt jelentette be ma délelőtti sajtótájékoztatóján Nagy Imre. A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója elmondta, a kiállítás megrendezését, a méltó megjelenést és nem utolsó sorban a biztonságtechnikai megoldások finanszírozását a Nemzeti Kulturális Alapnál nyert pályázat teszi lehetővé. Nagy Imre elmondása szerint a történelmi Magyarország legnagyobb hun korabeli aranyleletének nem a teljes mennyiségét kapják kölcsön a Nemzeti Múzeumtól.

(A Vásárhelyi Hírek információi szerint körülbelül 50 darabot állítnak ki.)

Minden bizonnyal a különleges kiállítások sorába tartozik majd a méltán nagy érdeklődésre számot tartó januárban nyíló hódmezővásárhelyi kiállítás, amelynek jelentőségét az is növeli, hogy ez a legnagyobb Európában talált kelet-római császárság idejéből való solidusslelet, hiszen például 1967-ig Svédországban és Dániában 983 darabot találtak, majd néhány évvel később az egykori Csehszlovákiában is előkerült egy a sajtóban "nagy"-nak kikiáltott soliduslelet, 108 érmével. Így a szikáncsi lelet nemcsak európai hírű, de ez a történelmi Magyarország legnagyobb hun korabeli aranylelete is.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Hat és fél kiló arany egy tanya mellett  (Képekkel!)

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tizenkilenc érem az Országos Bajnokságon

Tizenkilenc érem az Országos Bajnokságon

A XX. Gyermek - Kadet WTF Taekwondo Országos Bajnokságon a hódmezővásárhelyi Hwarangdo SE. harcosai. 6 arany-, 7ezüst-, 6 bronzérmet szereztek. Eredmények!.
Megvertek egy motorost Hódmezővásárhelyen

Megvertek egy motorost Hódmezővásárhelyen

Autójukkal hátulról nekimentek a motornak, majd a két férfi a kocsiból kiugorva ütötték, rúgták a motorost. Kommandósok fogták el az elkövetőket.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban

2023. 36. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen

Kutatók éjszakája 2023 Vásárhelyen

Valamennyi korosztály számára érdekes programokat ígér az SZTE Mezőgazdasági Kar az idei Kutatók Éjszakáján. Részletes program.
 

És ezt már olvasta?

Elindult az egyetemi tanév is
Elindult az egyetemi tanév is Megtartotta szokásos tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A helyszín ismét a polgármesteri hivatal díszterme volt.
 
Suli buli
Suli buli Az önkormányzat nem adja ingyen a Petőfi utca 6. épületet. A Református Egyházközség szerint jogszerűtlenül próbálták akadályozni a tanévkezdést.
 
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott
A higiénia folyamatosan kiváló - a minőség folyamatosan vitatott Eddig a Prizma Food által üzemeltetett közétkeztetésből minden generációból százak léptek ki. Az okok sokrétegűek. A higiéniai ellenőrzés eredménye viszont kiváló.
 
Idén még többen jöttek
Idén még többen jöttek Számunkra a „teltház” nem egyszerűen egy számszerűsíthető cél, hanem annak a felelőssége, hogy boldog együttlétben érezhessék jól magukat a fesztiválozók” – mondta a főszervező.
 
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter a Tranzitban A két politikus többek között a migráció, az ukrajnai háború, az energiafüggőség, a rezsivédelem, a pártfinanszírozás, a gyermekvédelem kérdésköreiben ismertették álláspontjaikat.
 
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama
Elindult a nyár utolsó nagy bulifolyama Négy napon át, több mint tíz helyszínen több mint kétszáz programot kínál az idén ötvenöt éves Szegedi Ifjúsági Napok.
 
Tanévi menetrend 2023/2024
Tanévi menetrend 2023/2024 Hosszú lesz a téli és a tavaszi szünet is, viszont a tanév – az eddigiektől eltérően - egy héttel tovább tart.