Kultúra, oktatásA régészkedő pulykák híressé tették Szikáncsot

2013. november 28., csütörtök
 
A régészkedő pulykák híressé tették Szikáncsot

Januárban végre a vásárhelyiek is megtekinthetik a hat és fél kilogrammos aranylelet egy részét a Tornyai Múzeumban nyíló kiállításon. 

 

 

 

Sulyok Dávid és munkatársunk kutatómunkájának eredménye ma is olvasható a Vásárhelyi Hírek oldalán. 2010. decembere óta a cikk töretlen – tizenötezer feletti olvasottsága – a Szikáncson talált hat és fél kilo háromféle színarany bizánci solidus érméről még mindig megmozgatja az emberek képzeletét. (A lelet megtalálásának nem mindennapi történetét cikkünk alján találja!)

 

Az egyes becslések szerint törtarany értékben 50-60 millió forint értékű aranylelet eszmei értéke viszont több százmillió forintban számolható. Az 1439 arany pénzérme európai hírű és deklaráltan a Nemzeti Múzeum történetének egyik legjelentősebb értékű leletének néhány darabja a budapesti múzeum egyik, nem éppen exponált vitrinjében látható.

A Tornyai János Múzeum ezekből a kincsekből, a pénzérmék történetéről 2014 januárjában kiállítást rendez. Ezt jelentette be ma délelőtti sajtótájékoztatóján Nagy Imre. A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója elmondta, a kiállítás megrendezését, a méltó megjelenést és nem utolsó sorban a biztonságtechnikai megoldások finanszírozását a Nemzeti Kulturális Alapnál nyert pályázat teszi lehetővé. Nagy Imre elmondása szerint a történelmi Magyarország legnagyobb hun korabeli aranyleletének nem a teljes mennyiségét kapják kölcsön a Nemzeti Múzeumtól.

(A Vásárhelyi Hírek információi szerint körülbelül 50 darabot állítnak ki.)

Minden bizonnyal a különleges kiállítások sorába tartozik majd a méltán nagy érdeklődésre számot tartó januárban nyíló hódmezővásárhelyi kiállítás, amelynek jelentőségét az is növeli, hogy ez a legnagyobb Európában talált kelet-római császárság idejéből való solidusslelet, hiszen például 1967-ig Svédországban és Dániában 983 darabot találtak, majd néhány évvel később az egykori Csehszlovákiában is előkerült egy a sajtóban "nagy"-nak kikiáltott soliduslelet, 108 érmével. Így a szikáncsi lelet nemcsak európai hírű, de ez a történelmi Magyarország legnagyobb hun korabeli aranylelete is.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Hat és fél kiló arany egy tanya mellett  (Képekkel!)

 

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Tizenkilenc érem az Országos Bajnokságon

Tizenkilenc érem az Országos Bajnokságon

A XX. Gyermek - Kadet WTF Taekwondo Országos Bajnokságon a hódmezővásárhelyi Hwarangdo SE. harcosai. 6 arany-, 7ezüst-, 6 bronzérmet szereztek. Eredmények!.
Megvertek egy motorost Hódmezővásárhelyen

Megvertek egy motorost Hódmezővásárhelyen

Autójukkal hátulról nekimentek a motornak, majd a két férfi a kocsiból kiugorva ütötték, rúgták a motorost. Kommandósok fogták el az elkövetőket.
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 21. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Érmes helyezések a Nemzetek Kupáján

Érmes helyezések a Nemzetek Kupáján

Május 18-án rendezték meg Hatvanban, a XXII. ITF Taekwon-do Nemzetek Kupáját hat ország mintegy 300 versenyzőjének részvételével.
 

És ezt már olvasta?

Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
 
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja 1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
 
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon
Vásárhelyi érmek a Vívó Vidékbajnokságon Június 8-9-én a Magyar Vívó Szövetség megbízásából a Zalaegerszegi Vívó Egylet Tőr utánpótlás Vidék bajnokságot rendezett. Eredmények.
 
Választás 2024
Választás 2024 A június 9-én megtartott választás eredményeként ismét Márki-Zay Péter lett a polgármester. Ezúttal mind a 10 választókerületben a Mindenki Magyarországa nyert.
 
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés
10 éve hunyt el a legendás Aranycsapat kapusa - személyes emlékezés Emlékezés más szemmel, Fekete Párduc, vagyis Grosics Gyula és a Vásárhelyi Hírek főszerkesztőjének személyes barátsága okán.
 
Beindult a Deja Vu
Beindult a Deja Vu Június 6-án délután 5-től nyíltak meg a kapuk az Újszegedi Partfürdőn. Még két napig két helyszínen egymást váltják az előadók, DJ-k.
 
VI. Őz-ŐSök találkozója
VI. Őz-ŐSök találkozója A Hódmezővásárhelyi Levéltár előadótermében az Őz-ŐSök találkozóján, a pályázati eredmények mellett, a bemutatják beérkezett pályaművekből készült hangfelvételeket is.