KözéletA nándorfehérvári diadalra emlékeztek

2019. július 24., szerda
 
A nándorfehérvári diadalra emlékeztek

Az 1456. július 22-i nándorfehérvári csatára közös koszorúzási ünnepséggel emlékezett meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

 

 

 

 

 

 

A Hunyadi János, Kapisztrán János és Szilágyi Mihály vezette keresztény sereg világra szóló győzelmet aratott Nándorfehérvár, az „ország kapuja” alatt. A győztes csata eredményeként a török hetven évig nem vezetett nagyobb hadjáratot Magyarország ellen. Erre a győzelemre emlékezik azóta minden magyar keresztény templom déli harangszava. A hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanya előtt elhelyezett emlékharangnál 2011 óta, immár nyolcadik alkalommal tiszteleg a vásárhelyi helyőrség és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata. 

 

A megemlékezést a város polgármestere, Dr. Márki-Zay Péter nyitotta meg, és beszédében felidézte a Nándorfehérvári diadalt, és az ott harcoló katonák érdemeit. Ezt követően Bálint Mihály hadnagy, katolikus tábori lelkész mondott beszédet, majd Fejes Péter szavalta el Ady Endre márciusi nap című versét.

 

A haranglábnál a város polgármestere helyezett el koszorút, valamint az alakulat részéről Dienes Ádám alezredes, a dandár törzsfőnökhelyettese tisztelgett a hősök emléke előtt. Az ünnepséget a déli harangszó zárta.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ötnapos ünnepi programsorozat

Ötnapos ünnepi programsorozat

Öt nap, két színpad, tucatnyi program, Quimby koncert, Gasztroudvar, borverseny és még sokminden más. Részletes program.
Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen

Új szociális foglalkoztató Vásárhelyen

A július 18-án ünnepélyesen átadott foglalkoztatóban jelenleg egy 1900-ban alapított cseh családi cég, az instant kávét gyártó vállalkozás részére dolgoznak.
Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Vásárhely Díszpolgárai és Pro urbe díjasai 2020-ban

Idén is Díszpolgári címet és Pro Urbe díjat adnak át március 15-én is, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmábóla díszközgyűlésen.
Tárlatvezetés a Mentés másként című kiállításon

Tárlatvezetés a Mentés másként című kiállításon

A makói alkotó színes ceruzával készült művein a hagymaváros egykoron állt és ma is látható épületeit örökítette meg.
 

És ezt már olvasta?

Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei
Óbudán láthatóak a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott művei Az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában 21 díjazott alkotó egy-egy műve március 6-ig tekinthető meg.
 
Helyzetkomikumok sora a színpadon
Helyzetkomikumok sora a színpadon Akár a tévedések vígjátéka is lehetett volna a BFMK színpadán az előadás, csak Shakespeara helyett az olaszok kedvelt vígjátékírójának, Camolettinek a tollát dícsérte.
 
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán
Az érzelmek széles tárháza BFMK színpadán Szerelmes vásárhelyi költők a BFMK-ban. A szerelem ezer arcát villantotta fel a Bessenyei Színkör a Valentin-napi zenés-verses irodalmi estjén.
 
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál
Ismét halálos baleset történt Szikáncsnál A Szikáncs és Földeák közötti útszakaszon több súlyos baleset történt az elmúlt években. Ezúttal egy motoros vesztette életét.
 
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő
Visszafogott költségvetés - jóval szerényebb lobbierő Márky-Zay Péter: az önkormányzat igyekszik takarékosan gazdálkodni. Cseri Tamás: az üres kassza költségvetése. Szavaztak az idei költségvetésről.
 
Egy színes egyetem színes programsorozata
Egy színes egyetem színes programsorozata Április 6-a és május 17-e között Egyetemi Tavasz több száz programmal. Egyetemi színházak találkozója. 25. Őszi Kulturális Fesztivál. 95 éves egyetemi énekkar.
 
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen
Párválasztás és a házasodás népszokásai Vásárhelyen A házasság hetéhez kapcsolódó programsorozatban A páros életről való boldogságról címmel tartottak előadást a Németh László Városi Könyvtárban.