







Dagadjon a vásárhelyiek keble, a város neve bevonult a magyar konyhakultúra több évszázados történetébe.
Fotók: VH
Sajnos kóstoló nem volt, bármennyire is szerettük volna megtudni, milyen íze van egy legalább 74 éves befőttnek. Már csak azért sem, mert ezzel enyhén szólva „erős sokk” érte volna a hazai kulináris kultúra tárgyi történetét.
Hogy a fennkölt szavak mennyire helytállóak, megerősítette Estók János a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, aki mint mondta, egy darab 1947-ben készült konzerven kívül, a múzeum kiállítási anyagában nincs egyetlen múltbeli étel sem.
Egészen mostanáig, ugyanis az egykor családjával a Klauzál utca 14-ben élt Szonda Lajosné Marika az eddig őrizgetett ritkaságokat felajánlotta a múzeumnak.
Bár, ahogy egy nagyon régi bor, konyak, vagy pezsgő, hasonlóképpen, a láthatóan kitűnő állapotban lévő körtebefőttek is kerülhetnének aukcióra, szép summához jutattva a tulajdonost, ám Marika néni mégis inkább a múzeumnak adományozta az 1943-ban felcimkézett 3 üveget.
Ennek az ünnepélyes aktusnak volt ma fül- és szemtanúja a sajtó a hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Lakóparkban élő Marika néni lakásában.
A budapesti Mezőgazdasági Múzeum főigazgatóját elkísérte Kószó Péter alpolgármester is, aki a főigazgatóval és a jelenlévő újságírókkal együtt a 3 igen jó állapotban megmaradt befőttről megállapította: szinte biztos, hogy az esszenciává alakulhatott édes lében úszkáló körték ma is fogyaszthatók lehetnek.
Ezzel kapcsolatban a Szonda Lajosné elmondta, ha 1963-ban hallgat édesanyjára, ma már nem léteznének a hazai kulináris kultúra eme becses relikviái, ugyanis Marika néni esküvője napján feltálalták volna a befőtteket, de az ifjú ara megvétózta a szándékot, mondván ha 20 évig nem bontották fel, ezután meg pláne nem akarja.
Így aztán Hódmezővásárhely neve és vele a 3 befőtt tovább él a múzeum vitrinjében. Vele együtt marad az örök rejtély: hogyan kell úgy eltenni a befőttet, hogy 74 év után egy picinyke penészfolt sincs rajta. Ám az érem másik oldal, hogy - főként ha gyerek is van a családban - egy finom befőttnek nem marad ideje megromlani.