Kultúra, oktatásA múlt üzenete a papírrepülőn

2017. december 18., hétfő
 

Kilenc középiskolás és egy egyetemista csoport, összesen több mint kétszáz diák vett részt decemberben a hódmezővásárhelyi Emlékpont ingyenes tárlatvezetésein a Szerelem papírrepülőn című időszaki kiállításon.

 

 

 

 

 

A budapesti Centropa Alapítvány év végéig látogatható tárlata az első világháború időszakának Magyarországát mutatja be, számos fényképpel illusztrálva.

Bemutatja a kort, amikor a magyar társadalomnak a zsidóság integráns része volt és az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében is számos zsidó származású fiatalember futott be karriert.

Kamarásné Árpási Ildikó, a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola történelem szakos tanára tanítványaival érkezett a közgyűjteménybe. A tanulókkal rendszeresen részt vesznek az Emlékpont rendhagyó óráin.

„A most látott kiállítás témája, az első világháború időszakáról a tizenegyedik osztályban tanulnak a diákok, a száz évvel ezelőtti időszakhoz a tárlat gazdag anyagával, fotókkal és személyes visszaemlékezésekkel viszi közel a középiskolásokat” – mondta a tanárnő.

 

Az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulóit Csonka Tibor tanár kísérte el, aki hasznosnak nevezte, hogy a tananyagban szereplő korszakról olyan ismereteket szerezhetnek a diákok, amelyek nem szerepelnek a tankönyvekben.

 

Több csoportot is elkísért a kiállításra a Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskolából Bodzsárné Oláh Gabriella, aki osztályfőnökként saját osztályával is felkereste a tárlatot. A pedagógus úgy látta, hogy a kiállítás lehetőséget ad arra, hogy elmúlt korok emberének  életébe bepillanthatnak a fiatalok. S mivel az osztályban tanuló lányok egy része a ruhaiparral kapcsolatos szakmákat tanulja, számukra szakmailag is érdekes más korok divatjait megismerni a tárlat képein keresztül. De a fiúk is tanulhattak a kiállításból – tette hozzá a tanárnő –, hiszen a romantikus udvarlásról is szerezhetnek ismeretet, elgondolhatnak, ők mit is írnának a kiállítás címében is szereplő papírrepülőre, ha randevút szeretnének kérni egy lánytól.

 
 
VH-Emlékpont
 

Olvassa el ezt is!

A Kosársuli kiesett a Hepp Kupából

A Kosársuli kiesett a Hepp Kupából

Könnyű győzelmet aratott a Salgótarján a Kosársuli ellen a Hepp-kupa nyolcaddöntőjében. A kék-sárgák ismét nem találták magukat az idegenbeli mérkőzésen.
Vásárhelyi segítséggel kész az új egyházi óvoda Mezőváriban

Vásárhelyi segítséggel kész az új egyházi óvoda Mezőváriban

A Vásárhelyen nehézkesen haladt gyűjtésbe milliókkal szálltak be a helyi vállalkozások, cégek, de a kormány is besegített.
Feleslegesen stresszeltek a szülők

Feleslegesen stresszeltek a szülők

Hódmezővásárhelyen és az agglomerációban a félezer iskoláskorú óvodások szüleinek 35%-a gondolta úgy, hogy csemetéje még maradjon az óvodában.
Érdeméremmel ismerték el Vincze Gábor munkásságát

Érdeméremmel ismerték el Vincze Gábor munkásságát

A Rendvédelem-történeti Társaság a történész több éve folyó kutatómunkáját ismerte el az érdemérem odaítélésével.
 

És ezt már olvasta?

Két újabb név a dicsőségtáblán
Két újabb név a dicsőségtáblán A sokéves hagyományt folytatva idén két újabb névvel - Kecskeméti László és Nagy Zsuzsa nevével - gazdagodott a Hódtói Sportcsarnok dicsőségfala.
 
Fogyasztja egymást a képviselőtestület
Fogyasztja egymást a képviselőtestület Valószínű csak ideiglenesen két képviselői mandátum vált bizonytalanná. A kissé adok-kapok hangulatú eljáráshoz az önkormányzati  törvény adja a muníciót.
 
Vásárhelyi sportdíjak 2019
Vásárhelyi sportdíjak 2019 Hódmezővásárhely városvezetése kitüntette azokat a személyeket, akik 2019-ben bizonyították rátermettségüket és felkészültségüket mind a tanteremben, mint a sportpályákon. Teljes névsorral.
 
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban
Múltidéző kiállítás a Tornyaiban A Kiss Lajos nyomdokain haladva című tárlaton nemcsak a legrégebbi korok tárgyai, hanem a mához közelítő időszakok emlékei is láthatók. Képekkel.
 
Egy korszak értékelése
Egy korszak értékelése Az Emlékpont a Kommunizmus Áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett programsorozatának zárásaként könyvbemutatót trartott.
 
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen
A Szentendrei Régi Művésztelep vendégeskedik Vásárhelyen A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai az áprilisban megnyíló közös tárlatról egyeztettek.
 
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián
Remek szereplés a Megyei Sakk Diákolimpián Február 22-én Szegeden rendezték meg a Megyei Sakk Diákolimpiát, melyet a 12 főből álló vásárhelyi csapat 11 éremmel fejezett be. Eredmények.