Kultúra, oktatásA matematika látható élménye

2014. november 29., szombat
 
A matematika látható élménye

December 12-ig látható a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában Természettudományos Önképzőkör ’A matematika élménye’ című kiállítás.

 

 

 

 

Az érdekes előadásairól és a mindig nagy érdeklődéssel kísért mártélyi szaktáborairól ismert önképzőkör történetének első kiállításán olyan síklapokból álló térplasztikákat tárnak a látogatók elé, amelyek, nem csak a különleges ‑ részben egyedi, részben közös ‑ formai sajátosságaikkal hívják fel magukra a figyelme. Erről is beszélt a november 28-i megnyitón Dr. Szilassi Lajos matematikus, nyugalmazott főiskolai docens, aki egyúttal a kiállított alkotások megálmodója.

 

Mint elmondta, matematikai eszközökkel igazolható, hogy a tóruszra (úszógumira) rajzolható olyan legalább hét tartományból álló térkép, melyek mindegyikének pontosan hat szomszédja van.

Szilassi Lajos 1977-ben igazolta, hogy ha e tartományok száma pontosan hét, akkor ez a hét tartományból álló térkép hét síklapból álló hétlapú testként – poliéderként – is előállítható.

Ezt a poliédert Martin Gardner, a Scientific American folyóirat matematikai rovatának a vezetője nevezte először Szilassi-poliédernek 1978-ban, amely azóta ezen a néven vált széles körben ismertté. Tíz évvel ezelőtt a XVII. századi híres matematikus, Pierre Fermat születésének 400. évfordulójával kapcsolatos ünnepség keretében szülőházának udvarán állították fel a Szilassi-poliéder nagyméretű, rozsdamentes acélból készített modelljét. legutóbb 2012. augusztus 29-én a Michigan tó partján avattak fel egy erről készült 2 méteres konstrukciót.

Ennek a konstrukciónak a felfedezése indította el azokat a számítástechnikai eszközöket igénylő matematikai vizsgálatokat, amelyek kiteljesedésére az utóbbi években nyíltak meg a technikai feltételek.

 

A kiállítás résztvevőire vár annak a kérdésnek az eldöntése, hogy ezek a konstrukciók különleges vizuális élményt nyújtó lenyűgöző látványos formagazdagsága, jelent-e maradandóbb élményt, vagy azoknak a mély, eddig nem ismert matematikai összefüggéseknek ‑ látható és rejtett szimmetriáknak ‑ a felismerése, melyeknek ezek a geometriai formák a „kézzelfogható” bizonyítékai.

 

Olvassa el ezt is!

A természettudományos képzést erősíti

A természettudományos képzést erősíti

A mindennapi természettudományos oktatás része lett a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola 'Gyulai József Természetudományos Műhelye'.
Vízivilág télen-nyáron

Vízivilág télen-nyáron

December közepén már pancsolhatnak a „vizes játszótéren” a gyerekek, de az idősebbeknek is lesz egy fedett termálvizes medencéje. Képekkel!
Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Ismét hadüzenet a parlagfű ellen

Külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik az ellenőrzést.
Tudnivalók az idei nyári diákmunkáról

Tudnivalók az idei nyári diákmunkáról

Július 1-től augusztus 31-ig legalább 800 nappali tagozatos Csongrád-Csanád megyei tanuló vállalhat munkát a Nyári diákmunka 2020 program keretében.
 

És ezt már olvasta?

Újabb 4 tram-train szerelvény készül
Újabb 4 tram-train szerelvény készül A 2017-ben a MÁV-START Zrt.-re kiírt közbeszerzési pályázatban 10 milliárd forintot irányoztak elő a 8+4 darab szerelvény beszerzésére. Vagyis négy további szerelvény ára is lehívható.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 26. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 26. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ne várjuk a repülőt
Ne várjuk a repülőt Az Európai Unió, hasonlóan a beszüntetett kullancsirtáshoz, a környezetre károsnak ítéli a légi irtást. A szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt.
 
Hazaköltözzünk Magyarországra? Ne költözzünk? Mi vár ránk otthon?
Hazaköltözzünk Magyarországra? Ne költözzünk? Mi vár ránk otthon? A hazaköltözzek-ne költözzek haza dilemma kulcstényezőként előkerül a megélhetés költsége és a megszerezhető jövedelem is.
 
Nemzetközi egyháztörténeti életrajzgyűjtemény vásárhelyi szerző közreműködésével
Nemzetközi egyháztörténeti életrajzgyűjtemény vásárhelyi szerző közreműködésével A több mint hétszáz oldalas német nyelvű kiadvány a Habsburg-monarchia megyéspüspökeinek levéltári dokumentációra épülő életrajzait mutatja be.
 
Biztos állás a katonai pálya
Biztos állás a katonai pálya Szentesen most végezték el az alapfelkészítést, Hódmezővásárhelyen a Helyőrségi laktanyában most kezdődött 40 fő katonai pályafutásának alapozása.
 
Árvízvédelmi munkálatok
Árvízvédelmi munkálatok Több helyen is az árvízvédelmet javító beruházás zajlik a Tisza alsó szakaszán. A projekt Hódmezővásárhely közigazgatási területét is érinti.