Kultúra, oktatásA lét művészete - sajátos látásmódban

2024. június 17., hétfő
 
A lét művészete - sajátos látásmódban

Az emberi psziché örök és örökkön változó vidékeire, az álmok és a mítoszok univerzumába kalauzolja a látogatókat a V. Nagy Nándor képzőművész munkáiból rendezett kiállítás anyaga, amely június 15-től látható a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

 

 

 

 


A hódmezővásárhelyi születésű és a dél-alföldi városban élő és alkotó V. Nagy Nándor immár negyedszázada dolgozik restaurátorként a Tornyai János Múzeumban, képzőművészként pedig csaknem két évtizede rendszeres kiállítója különböző országos tárlatoknak.

 

A tavaly mutatta be először új gondolati témájának sorozatát, amely viseletes fém szerszámdarabok, és a fa- vagy kő alapformák találkozásából született legújabb plasztikákban, valamint az ember szellemi, avagy spirituális jellemzőinek ábrázolását felvállaló érzékeny festményekben öltött formát.

 

Ahogy Nagy Imre művészettörténész - a múzeum korábbi igazgatója - fogalmazott: "V. Nagy Nándor A lét művészete című tárlata tovább gazdagítja és árnyalja ezt az innovatív, de mégis évezredes mélységekből merítő önreflexív képet. Utazásra invitál bennünket, de nem távoli tájakra, hanem az emberi psziché örök és örökkön változó vidékeire, az álmok és mítoszok archetípusoktól gazdag belső univerzumába."

 

A művészettörténész szerint V. Nagy Nándor mindennapi közgyűjteményi, restaurátori munkájában olyan inspirációkat szerez az ősi régészeti, néprajzi használati vagy kultikus tárgyak közelsége által, amelyek meghatározó forrásként szolgálnak művészetére. Mind a képzőművész portréfestményei, mind kitárt karú, vagy szárnyakkal, illetve tollakkal "légiesített" plasztikai figurái a belső, spirituális képességek és lehetőségek feltárásának, valamint megörökítésének az igényével születtek, felfedezve és megtalálva a lét szárnyalásának lehetőségét.

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Befürödhetünk a szökőkutakkal

Befürödhetünk a szökőkutakkal

A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.
Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja

Június 16. - A Holokauszt vásárhelyi emléknapja

1944-ben ezen a napon elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai nap is azt az időpontot – tíz óra tíz percet – mutatja
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

Családi események Hódmezővásárhelyen 2024

2024. 25. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
Tavaszi kullancsinvázió: nem csak az állat, az ember is veszélyben van!

Tavaszi kullancsinvázió: nem csak az állat, az ember is veszélyben van!

A baktérium okozta betegségről, a Lyme-kórról - Lyme borreliosisról -  az utóbbi időben sokat hallunk, mivel az ország egész területén előfordul.
 

És ezt már olvasta?

A hőség veszélyei
A hőség veszélyei A tartós hőségnek sokszor van szerepe a balesetek létrejöttében és a hőártalmak kialakulásában, ezért van néhány kiemelten fontos szabály.
 
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok
Nyári bőrvédő táplálkozási javaslatok Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára.
 
Következik a Pál utcai Óvoda
Következik a Pál utcai Óvoda Az idén immár 276 éves Villeroy&Boch cég támogatásával újabb óvodai mosdó alakul át Vásárhelyen.
 
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán
BMX országos bajnokság az új vásárhelyi pályán Az új BMX pályával Vásárhely ismét bekerült a sportág országos vérkeringésébe. A BMX Racing Kupa harmadik fordulójával avatták fel.
 
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés
Kitüntetésekről, elimerésekről határozott a Vásárhelyi Közgyűlés Hódmezővásárhely Közszolgálatáért kitüntetést adtak át, valamint Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerést öten kaptak idén.
 
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott
Győri Sára Pedagógus Életműdíjat kapott A Közgyűlés határozata alapján munkássága elismeréseként részesült a díjban, amelyet a Városháza dísztermében adtak át..
 
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat
Ugrai Panna és Kis Noel kapott díjat Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége városi elismeréseket adtak át a Városháza dísztermében. Két országos hírnevű sportoló kapott kitüntetést.