BulvárA jazz világa a vásárhelyi fotóművész szemével

2016. július 1., péntek
 
Beszámolónk mellé, Eifert János végigfotózta a Vásárhelyi Hírek olvasónak is a hazai jazzélet egyik etalonjának számító XII. Louis Armstrong Jazzfesztivált.

 

 

 

Fotók: Eifert János (VH © )

 

 

 

Idén már 12. alkalommal rendezték meg a bánki Louis Armstrong Jazzfesztivált június utolsó hétvégéjén – ahogy Rókusfalvy Pál, a fesztivál házigazdája fogalmazott: „tizenkettő, de nem tucat”.
Ez a mondat tökéletesen jellemzi a fesztivál különlegességét: az ország egyik legrangosabb, nemzetközi jazzfesztiválja ismét bővelkedett a világhírű művészekben, akik a világ minden tájáról gyűltek össze erre a három napos jazz ünnepre.

 

A vízi színpadi jazzkoncerteken túl idén is számos érdekességgel várták az érdeklődőket. A Tó Wellness Hotelben található Louis Armstrong szobornál ingyenes meglepetéskoncerttel, jam sessionnel készültek, a pénteki napon avatták a Bánki-tó partján Oscar Peterson emlékszobrát, és idén is a már hagyománnyá váló templomi gospel koncerttel zárult a fesztivál, ezúttal a Váci Székesegyházban.

A hétvége Oscar Peterson jegyében telt, a zenészek és közönség együtt emlékezett és tisztelgett a nagyszerű zongoraművész előtt, és a pénteki napon felavatták a Bánki-tó partján Oscar Peterson szobrát. Így már 3 jazz legenda szobrával találkozhatnak a tó körül a jazzbarátok: Louis Armstrong szobra a Tó Wellness Hotel kertjében, Joe Murányi szobra a víziszínpadnál és Oscar Petersoné a tóparti sétányon.

 

A hétvége folyamán nagyszerű művészekkel találkozhattunk, már akkor is, ha csak egy rövid sétát tettünk a tó körül – a Bánki-tó partját egész hétvégére átszőtte a jazz és a zene szeretete.
A pénteki napon a koncerteket Csík Gusztáv Triója nyitotta, kiegészülve Scott Hamiltonnal, illetve Joan Faulkner és Peggi Blu amerikai énekesnőkkel, őket követte a színpadon a Dan Nimmer Trio, akik idén magukkal hozták Paul Nedzelát, a Lincoln Jazz Orchestra bariton szaxofonosát, sőt Scott Hamilton is betársult hozzájuk néhány szám erejéig. Az estét a Hammond-orgonista Joey DeFrancesco triója zárta.  

 

Szombaton ismét fergeteges koncertekkel folytatódott a jazz-ünnep. A Tó Wellness Hotel kertjében délután a Farkas Gábriel and His Band adott remek koncertet, Garay Attilára emlékezve. Este pedig ismét a jazz világ krémje vette birtokába a víziszínpadot: Marian Petrescu Trio, a Bratislava Hot Serenaders, végül a Budapest Jazz Orchestra, Mark Nightingale és Joan Faulkner koncertje zárta a sort. A záró koncert nagy meglepetése volt, hogy Marian Petrescu is becsatlakozott a big bandhez!

 

Mindkét este igazi örömzenélés zárta a programot a Tó Wellness Hotel Swing Jazz Éttermében, hajnalig tartó jam session keretében.

 

A fesztivált szervező Swing Jazz Kultúráért Alapítvány az eddigi hagyományaihoz hűen idén is két Louis Armstrong emlékdíjat adott át a hétvége folyamán.

Az első díjat a fesztivált kiemelt sztárvendége, Willie Pickens vehette át. Willie Pickens zongoraművész neve egybeforr a 20. század legnevesebb jazz zenészeivel. A 90-es évektől együtt játszott Eddie Harris-szel, az Elvin Jones Jazz Machine formációban. Nagyon jó barátságot ápolt Oscar Petersonnal, a bánki szoboravatón meg is emlékezett barátjáról. Willie Pickens kitűnő zenepedagógus, aki legnagyobb örömünkre – a már mondhatni Bánkra hazajáró Dan Nimmernek is tanára volt. A 85 éves művész életműve példaértékű, ezért is határozott az Alapítvány kuratóriuma a díjazása mellett.

A második díjat a Jazzorgona Mestere, Joey DeFrancesco vette át. A művészt hatalmas elismerés övezi szerte a világon, megszámlálhatatlanul sok díja és elismerése mellett külön kiemelendő, hogy 2014-ben beválasztották a Hammond Orgona Hírességeinek Csarnoka tagjai közé.

 

A programsorozatot a Váci Székesegyházban tartott gospel koncert zárta, Joan Faulkner, Peggi Blu, Harriet Lewis, Joanne Bell, Csík Gusztáv és Reggie Johnson közreműködésével. A koncert hatalmas érdeklődésre tartott számot, a katedrálisban szinte tapintani lehetett a szeretetet és örömet, amely a fellépő művészek fantasztikus odaadásának és tehetségének köszönhető.

 
 
VH-Csege Klotild
 

Olvassa el ezt is!

Ingyenes lett, de a tragédiák száma nőhet

Ingyenes lett, de a tragédiák száma nőhet

A kéményellenőrzési és -tisztítási költségeit július elsejétől az állam állja és bár a lakosság ennek örül, szakmai körökben egyenesen pánik uralkodik.

Egy hét múlva start!

Egy hét múlva start!

Teljesen felkészült a vásárhelyi uszoda az Európa-bajnokságra. A kontinensviadal idején változnak az uszodai belépőjegyek, autóval új helyen lehet parkolni.
Ismét pályán a kosaras lányok

Ismét pályán a kosaras lányok

Megkezdte szereplését a Kosársuli felnőtt női csapata is a 2023/24-es szezonban. Az ellenfél a regnáló bajnok Nagykőrösi Sólymok csapata volt.
A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki

A Kosársuli ezúttal gyenge napot fogott ki

A Nagykőrös csapatát fogadta november 24-én este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli.
 

És ezt már olvasta?

Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár
Megújult a hódmezővásárhelyi Árpád fejedelem BENU Gyógyszertár

Régi alapokon, a családi tradíciókat követve.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban
Családi események Hódmezővásárhelyen 2023-ban 2023. 46. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben
Karácsonykor jön egy hatnapos hosszú hétvége 2024-ben Nincs jelentősebb változás a 2024-es esztendőben a munkaszüneti napok terén. Ám, mivel egyetlen ünnepnapunk sem esik hétvégére, így 7 hosszú hétvégére készülhetünk.
 
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni
Egy betegséget jobb megelőzni, mint elszenvedni Beköszöntött az ősz, a tél és ezzel együtt a légúti vírusfertőzések és bakteriális társfertőzések időszaka, így nem árt az óvatosság.
 
Létszámleépítés valódi számokkal
Létszámleépítés valódi számokkal Hiteltelennek tartja a Villeroy & Boch közleménye az egyik helyi sajtóban és a facebookon is felbukkant információkat. Ezzel le kívánják zárni a találgatásokat.
 
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán
Tarolt a Hód-Fitness a Spanyolországban rendezett Fitkid Európa Kupán A Hód-Fitness SE 10 egyéni és 14 csoportos gyakorlattal képviselte Magyarországot. Hét ország 813 sportolója vett részt az Európa Kupán.
 
Máté Taekwondo sikerek az OB-n
Máté Taekwondo sikerek az OB-n A Dunaharaszti Sportcsarnok adott otthont a Taekwondo Országos Bajnokságnak. 26 egyesület közel négyszáz versenyzője lépett pástra.