













Volt, aki hámozott, volt, aki szeletelt, mások pedig a mesterszakácsokat is meghazudtoló módon állították össze a színpompás és ínycsiklandozónak ígérkező salátákat a vásárhelyi Szent István Általános Iskola egészségnapján. A délutáni programon mindenki jól lakott.
Sőt az étkezés utáni fogmosás szabályaival is megismerkedtek a gyerekek, és a rájuk leselkedő vírusokról is sokat megtudhattak, szüleikkel közösen.
Projektnap keretében készültek a saláták és folytak az előadások a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola termeiben. A szülők az iskola orvosától, dr. Szilágyi Máriától, hallhattak fontos információkat a fertőző betegségekről, a középfülgyulladástól egészen az AIDS – ig. Ez utóbbiról éppen december elsejéhez, az AIDS világnapjához kapcsolódóan. Amíg a szülők fontos ismeretekkel gazdagodtak, addig a gyerekek a tantermekben készítették az uzsonnát. Az első és második osztályos nebulókat pedig Kádár Ágnes védőnő várta egy interaktív mesével, ami a fogápolás fontosságát volt hivatott megtanítani.
„Céltudatosan kell megtanítanunk a gyerekeket, hogy az egészséges életmód a mindennapjaik részévé váljon. Ezért is fontos a mai egészségnap. Most a legkisebbeknek hoztam, egy interaktív bábmesét a fogápolásról és az egészséges táplálkozásról. Hogy mennyire fogékonyak, erre a szülők visszajelzése a legjobb bizonyíték. Volt, hogy azt a házi feladatot kapták, hogy vigyenek magukkal egy stoppert, fogmosáshoz, hogy biztosan három percig tartson, és bizony sok anyuka jött be hozzám, hogy valóban lemérik az időt a gyerekek. Egyszóval a hallottak, a későbbiekben a mindennapjaik részévé válhat, főként ha jó példát mutatunk nekik.” - osztotta meg nézeteit a 11 éve iskolai védőnőként dolgozó Kádár Ágnes.
Egészséges táplálkozás ide vagy oda, a gyerekek nagy lelkesedéssel készítették a salátákat. Minden teremben folyt a munka. Volt, aki még az alapanyagokat is megdézsmálta. A végeredmény a szivárvány minden színében pompázó kész saláták egymás mellett sorakoztak a tálakban. Alma, körte, narancs, banán, mangó, citrom, számos zöldség is, sőt még málna is. A sort még folytathatnánk, egy biztos, az asztalokon csakis friss egészséges ételeket találtak a gyerekek.
Ez az iskolában nem számít különleges eseménynek, hiszen a tanórákon is gyakran foglalkoznak az egészséges életmóddal és ételekkel, avatott be a részletekbe Tatár Krisztina, alsó munkaközösség vezető, a délután főszervezője. „A tanítási órákba, amennyire csak lehet, beleépítjük ezeket a témaköröket. A cél, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét az egészség megőrzésére, védelmére. Gondolok itt a helyes táplálkozásra, a helyes napirendre, vagy épp a mozgás és a friss levegőn való tartózkodás fontosságára. A mai délután pedig kiegészítésként szolgál ezekhez,” hallottuk Tatár Krisztina.
A szorgos munka eredményét, nekem is volt szerencsém megkóstolni. Egy piros színárnyalatokban pompázó salátával kínáltak, és amíg kóstolgattam a gyümölcsöket, a szakácsok, azaz a gyerekek odasereglettek körém és kórusban kérdezték: „Hogy ízlik?” A válasz egyértelmű volt és nem is lehetett más: „Nagyon finom!”