


„Valamennyi jelentkező tisztában van azzal, hogy élete egyik nagy lehetősége előtt áll”, mondta Farkas Zsuzsanna a HISZK Corvin igazgatója, annak kapcsán, hogy idén is ösztöndíjas elméleti és gyakorlati képzésre válogattak szakács- és pincértanulókat Franciaországba.
2001 óta mennek ki a hódmezővásárhelyi Corvin Mátyás vendéglátóipari iskolából, a Luxemburg, Strasbourg, Dijon, Reims négyszög közepén lévő franciaországi Bar-Le-Ducban működő nemzetközi vendéglátóipari szakiskola Európa osztályába. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is Nicolas Viard, az iskola Közép-európai ügyekért felelős menedzsere érkezett Hódmezővásárhelyre, hogy a 12 jelentkező közül kiutazókat kiválogassa.
Mint azt a Vásárhelyi Híreknek adott interjújában elmondta, a kiválasztásnál szigorúan az alkalmasság, a megjelenés, a szakma iránti fogékonyság és persze a tanulmányi eredmények dominálnak. Hozzátette, a franciatudás egyáltalán nem számít. Arra a kérdésre, vajon ennek mi az oka, Nicholas Viard mosolyogva azt mondta, „tudja, a franciák egy kicsit lusták, nagyon kevesen beszélnek más idegen nyelvet. Ezért hát a kiválasztott fiatalok a kinti időszak alatt amúgy is a francia, - szó szerinti - konyhanyelvet kell hogy elsajátítsák” hiszen az egy éves kint tartózkodás idején franciául is megtanítják a diákokat. A pályafutást biztosan megalapozó különleges lehetőségben részesülő diákok lakást kapnak, teljes ellátást, ösztöndíjat, illetve van lehetőség dolgozni is.
Azt is megtudtuk, a most kiutazók 1-4 hónapos londoni éttermi gyakorlaton is részt vehetnek, amikor már az angol nyelv ismerete előnyt jelenthet.
Akaratlanul is felmerül a kérdés, az iskolában tanuló és Franciaországban nagy tapasztalatokat, gyakorlatot szerző diákok vajon kint nem nagyobb eséllyel indulnak- e a munka világának? Az igazgatónő elmondta, a 2001óta kiutazók közül többek esetében valóban jó elhelyezkedési lehetőségek adódtak, sőt volt olyan tanuló aki kint férjhez is ment, de mint mondta, „Kell hogy legyen olyan motíváció, hogy a kint megszerzett tudást itthon is hasznosítsák.”