BulvárVásárhelyi rendező filmje Los Angeles-ben

2014. november 12., szerda
 
Vásárhelyi rendező filmje Los Angeles-ben

November 14. és 20. között rendezik meg Los Angelesben a 14. Magyar Filmfesztivált. A hétnapos eseménnyel egy időben szintén az angyalok városában tartják az 5. Magyar Dokumentumfilm Fesztivált. Ezen az eseményen 11 hazai dokumentmfilmet, köztük egy vásárhelyi rendező filmjét láthatja a közönség.

 

 


A 14. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál a Magyar Nemzeti Filmalap által támogatott hagyományosan évente megrendezett esemény, amelyen idén is 12 egész estés filmet,  valamint rövidfilmeket, animációs és dokumentumfilmeket vetítenek. A Nyugat Los Angelesben található Laemmle NoHo 7 több vetítőtermes filmszínházban a belépődíjas fesztivállal egy időben, kísérőrendezvényként, de eltérő műsorral ugyanott rendezik meg az 5. Magyar Dokumentumfilm Fesztivált. Ezen az ingyenesen látogatható fesztiválon a programban egy vásárhelyi rendező, Varga Árpád Zsolt alkotását, a mindszenti Máriás Ferenc életéről szóló dokumentumfilmjét is felfedezhetjük.

 

Máriás Ferenc már gyerekként, 12 évesen biciklivel járt Mindszentről Budapestre kubikos munkát végezni. A hadifogságból regénybeillő módon szökött meg, miközben a háborúban töltött évek alatt egyetlen embert sem ölt meg. Hazatérve erdészként a természetben élt, bikáit és lovait a Tiszában úszni tanította, 77 évesen is többször átúszta a folyót, s továbbra is biciklivel járt Budapestre nyugdíjasként. Lovai, melyeket tenyésztett számos országos versenyt nyertek. Háza, melyet felépített pl. a lovak padlásról való etetése leleményességét és logikus gondolkozását jól tükrözi. A forgatás kedvéért 2011-ben, 89 évesen még örömmel ült fel Felhő nevű lovára. A filmben saját szavaival meséli el az életét, melyet a film - Varga Árpád Zsolt hódmezővásárhelyi rendező által -  sajátos képi dramaturgiával, archív felvételekkel kísér végig, mely közel száz évet ölel fel az alföldi élet hely és kortörténetéből, egy tiszta, őszinte, példamutató ember életútján keresztül.

 

Az 5. Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilm Fesztivál filmjei ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Napokon belül benyújthatóak az Otthon Melege Program pályázatai

Napokon belül benyújthatóak az Otthon Melege Program pályázatai

Módosult határidőkkel megkezdődhet a pályázatok beadása november 14-étől. A háromféle pályázat beadási kezdő időpontját ismét régiókra bontották
Szezonzárás aranyakkal

Szezonzárás aranyakkal

A Hód Fitness SE. számára ismét dobogós helyezésekben gazdag versenynap volt. Éves összesítésben pedig három csapatuk is győzött. Eredményekkel és képekkel!
Kérdések és válaszok az allergiáról

Kérdések és válaszok az allergiáról

Hazánkban a lakosság 20-25 százaléka légúti allergiás, köztük is magas azok száma, akiknél a parlagfű és a fűpollen okoz tüneteket.
Az emlékezés napja Vásárhely számára

Az emlékezés napja Vásárhely számára

1944-ben június 16-án elhurcolták a város 737 zsidó polgárát. A vásárhelyi zsinagóga órája a mai napig is azt az időpontot mutatja. A kutatás 470 vásárhelyi zsidó mártírt tart számon.
 

És ezt már olvasta?

Koncz Zsolt a HFC új vezetőedzője
Koncz Zsolt a HFC új vezetőedzője A Hódmezővásárhelyi FC felnőtt csapat új vezetőedzőjét hétfőn mutatták be. Bízik benne, hogy meg fogják találni a közös utat, azt ami előre fogja lendíteni a vásárhelyi labdarúgást.
 
Ötletek az otthon védelmére nyaralás idején
Ötletek az otthon védelmére nyaralás idején

Az országban havonta átlagosan körülbelül 2 ezer betörést regisztrálnak a hatóságok. A vagyon elleni bűncselekmények elkövetőit csak ritkán kerítik kézre. 10 fontos szabály!

 
Ballagás és Sárgulási felvonulás 2021
Ballagás és Sárgulási felvonulás 2021 Június 25-én a végzős hallgatók búcsúznak – ha nem is véglegesen – az alma matertől a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karán.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 24. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2021. 24. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Ennivaló receptjeink - Sárgabarack torta citromos túrókrémmel
Ennivaló receptjeink - Sárgabarack torta citromos túrókrémmel Hamarosan itt a sárgebarack szezon. Angéla: "Amit most hozok, tök egyszerű, helyettünk készíti el szinte magát, nem sütjük, és igazán könnyű darab egy nehéz ebéd után."
 
Nem riaszt és még mérgező is lehet
Nem riaszt és még mérgező is lehet Még a természetes illóolajok is tartalmazhatnak 26 olyan illatanyagot, melyek az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthatnak ki, de mérgezés is előfordulhat.
 
Szúnyogos hírek
Szúnyogos hírek Frissítve június 16-án. Vásárhelyen lesz légi írtás, de a Katasztrófavédelem a megyében a június 14-vel kezdődő héten is csak a vízparti részeken írtja a szúnyogot.