BulvárVásárhelyi rendező filmje Los Angeles-ben

2014. november 12., szerda
 
Vásárhelyi rendező filmje Los Angeles-ben

November 14. és 20. között rendezik meg Los Angelesben a 14. Magyar Filmfesztivált. A hétnapos eseménnyel egy időben szintén az angyalok városában tartják az 5. Magyar Dokumentumfilm Fesztivált. Ezen az eseményen 11 hazai dokumentmfilmet, köztük egy vásárhelyi rendező filmjét láthatja a közönség.

 

 


A 14. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál a Magyar Nemzeti Filmalap által támogatott hagyományosan évente megrendezett esemény, amelyen idén is 12 egész estés filmet,  valamint rövidfilmeket, animációs és dokumentumfilmeket vetítenek. A Nyugat Los Angelesben található Laemmle NoHo 7 több vetítőtermes filmszínházban a belépődíjas fesztivállal egy időben, kísérőrendezvényként, de eltérő műsorral ugyanott rendezik meg az 5. Magyar Dokumentumfilm Fesztivált. Ezen az ingyenesen látogatható fesztiválon a programban egy vásárhelyi rendező, Varga Árpád Zsolt alkotását, a mindszenti Máriás Ferenc életéről szóló dokumentumfilmjét is felfedezhetjük.

 

Máriás Ferenc már gyerekként, 12 évesen biciklivel járt Mindszentről Budapestre kubikos munkát végezni. A hadifogságból regénybeillő módon szökött meg, miközben a háborúban töltött évek alatt egyetlen embert sem ölt meg. Hazatérve erdészként a természetben élt, bikáit és lovait a Tiszában úszni tanította, 77 évesen is többször átúszta a folyót, s továbbra is biciklivel járt Budapestre nyugdíjasként. Lovai, melyeket tenyésztett számos országos versenyt nyertek. Háza, melyet felépített pl. a lovak padlásról való etetése leleményességét és logikus gondolkozását jól tükrözi. A forgatás kedvéért 2011-ben, 89 évesen még örömmel ült fel Felhő nevű lovára. A filmben saját szavaival meséli el az életét, melyet a film - Varga Árpád Zsolt hódmezővásárhelyi rendező által -  sajátos képi dramaturgiával, archív felvételekkel kísér végig, mely közel száz évet ölel fel az alföldi élet hely és kortörténetéből, egy tiszta, őszinte, példamutató ember életútján keresztül.

 

Az 5. Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilm Fesztivál filmjei ITT!

 
 
VH
 

Olvassa el ezt is!

Napokon belül benyújthatóak az Otthon Melege Program pályázatai

Napokon belül benyújthatóak az Otthon Melege Program pályázatai

Módosult határidőkkel megkezdődhet a pályázatok beadása november 14-étől. A háromféle pályázat beadási kezdő időpontját ismét régiókra bontották
Szezonzárás aranyakkal

Szezonzárás aranyakkal

A Hód Fitness SE. számára ismét dobogós helyezésekben gazdag versenynap volt. Éves összesítésben pedig három csapatuk is győzött. Eredményekkel és képekkel!
Forró nyár volt - és még lesz

Forró nyár volt - és még lesz

A 2022-es nyár volt a legmelegebb 1901 óta. Hódmezővásárhely Szikáncs állomásokon mérték az idei nyár legmagasabb értékét.

Vidám színek a felújított mosdókban

Vidám színek a felújított mosdókban

Újabb mosdó alakult át a vásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvodában a Villeroy & Boch támogatásával
 

És ezt már olvasta?

Ebből lehet építkezni a jövőben is
Ebből lehet építkezni a jövőben is Nyíregyházán, az újonc NYÍKSE otthonában kezdte az NB I/B Zöld csoportjának 2022/23-as idényét a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli felnőttcsapata.
 
Teljes a flotta
Teljes a flotta A napokban megérkezett a tizenkettedik vasútvillamos, teljessé vált a járműflotta. Már a buszpályaudvarokon is lehet jegyet váltani a tram trainre.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen
Családi események Hódmezővásárhelyen 2022. 37. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Tanévnyitó volt a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon
Tanévnyitó volt a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon A Városháza Dísztermében Tanévnyitó Ünnepi Tanácsüléssel nyitotta meg az új tanévet a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara.
 
A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya
A vörös csillag miatt égett le a városháza tornya Éppen 52 éve történt. Két rendkívüli tűzeset sokkolta Hódmezővásárhelyt, amikor is fél éven belül leégett a városháza tornya, illetve a díszterem teteje.
 
Helyi rádiókat ellenőrizték
Helyi rádiókat ellenőrizték A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerint a Rádió7 nem sugározta megfelelő mennyiségben helyi közélettel foglalkozó műsorszámokat.
 
Megkezdődött a vásárhelyi Honvéd középiskola első tanéve
Megkezdődött a vásárhelyi Honvéd középiskola első tanéve A középiskola negyven bentlakásos diákkal indította a tanévet. A tanévnyitó ünnepségen átadták a kollégium épületét, amit laktanyában építettek.