GazdaságVásárhelyen is aktuális

2011. február 18., péntek
 
Vásárhelyen is aktuális

Számításuk szerint 12 centiméter vastagságú felújított hőszigeteléssel a fűtésköltség 50 százaléka takarítható meg lakásonként. Az Új Széchenyi Terv pályázatai között lesz panelfelújításra is kiírás.

 

 

Az Új Széchenyi Terv energiahatékonyságot javító pályázatai között a tervek szerint lesz majd panelfelújításra is kiírás - mondta el Körtvély Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium osztályvezetője február 18-án. Magyarországon az épületállomány 70 százaléka energiahatékonyságot javító felújításra szorul, és ez elsősorban az iparosított technológiával épült lakásokat érinti. Magyarország 14,65 százalékos megújuló energiafelhasználást és 10 százalékos energia megtakarítást vállalt az Európai Unió 2020 Stratégiában. Ennek szem előtt tartásával készülnek az új programok, amelyek kidolgozásánál építenek a még zajló, illetve a lezárult energiahatékonysági pályázatok tapasztalataira - jelentette ki Körtvély Zoltán, aki hozzátette: a 2020-ig szóló tervezett energiahatékonysági intézkedések között szerepel az épületenergetikai stratégia kidolgozása. Ehhez fel kell mérni a meglévő épületállomány állapotát, és ennek ismeretében lehet majd meghatározni milyen mértékű beavatkozásra lesz szükség.  A szakminisztérium képviselője szerint arra lehet majd számítani, hogy az energiahatékonyságot javító újabb pályázatok között a komplexitás támogatására törekednek, és ez megjelenik majd a támogatás arányában is.

Laukó László, az épületek hőszigetelésvel foglalkozó kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy Magyarországon 820 ezer ipari technológiával gyártott lakás van, egy ilyen lakás átlagban 40 négyzetméter hőszigetelésben érintett felülettel rendelkezik. A 30 millió négyzetméterre tehető hőszigetelt panelfelületnek még a felét sem újították fel a 2002-ben indult folyamatban. Számításuk szerint 12 centiméter vastagságú felújított hőszigeteléssel a fűtésköltség 50 százaléka takarítható meg lakásonként.

 

Olvassa el ezt is!

Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

Vásárhelyen volt az országban egyedülálló százméteres medence

A vásárhelyi fürdőélet 134 éves hagyományra tekint vissza, hiszen a város központjában 1886 óta üzemel fürdő. Kezdetben kb. 3250 köbméter vizet kellett betölteni.
Elhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke

Elhunyt a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke

Nemcsak a zsidó hitközség ügyvezetőjeként, hanem ügyvédként is jelentős volt a munkássága. 74 éves korában elhunyt Dr. Erdélyi Miklós.
Sajátos üzenet a folyóink szennyezőinek

Sajátos üzenet a folyóink szennyezőinek

Kedves ötletnek tűnik, és inkább a figyelem felkeltését szolgálta a plasztik csónak avatása és vízrebocsátása, amit a Mártélyi Holtág strandján rendeztek július 15-én.
Tűzgyújtási tilalom 3 megyében

Tűzgyújtási tilalom 3 megyében

Augusztus elsejétől érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.
 

És ezt már olvasta?

Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor
Véget ért a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor A táborozás végén szakmai zsűri válogatta ki azt a mintegy hatvan művet, melyeket az idei alkotótábor jövő évi beszámoló kiállításán állítják ki az Alföldi Galériában.
 
Mozgás éjszakája idén is
Mozgás éjszakája idén is Hatodik alkalommal rendezik meg a Mozgás Éjszakáját Hódmezővásárhelyen és Makón, valamint a Hódmezővásárhelyi és Makói járás településein.
 
Hullámverés
Hullámverés Még mindig nem látszik, hogy nyugvópontra kerülne a Hód Úszó SE és a NICS-HSÚVC egybeolvadása, azzal együtt, hogy ennek határideje augusztus 17-e.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 31. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is
Még egy hétig pótfelvételi államilag finanszírozott szakokra is Jó esélyük van beiratkozni valamelyik egyetemre azoknak is, akik tavasszal nem jelentkeztek a felsőoktatásba, de azóta meggondolták magukat.
 
Az ország Imruskája 85 éves lenne
Az ország Imruskája 85 éves lenne A Hódmezővásárhelyen született Antal Imre július 31-én lett volna 85 éves. A város nem feledkezett meg neves szülöttéről.
 
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak
Vásárhelyi mestereket, vállalkozókat díjaztak Július 31-én tartotta küldöttgyűlését a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden, a kamarai székházban.