
A Vásárhely környéki idei szőlőtermés az időjárás miatt közepes minőségű lett.
A napokban az Európai Unió Bizottságától tíz ország – köztük Magyarország- kapott engedélyt az idei must feljavítására, ugyanis az időjárás miatt olyan kevés volt a szőlőben a cukor, hogy abból kevés alkohol alakulhatott volna ki, az pedig a borok eltarthatóságát, illetve minőségét rontotta volna. A rendelet csak a 2010-ben szüretelt szőlőből készült szőlőmustot, részben erjedt szőlőmustot, még erjedésben lévő újbort és bort érinti. Az esetek többségében az így készült bor nem tartalmazhat 12,5 %-nál több alkoholt, vagyis csak annyival szabad pótolni a hiányzó cukrot, hogy a kész bor legfeljebb ilyen erős lehet. Nagy Sándor a Vásárhelyi Róna Kft. Sóshalmi Szőlőtelepének vezetője elmondta, hogy idén májustól szeptemberig leesett csapadék az állóvíz mellett, gombásodást is okozott, ami befolyásolta a leszüretelt szőlő minőségét. Ez a közepesnek mondható termés nem indokolta a feljavítást. Hasonló a helyzet a régió más szőlészeteiben is. A szakemberek szerint a cukrozást a Duna-Tisza közi részeken megtermelt must igényelhet.