Kultúra, oktatásVálságkezelés Woody Allen olvasatában

2019. október 1., kedd
 
Válságkezelés Woody Allen olvasatában

„A legnagyobb próbatétel, hogyan kezeljük válságainkat - ezt a gondolatot járta körbe a Bessenyei-bérlet első előadása.

 

 

 

 

 

 

 

A Férjek és feleségek című egyfelvonásos komédiával kezdődött az új évad a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A Bessenyei-bérlet első előadásán Woody Allen nagysikerű filmjének színpadi adaptációját láthatta a vásárhelyi közönség az Orlai Produkció jóvoltából. A főbb szerepekben Ötvös András, Járó Zsuzsa és Ullmann Mónika brillírozott.

 

Woody Allen rendezésében és szereplésével a 90-es évek elején készült el a Férjek és feleségek című mozifilm, amelyhez a mostani színpadi változat is hű maradt. A vígjáték főszereplői két, 40 -es házaspár, akik közül az egyik bejelenti: válnak. A hír sokkolja a barátokat és közben számvetítésre is készteti őket, hogy saját életüket és kapcsolatukat végiggondolják. Ezzel elindul egy lavina, mindenki keresi a helyét, akik szétmentek, újra összejönnek, akik pedig azt hiszik, mindent kibír házasságuk, elválnak.

 

A szakítást bejelentő Sally bőrébe Járó Zsuzsa bújt, aki elmondta, számára nem volt teljesen egyértelmű, milyen női karaktert kell megformálnia, ezért előtte megnézte a filmet. Ötvös András viszont nem akarta, hogy befolyásolják a látottak, így direkt nem mozizott előtte. A színpadon ő alakította a csetlő-botló, változásoktól tartó Woody Allent. Ötvös András szerint az életünket válságtól válságig éljük, és ha egy férfi – legyen szó házassági, életközi, kapunyitási és –zárási válságról– kibírja, hogy nem egy másik nő mellett keres boldogságot, akkor hatalmas lelki- és szellemi fejlődésen megy keresztül. Ezért a színész úgy véli: nyílt konfliktusoknak igenis van helyük, mert fontos, hogy a sérelmeket ne söpörjük szőnyeg alá. Az összecsiszolódás nagyon-nagy munka.

 

Járó Zsuzsa hozzátette: amíg férfi és nő, valamint házasság létezik a világon, addig ez mindig is fennálló probléma lesz.

 

A színpadon olyan mindennapos szituációk jelentek meg, amelyek sokak számára nagyon ismerősek lehettek, a publikumot a jobb megértésben azonban egy narrátor és egy pszichológus is segítette. Ők a nézőtér két oldalán sétálgattak le és fel, onnan osztották bölcsességeiket.

 

Járó Zsuzsa és Ötvös András összeszokott színészek, az Egerben töltött éveik alatt nagyon sokszor játszottak együtt. Az is közös bennük, hogy mindketten népszerű sorozatban láthatók. Ötvös András a Tanár című produkcióban tűnt fel Ritter szerepében, Járó Zsuzsa pedig a Drága Örökösök Mónikájaként szerzett országos ismertséget.

 

Járó Zsuzsa erről úgy nyilatkozott: azzal kellett szembesülnie, hogy a saját nevét nem tudja senki, az utcán mindenki Szappanos Mónikaként köszönti. Ezt a sorozatot azért szereti, mert igazi színészekkel és nagyon jó stábbal dolgozhat együtt. Ami régen a tévéjáték volt, azt az űrt ma a sorozatok töltik be. Hozzátette: ma kell a tévés megjelenés ahhoz, hogy az ember ismert és népszerű legyen. De emellett muszáj megmaradni színházi színésznek is.

 

Ezt a vásárhelyi közönség értékelte a leginkább, ugyanis az Orlai Produkció vendégszereplésében bemutatott Férjek és Feleségek című előadást teltházzal mutatták be a BFMK-ban.

 
 
Forrás: Vass Ramóna
VH
 

Olvassa el ezt is!

Ismét Kézműves Remek díj került Vásárhelyre

Ismét Kézműves Remek díj került Vásárhelyre

Idén 124 pályázat érkezett be. A zsűri a már más termékeken is látható és sikeres vásárhelyi motívumokkal díszített táska kollekciót díjazta.
Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Időmorzsák 2 - Sz..ó Lenin

Új sorozatunkban Hódmezővásárhely félévszázaddal ezelőtti apró történéseiből szemezgetünk. Lesz ki rácsodálkozik, lesz aki emlékszik szűkebb pátriája régi híreire.
Iskolások a Tornyaiban

Iskolások a Tornyaiban

Jóval több iskola, jóval több osztálya használhatná ki a Tornyai Múzeum kiállításait. A kihelyezett tanóra mindig izgalmas és maradandó élmény.
Előadássorozat indult az Emlékpontban

Előadássorozat indult az Emlékpontban

A vészkorszak embermentő asszonyainak tevékenységét mutatja be a hódmezővásárhelyi Emlékpont új sorozata.
 

És ezt már olvasta?

Máris itt egy ütős névsor!
Máris itt egy ütős névsor! A hazai fesztiválszcéna legnagyobb hagyományokkal bíró buliján, a Szegedi Ifjúsági Napokon szokás szerint nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl.
 
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat
A Deszkkel szemben is ellenállhatatlan volt a csapat Továbbra is remekül játszik a tavaszi szezonban a HLKC NB II-es felnőtt csapata. A lányok szombaton a Deszk vendégeként léptek pályára.
 
Az első kattintástól napjainkig
Az első kattintástól napjainkig Eifert János vásárhelyiségéhez és munkásságának egyetemes értékéhez kétség nem férhet. Hódmezővásárhely díszpolgárának megnyílt az életmű kiállítása. Képekkel.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 8. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Tornyai Szabadkán
Tornyai Szabadkán Több mint száz év után láthatja újra az újvidéki közönség Tornyai János festőművész alkotásait.
 
Új fegyverek a Helyőrségnél
Új fegyverek a Helyőrségnél A kiképzések érdekességét az adta, hogy a vásárhelyi katonák az újonnan rendszeresített gépkarabélyokkal hajtottak végre.
 
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai
Így lettünk bajnokok - a sportélet kulisszatitkai Nagysikerű könyvbemutatót és konferenciát rendeztek a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában. Világ- és Európa-bajnok sportolók voltak a vendégek.