GazdaságÜnnepel Európa egyik legnagyobb és legsikeresebb szanitergyártója

2012. augusztus 30., csütörtök
 
Ünnepel Európa egyik legnagyobb és legsikeresebb szanitergyártója

Kettős jubileumot ünnepel Hódmezővásárhelyen a Villeroy & Boch Magyarország Kft: az egykori Alföldi Porcelángyárban 45 évvel ezelőtt indult el a munka, az állami vállalatot pedig húsz esztendeje privatizálta a német Villeroy & Boch AG.

 

 

Képünkön Sebesi Bálint (Fotó: VH)

 


Az egykori Alföldi Porcelángyár 1967-es megalakulása jelentette a magyarországi szanitergyártás indulását. Az 1980-as években termékek 25-30 százaléka már exportra készült. A kilencvenes évek elején az állami vállalat részvénytársasággá alakult át. Húsz évvel ezelőtt, 1992-ben a világ egyik legrégibb és legsikeresebb kerámiagyártója, a német Villeroy & Boch AG nemzetközi pályázat nyerteseként megvásárolta az Állami Vagyonügynökségtől a részvények többségét, és jelenleg a társaság 100 százalékos tulajdonosa. A német konszern a privatizáció óta eltelt két évtizedben folyamatosan és intenzíven fejleszti a hódmezővásárhelyi vállalatot. Jelentősen bővült a gyártókapacitás, valamint gyár alkalmazkodott a nyugat-európai piac minőségi követelményeihez és választékigényéhez. Az egykori Alföldi Porcelángyár ma már a Villeroy & Boch Magyarország Kft. nevet viseli. A társaság árbevétele 2011-ben több mint a 17,5 milliárd forint volt, amelynek 80 százaléka exportból származott. A fő eladási piacok Németország, Franciaország, Svédország és a Benelux-államok. Az Alföldi-szaniterek itthon is népszerűek, a magyarországi piaci részesedés 50 százalék fölött. A Villeroy & Boch Magyarország Kft. ezzel Európa egyik legnagyobb és legsikeresebb szanitergyártójává vált - tájékoztatott a cég.

A társaság a gazdasági válság alatt is növelte kapacitásait, és másfél év alatt több mint 660 millió forint értékű beruházásaival újabb nyolcvannal növelte dolgozóinak létszámát. Jelenleg több mint 950-en dolgoznak a gyárban.

Sebesi Bálint, a Villeroy & Boch Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, 2012-ben a cég a tavalyihoz hasonló árbevételt vár, az értékesítés struktúrája azonban változik. A hazai piac nagysága az építőipar mélyrepülése, a lakásépítések és -felújítások számának visszaesése miatt még a 2011-eshez képest is csökkent. Bár a hódmezővásárhelyi cég piaci részesedését megőrzi, az összvolumen csökkenése a hazai értékesítés csökkenésével jár.

A Villeroy-csoport árbevétele az elmúlt évhez képest az idén alig esik vissza, a hódmezővásárhelyi gyár termelési részaránya a konszernen belül pedig még emelkedett is, így az export javulása ellensúlyozza a belföldi értékesítés visszaesését – közölte az igazgató.

 
 
Forrás: MTI
 

Olvassa el ezt is!

Teltházas Alma koncert a BFMK-ban

Teltházas Alma koncert a BFMK-ban

A hétvégén fergeteges hangulatú koncerttel örvendeztették meg kis rajongóikat, nagy részük a színpad előtt extázisban énekelt és táncolt.
Az elmúlt évtized legjobb épületei között a BFMK

Az elmúlt évtized legjobb épületei között a BFMK

A modernizmus praktikuma mellé így került oda az anyag szépsége a szépen helyrehozott téglahomlokzatokkal, a vörös fa függönyfallal, a műkő burkolatokkal.
Január 6. Vízkereszt

Január 6. Vízkereszt

A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát. Pedig már a 3. századtól különleges jelentőséggel bír.
Hahó én is itt vagyok!

Hahó én is itt vagyok!

Jó volt a Vásárhelyi Hírek jóslata, arról, hogy lesz január elsején Vásárhelynek újszülött babája. A polgármester már fel is köszöntötte az édesanyát.
 

És ezt már olvasta?

Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők
Fókuszban az agrárszakképzés - Elkezdődtek az elődöntők Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző évtizedes sikerszériáját tükrözi. 2018-ban és tavaly is Vásárhelyen rendezték a döntőt.
 
A Csongrád Megye Közgyűlés megtartotta idei első ülését
A Csongrád Megye Közgyűlés megtartotta idei első ülését A vásárhelyi Ádok János személyében új alelnököt választott idei első ülésén Csongrád Megye Közgyűlése. Megalkották a költségvetést, megyei elismerésekről döntöttek.
 
Vetélkedő a holokauszt nemzetközi emléknapján
Vetélkedő a holokauszt nemzetközi emléknapján Wallenberg nyomán című, országos vetélkedősorozat regionális fordulóját rendezték Hódmezővásárhelyen.
 
Könyvbemutató, megemlékezés, tiltakozás
Könyvbemutató, megemlékezés, tiltakozás Hárs Gábor harmadik kötetét mutatták be, majd megemlékezés tartottak a kiállítóhelyen. A Hitközség tiltakozik az új vásárhelyi polgári kör miatt. Képekkel.
 
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve
Vásárhelyi írónő újabb sikerkönyve Egy elfeledett budapesti mulatónegyedbe, a lágymányosi Konstantinápolyba repíti vissza az olvasókat Borbás Edina legújabb történelmi fikciós regénye.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 4. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása
Megnyílt a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor kiállítása A most megnyílt tárlaton az ábrázoló vagy absztrakt látásmóddal alkotott, a mártélyi tájat és az ott megélt közösségi élményeket megörökítő hetven mű látható. Képekkel.