GazdaságÜnnepel Európa egyik legnagyobb és legsikeresebb szanitergyártója

2012. augusztus 30., csütörtök
 
Ünnepel Európa egyik legnagyobb és legsikeresebb szanitergyártója

Kettős jubileumot ünnepel Hódmezővásárhelyen a Villeroy & Boch Magyarország Kft: az egykori Alföldi Porcelángyárban 45 évvel ezelőtt indult el a munka, az állami vállalatot pedig húsz esztendeje privatizálta a német Villeroy & Boch AG.

 

 

Képünkön Sebesi Bálint (Fotó: VH)

 


Az egykori Alföldi Porcelángyár 1967-es megalakulása jelentette a magyarországi szanitergyártás indulását. Az 1980-as években termékek 25-30 százaléka már exportra készült. A kilencvenes évek elején az állami vállalat részvénytársasággá alakult át. Húsz évvel ezelőtt, 1992-ben a világ egyik legrégibb és legsikeresebb kerámiagyártója, a német Villeroy & Boch AG nemzetközi pályázat nyerteseként megvásárolta az Állami Vagyonügynökségtől a részvények többségét, és jelenleg a társaság 100 százalékos tulajdonosa. A német konszern a privatizáció óta eltelt két évtizedben folyamatosan és intenzíven fejleszti a hódmezővásárhelyi vállalatot. Jelentősen bővült a gyártókapacitás, valamint gyár alkalmazkodott a nyugat-európai piac minőségi követelményeihez és választékigényéhez. Az egykori Alföldi Porcelángyár ma már a Villeroy & Boch Magyarország Kft. nevet viseli. A társaság árbevétele 2011-ben több mint a 17,5 milliárd forint volt, amelynek 80 százaléka exportból származott. A fő eladási piacok Németország, Franciaország, Svédország és a Benelux-államok. Az Alföldi-szaniterek itthon is népszerűek, a magyarországi piaci részesedés 50 százalék fölött. A Villeroy & Boch Magyarország Kft. ezzel Európa egyik legnagyobb és legsikeresebb szanitergyártójává vált - tájékoztatott a cég.

A társaság a gazdasági válság alatt is növelte kapacitásait, és másfél év alatt több mint 660 millió forint értékű beruházásaival újabb nyolcvannal növelte dolgozóinak létszámát. Jelenleg több mint 950-en dolgoznak a gyárban.

Sebesi Bálint, a Villeroy & Boch Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, 2012-ben a cég a tavalyihoz hasonló árbevételt vár, az értékesítés struktúrája azonban változik. A hazai piac nagysága az építőipar mélyrepülése, a lakásépítések és -felújítások számának visszaesése miatt még a 2011-eshez képest is csökkent. Bár a hódmezővásárhelyi cég piaci részesedését megőrzi, az összvolumen csökkenése a hazai értékesítés csökkenésével jár.

A Villeroy-csoport árbevétele az elmúlt évhez képest az idén alig esik vissza, a hódmezővásárhelyi gyár termelési részaránya a konszernen belül pedig még emelkedett is, így az export javulása ellensúlyozza a belföldi értékesítés visszaesését – közölte az igazgató.

 
 
Forrás: MTI
 

Olvassa el ezt is!

Természetismeret változatosan

Természetismeret változatosan

Kardoskút-Sóstó, Szarvas, kardoskúti Fehér-tó, Sziki-tavak, Csomorkányi Templomrom, Körösvölgyi Állatpark. Hat helyszin, érdekes programokkal
Őszi Tárlat két héttel később

Őszi Tárlat két héttel később

Az idén hatvanhetedik alkalommal rendezi meg a Tornyai János Múzeum Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti kiállítását.
Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Hódmezővásárhely Trianon Emlékalbuma

Bemutatták Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum történész-muzeológusa és Kovács Ferenc, a hódmezővásárhelyi Trianon Társaság alapítójának közös kötetét.
Vádemelés többmilliárdos ÁFA csalás miatt

Vádemelés többmilliárdos ÁFA csalás miatt

Öt éve több elektronikai webáruház, köztük egy Hódmezővásárhelyen is üzletet működtető cég került a NAV látókörébe. Videó a házkutatásokról.

 

És ezt már olvasta?

Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél
Éremeső mindkét vásárhelyi úszó egyesületnél

A nyári szünet utáni első versenyen mindkét vásárhelyi úszóegyesület remekelt. A Hód Úszó SE tagjai 26 érmet, a NICS-HSÚVC 28 érmet szerzett.

 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét
Családi események Hódmezővásárhelyen 2020. 37. hét "Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog..."
 
Jól kerestek lányok futtatásából
Jól kerestek lányok futtatásából Három mindszenti lakost fogtak el, akik lányokat kényszerítettek prostitúcióra. A házkutatások során több bizonyíték is előkerült.
 
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból
Vásárhelyi Díj lett a Bessenyei Díjból Elülni látszik az a vihar, amely egy, a város zenei életében köztiszteletnek örvendő pedagógus jelölése, illetve a színész özvegyének bejelentése nyomán keletkezett.
 
Lendületben a HLKC NB II-es csapata
Lendületben a HLKC NB II-es csapata Szeptember 12-én elrajtol az NB II-es női kézilabda bajnokság, amelyre a Hódmezővásárhelyi LKC már hetek óta készül. Interjú Dankó Leával.
 
Régészeti pillanatképek
Régészeti pillanatképek Vásárhely és környéke régészeti feltárásainak eredményeiből ad ízelítőt a Tornyai János Múzeum szeptember 10-én megnyílt kiállítása.
 
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet
Jogerős a mindszenti férfi elleni ítélet Lezárult a mártélyi, mindszenti szülők között nagy vihart kavart ügy. Jogerős lett a hirdető újságban nemcsak munkára fiúkat kereső férfi elleni ítélet.