KözéletÚjraszentelték a Hősök parcelláját a Kincses temetőben

2013. május 27., hétfő
 

Almási István polgármester elmondta: a két világháborúban a Hódmezővásárhelyről besorozott katonák a legnehezebb frontszolgálatba, ütközetekbe kerültek.

 

 

 

 

Az 1941-es népszámlálás adatai szerint 61 ezres város több mint kétezer lakosa veszett oda a második világháborúban, a harcok befejeződése után is sok százan haltak meg fogolytáborokban, büntetőlágerekben – közölte a politikus. "Sosem szabad elfelednünk hősi halottainkat, azokat, akik valahol otthonuktól távol lelték halálukat, s azokat sem, akik itt, a Kincses temető hősi parcellájában leltek örök nyugodalomra" – fogalmazott a polgármester.

 

A hódmezővásárhelyi Kincses temetőben a második világháború első helybéli hősi halottját, Imre Pál szakaszvezetőt 1941-ben temették el. A Délvidék visszacsatolása során életét vesztő katonát egykor tízezren kísérték el utolsó útjára. A hősi parcellában ezt követően még több tucatnyi honvéd lelt örök nyugalomra, többségük a város körüli 1944-es harcok során halt meg.

A hadisírok 1945 után méltatlan állapotba kerültek. A Történelmi Vitézi Rend helyi tagozata hat éve fogott hozzá felkutatásukhoz és rendbehozatalukhoz.

 

Megírtuk, a sírfelújítási programba tavaly bekapcsolódott a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrsége is  – a helyi alakulat katonái szabadidejükben, majd a parancsnokság támogatásával végezték a területrendezést és a parcella megújítását –, a Honvédelmi Minisztérium és a hódmezővásárhelyi önkormányzat.
A magyar hősök emléknapjára 47 második világháborús hadisírt állítottak helyre, az ünnepségen pedig összesen 64 sírt szenteltek újra.

Maruzs Roland őrnagy megköszönte azok munkáját, akik részt vettek a parcella felújításában. „Minden nemzet alapvető erkölcsi feladata, hogy megemlékezzenek azokról a katonákról, aki életüket áldozták a hazáért.” – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának munkatársa.

 

A Hősök napi rendezvényeket a Hódmezővásárhelyi Helyőrség Zenekar és a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanárainak közös koncertje zárta.

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Hadisírok újraszentelése

 

Olvassa el ezt is!

Támogatják az átállást a digitális tévézésre

Támogatják az átállást a digitális tévézésre

Hódmezővásárhely és környéke a digitális átállás első ütemébe esik. Időszerű megtenni a szükséges lépéseket, hogy augusztus elsejétől is lehessen otthon tévézni.
Mostanában nagyon jó ennek a remek csapat edzőjének lenni

Mostanában nagyon jó ennek a remek csapat edzőjének lenni

A Veszprém ellen, idegenben szerzett 9 tripla és az elképesztően jó, 59%-os dobóteljesítmény kellő önbizalmat adhat a csapatnak a listavezető Győr elleni zárómeccsre.
Újabb neveket jelentett be e SZIN

Újabb neveket jelentett be e SZIN

Újabb nemzetközi neveket jelentett be a Coca-Cola SZIN és a legfrissebb hírek szerint, a legnagyobb nyárzáró fesztiválon már teljes a nagyhelyszínek programja. A teljes program ITT!
Tavaszi kullancsinvázió: nem csak az állat, az ember is veszélyben van!

Tavaszi kullancsinvázió: nem csak az állat, az ember is veszélyben van!

A baktérium okozta betegségről, a Lyme-kórról - Lyme borreliosisról -  az utóbbi időben sokat hallunk, mivel az ország egész területén előfordul.
 

És ezt már olvasta?

Átvették a megbízóleveleket
Átvették a megbízóleveleket Június 19-én délután vették át a Helyi Választási Bizottság elnökétől a megbízóleveleiket a megválasztott képviselők. Névsorok.
 
Múzeumok éjszakája 2024
Múzeumok éjszakája 2024 Idén is gazdag és izgalmas programkínálattal várják az érdeklődőket szombaton délután 5 órától egészen késő estig. Részletes Program.
 
Lassú a kilábalás az adósságból
Lassú a kilábalás az adósságból A konszolidáció tényleges hatása a június végi adatokból látszik majd. Tavaly decemberben a Makói Egészségügyi Ellátó Központ már egyszer kapott pénzt adóságrendezésre.
 
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024
Családi események Hódmezővásárhelyen 2024 2024. 22. hét. Mindannyiunk élete egy csepp a végtelen óceánban... De mi más az óceán, mint ezen cseppek sokasága, amit valami távoli egység mégis összefog...
 
Rokokó az egykori és a mai divatban
Rokokó az egykori és a mai divatban A Vásárhelyi Levéltár különleges előadásra invitál. Az egykori divatirányzat kitörölhetetlen nyomot hagyott a divat történetében. Befolyásuk ma is ott van a dizájnban és az esztétikai érzékenységben.
 
A lét művészete - sajátos látásmódban
A lét művészete - sajátos látásmódban Az emberi psziché örök és örökkön változó vidékeire, az álmok és a mítoszok univerzumába invitál V. Nagy Nándor képzőművész kiállítása.
 
Befürödhetünk a szökőkutakkal
Befürödhetünk a szökőkutakkal A napokban várható kánikula miatt a szülőknek érdemes jobban figyelni a szökőkutainkra, amelyeket eredetileg nem fürdésre tervezték.